Grafologii au descoperit dupa litere ca o declaratie a fost scrisa cu cutitul la git

Subtitlu

duminică, 06 septembrie 2009, 05:57
3 MIN
 Grafologii au descoperit dupa litere ca o declaratie a fost scrisa cu cutitul la git

Premiera criminalistica la Iasi. Ofiterii au cerut expertiza grafologica a unei declaratii pentru a afla daca aceasta a fost data de buna voie sau sub amenintare. Inscrisul este una dintre principalele probe din dosarul in care Pavel Gheorghe Pintea este cercetat pentru santaj, inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Anchetatorii spun ca, pina acum, au identificat patru persoane care au fost pacalite la tranzactionarea unui apartament. Una dintre acestea a platit 21.000 de euro avans pentru achizitia unui apartament.

O metoda ingenioasa

Dosarul aflat in lucru in acest moment reprezinta o premiera in criminalistica ieseana. Anchetatorii au solicitat expertizarea grafologica a unei declaratii care este proba principala a acuzarii. Expertii din Bucuresti au trebuit sa spuna daca declaratia a fost data de buna voie sau sub amenintare. Este vorba despre declaratia unei tinere care, in 2008, a platit 21.000 de euro avans in urma unui antecontract si care a fost amenintata cu un cutit sa recunoasca apoi ca i-au fost returnati banii. "Expertiza a concluzionat ca declaratia a fost scrisa fara consimtamintul autorului", au mai detaliat anchetatorii. De la acest caz, anchetatorii l-au retinut pe Pintea sub acuzatia de santaj, iar tinarul a fost ulterior eliberat. Politistii si procurorii au cautat un astfel de expert care se poate pronunta asupra starii in care se afla cel care a scris declaratia. Expertul a fost gasit la Bucuresti, acolo unde a si fost trimis documentul spre expertizare.

Modul de operare folosit de Pavel Gheorghe Pintea i-a uimit pina si pe politisti. Anchetatorii spun ca acesta detine un apartament in zona Tudor Vladimirescu. Locuinta este renovata si complet utilata, cu dotari de ultima generatie. Una dintre metodele prin care Pintea isi insala victimele este incheierea de antecontracte pentru vinzarea apartamentului. Ca sa atraga clienti, pretul pe care il cere este putin peste jumatate din valoarea reala de pe piata a apartamentului. "Daca valoarea apartamentului este de 60.000 de euro, el cere la vinzare 35.000 sau 40.000 de euro. In momentul in care apare un cumparator, ii spune ca nu poate face direct contract de vinzare-cumparare pentru ca are incheiat un antecontract cu o alta persoana. Ii cere victimei sa faca tot un antecontract si cere bani in avans motivind ca trebuie sa ii inapoieze banii pe care i-a luat avans de la cealalta persoana cu care a semnat antecontractul", au detaliat ofiterii modul de lucru al tinarului. Doua victime au achitat 10.000 de euro, respectiv 21.000 de euro la semnarea antecontractului, bani pe care nu i-ar mai fi recuperat.

Acuzatul: "Sint hartuit"

O alta modalitate de inselaciune este cea prin inchirierea apartamentului, pentru care percepe avans de 100 de euro, dupa care nu mai este de gasit. Reprezentantii Politiei au in prezent doua victime care au fost inselate prin inchirierea apartamentului. "In momentul de fata, dosarul care priveste persoana respectiva este in lucru. Cetatenii trebuie sa fie foarte atenti cind semneaza antecontracte de vinzare-cumparare sau cind inchiriaza apartamente, pentru a nu deveni victime ale unor infractiuni de inselaciune", a spus subcomisarul Madalin Taranu, purtator de cuvint al Politiei.

Aparatorul lui Pintea nu a dorit sa comenteze dosarul in care este implicat clientul sau. "Avind in vedere ca este un dosar in lucru, nu am ce sa comentez. Daca vom avea de facut vreo declaratie, o vom face", a sustinut avocat Razvan Cardoneanu. Pavel Pintea se considera hartuit de politistii care lucreaza in acest dosar. "De patru luni de zile nu s-a facut nimic in dosarul de santaj si ei cauta acum sa extinda cercetarile si pentru infractiunea de inselaciune. Consider ca sint hartuit. Ei merg la intimidare si cauta martori impotriva mea", a precizat Pintea.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii