21 de ore la coada la Sfintele Moastele

vineri, 14 octombrie 2005, 23:00
8 MIN
 21 de ore la coada la Sfintele Moastele

Este aproape ora 12. Eleonora Vieru mai are putin si va pune mina pe moaste. Picioarele ii tremura si femeia ofteaza ca, in sfirsit, s-a terminat incercarea pentru ea. Are 15 ore de cind sta la coada si alte 6 ore merse noaptea, cu trenul de la Bucuresti, fara sa puna geana pe geana. Altii au stat mai mul la coada, chiar si 21 de ore. „De ieri, de cind am coborit din tren, de la ora 9 seara, stau la coada. M-a trecut os prin os, dar bine ca am ajuns”, spune ea cu glas stins. Nu mai are putere prea multa sa priveasca la ecranul cel mare din curtea Mitropoliei, pe care vezi tot ce se intimpla inauntrul Catedralei. Priveste doar spre moaste, de parca si-ar trage forta din ele ca sa reziste pe ultimii metri. A batut atita drum, dar la slujba nu are acces. In Biserica, Sfinta Liturghie se oficiaza cu usile incuiate. Inca de cu noapte biserica a fost evacuata de toti pelerinii si s-a inceput curatenia. S-au aranjat apoi frumos peste 100 de scaune pentru invitatii de seama ce urmau sa vina la slujba hramului de Sfinta Parascheva, in mare parte politicieni.
Politicienii stau pe scaune, chiar in fata
De la orele 9, nimeni nu mai are voie sa intre in Catedrala, iar spre ora 10 isi fac aparitia politicienii. Toti la costume scumpe, unii insotiti de sotii sau rude. Au intrat in biserica pe o usa laterala, ca prin multimea ce umplea ochi curtea nu era chip sa razbesti nici cu jandarmii. Pe strada, in fata Primariei, alta multime se uita la cel de-al doilea ecran urias pe care se transmit imagini in direct din lacas. Oamenii vad soborul impresionant de preoti, in fruntea caruia slujesc Sfinta Liturghie PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Panteleimon, Mitropolitul de Veria, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, precum si alti 14 inalti prelati din Sfintul Sinod. Pe primele rinduri de scaune stau tepeni, cu figuri solemne, Adrian Nastase, Mircea Geoana, Valer Dorneanu, Mona Musca, Ion Solcanu, Varujan Vosganian, Teodor Melescanu, Gheorghe Nichita, Lucian Flaiser, Relu Fenechiu, Radu Prisecaru, Camelia Gavrila. Stiu ca sint filmati si nici unul nu indrazneste nici sa se scarpine, sa caste sau sa tuseasca. Alti deputati, senatori sau reprezentanti ai institutiilor publice iesene ocupa restul scaunelor pina aproape de iesire.
„Plinge Sfinta ca nu i-au lasat pe oameni in biserica”
In curte, multimea se calca in picioare si se striveste de gardurile de fier. Asteapta sa se termine slujba, sa poata intra in Catedrala pentru a lua anafura. Lumea comenteaza soptit despre inchiderea usilor. „Plinge sfinta ca nu i-au lasat pe oameni in biserica”, spune o maicuta, aratind spre stropii de ploaie ce cad peste capetele oamenilor. „Dumnezeu judeca faptele fiecaruia”, se baga in vorba si un calugar nemultumit. Nici unul dintre cei care se revolta nu vrea sa spuna de unde vine, dar vezi pe chipul lor ca se tem sa spuna mai multe. „Dormim aici pe iarba si asteptam sa se faca zi. Vrem sa stam la Sfinta Liturghie pentru ca slujba de miine, din ziua Sfintei Parascheva, este cea care ajuta in caz de nevoie. Am o fetita oarba din nastere si de noua ani de cind vin aici se simte mai bine si medicii spun ca poate fi operata si se va putea face bine”, spunea alaltaseara unui reporter o credincioasa din judetul Bacau. Din pacate, femeia a stat degeaba in frig: la slujba n-a avut loc de politicieni. Un reprezentant al Mitropoliei incearca sa ofere explicatii. „Orice pelerin putea face cerere la Episcopie pentru a participa la slujba. Cererile se aprobau la Mitropolie, iar solicitantii primeau ecusoane de invitat”, a spus Constantin Sturzu, consilier pe probleme de mass-media in cadrul Mitropoliei. Mitropolia a vrut astfel sa evite episoade gen „Paula Bulgaru”, din alti ani. A reusit insa sa creeze o nemultumire mai mare multimii.
Sub baldachinul care adaposteste raclele pelerinii trec repede, saruta moastele si-si sfintesc busuiocul si obiectele pe care le poarta cu ei. Cei flaminzi coboara apoi spre cantina Liceului Economic II, unde au auzit ca ii asteapta mii de sarmale pregatite special pentru ei. Deodata, oamenii se agita si se ridica pe virfuri sa priveasca spre un loc de unde se aud tipetele unei femei care are o criza de isterie. Jandarmii o scot pe culoar si o duc pe brate la moaste. Nimeni nu stie ce se intimpla cu ea, dar batrinele spun ca ar fi posedata. Femeia insa plinge in hohote, strigind ca vrea vindecare, si se linisteste imediat ce se roaga un pic cu capul pe moaste. Doi tineri bucuresteni, sot si sotie, cu patru copii pe linga ei, nu mai stau la coada. Li se da voie sa intre in fata. „E mai bine organizat anul acesta. Nu a mai trebuit sa ne certam, ca anul trecut, sa intram in fata ca sa nu tinem copiii in frig”, spun ei fericiti. Intr-adevar, mamele cu copii in brate sau de mina sint lasati sa intre pe linga pelerini. La fel persoanele in carucioare. Batrinii insa stau cuminti la coada si indura orele de asteptare.
La fel ca si Gheorghe Sava, veteran de razboi, de 85 de ani, care a venit cu fiica sa tocmai de la Timisoara. S-au asezat amindoi joi, pe la 11 seara, la coada, si au ajuns la moaste a doua zi la prinz, dupa ora 13.
La Iasi s-a nascut un sfint
Slujba se incheie, si pe ecranele uriase apare PF Teoctist, care il declara oficial drept Sfint pe Mitropolitul Dosoftei. Cind ceremonia se sfirseste, conducatorul BOR tine predica in cuvinte simple, pe intelesul tuturor: „In aceasta zi importanta sintem aici doar un manunchi mic din milioanele de credinciosi romani cu ochii atintiti poate spre aceasta cetate eterna a Iasului, care a odraslit atitea idei roditoare in viata noastra nationala. Aici savirsim noi un astfel de act care rasfringe lumina trecutului in prezent”. In difuzoare se aude apoi vocea Inalt Prea Sfintitului Daniel, care a pregatit daruri pentru Patriarh. Soborul de preoti ii cinta acestuia „Multi ani traiasca” si IPS Daniel descrie cadourile, iar camerele de luat vederi se asaza pe ele: un medalion special aurit cu chipul Sfintului Dosoftei, o placheta in aur tot a Sfintului Dosoftei, apoi trei icoane pictate pe lemn a Sfintei Parascheva, a Sfintului Apostol Pavel si a Sfintului Dosoftei. Aceleasi daruri le primeste si IPS Panteleimon, Mitropolitul de Veria, iar cei 14 inalti prelati din Sfintul Sinod vor primi si ei medalioane aurite cu Sfintul Dosoftei. IPS Daniel incheie cu o invitatie la o agapa frateasca, adresata si politicienilor prezenti.
„Chiar si la Sfinta este pe pile. E bataie de joc”
E semnalul pentru deschiderea usilor catedralei pentru ca Inaltii prelati sa iasa in fata pelerinilor. Citiva jandarmi intra in biserica sa largeasca culoarul pentru trecerea preotilor, care ies in sir indian. Cei mai multi au fetele impasibile sau obosite si nu fac nici un gest spre oamenii marunti care se inghesuie sa le sarute miinile. In schimb, PF Teoctist se opreste linga ei, cu un zimbet larg pe chip, si ii binecuvinteaza asezind mina pe capul fiecaruia. In urma lui, lumea buna se inghesuie sa iasa din catedrala. Un grup de deputati fac glume si rid. In timp ce prelatii se retrag in Palatul Mitropolitului, politicienii fac o alta coada, sa intre sa sarute moastele. Jandarmii opresc sirul pelerinilor, sa le faca loc. Oamenii obositi, care se vad opriti dupa ore bune, cind mai au doar citiva metri pina la racle, incep sa vocifereze. Unii striga suparati: „Chiar si la Sfinta este pe pile si pe cunostinte. E bataie de joc. Sa se dea drumul si la cite unul-doi dintre noi. Stam de
asta-noapte la coada”, spune o femeie, si oamenii o aproba din cap. Ordinul este ordin insa, si pelerinii mai asteapta inca un ceas, pina cind toti invitatii trec pe la racle. Nimeni nu mai zice nimic si priveste doar, indurind in continuare. Politicienii se indreapta apoi spre agapa frateasca, dupa preotii care si-au lepadat vesmintele stralucitoare. Adrian Nastase ramine ultimul si lumea de dupa garduri striga la el. Citiva oameni intind sa-i stringa mina. Politicianul da noroc cu ei, da autografe unora si mai schimba o vorba. Un barbat la vreo 30 de ani, om simplu, muncit, il prinde de revere si-l trage cu forta ca sa-l sarute pe amindoi obrajii. Nastase se desprinde si fuge in urma alaiului. Se da drumul oamenilor si in catedrala. O batrina pe jumatate oarba vorbeste cu fiica sa, oftind: „Iaca a mai trecut un an. Am venit la Sfinta Parascheva si ne-am mai intarit pentru inca o vreme”.
Recordul de asteptare la Sfintele Moaste l-a atins o femeie din Galati
Recordul stabilit acum patru ani pentru durata de stat la coada la moastele sfinte a fost depasit ieri. Daca la briul Maicii Domnului s-a stat la rind aproape 20 de ore, anul acesta au foat oameni care au stat si 21 de ore pentru a atinge moastele Sfintei Paraschiva si ale Sfintului Apostol Pavel. Pelerinii veniti ieri din toate colturile tarii nu au mai avut ragaz sa se odihneasca dupa drum, ci s-au postat imediat la coada. „Am ajuns ieri pe la cinci dupa-amiaza si de atunci pina azi la ora 14 am stat la coada. Este foarte obositor, dar a meritat, este ceva deosebit. Uitati-va la mine, ca nu-mi pot stapini lacrimile”, ne-a declarat o femeie din Galati. Pentru cei care nu au rabdare sa stea la coada sau pentru cei bolnavi, citiva angajati ai Mitropoliei impart celor care stau la gardurile ce separa multimea de racla flori sau bucatele de vata pe care le-au atins de sicriu. Insa si aici s-a format o coada, intrucit in curtea Mitropoliei intra in decurs de 10 minute aproximativ 600 de persoane, ajungindu-se la cifra de aproape 4.000 de oameni pe ora, inregistrindu-se o cifra de 88.000 de vizitatori in 24 de ore. „Ziarul de Iasi” a monitorizat numarul de vizitatori si in celelalte zile, astfel ca, pe data de 13 octombrie, numarul de vizitatori estimat prin aceeasi metoda a fost de aproape 60.000, pe 12 octombrie – de 26.000, iar pe 11 octombrie – de 24.000. In ultimele patru zile se ajunge astfel la un total de aproximativ 200.000 de oameni care s-au perindat prin curtea Mitropoliei.
Dan Ciachir: „O indepartare a oamenilor politici de popor, dar si o indepartare a episcopilor de oamenii simpli”
Oficierea Sfintei Liturghii in ziua hramului Sfintei Parascheva cu usile Catedralei inchise a fost comentata nu numai de oamenii simpli. Publicistul Dan Ciachir, colaborator al radio BBC si comentator pe teme religioase, critica Biserica si politicienii pentru tratamentul diferit aplicat pelerinilor de rind si politicienilor. „Aceasta segregare s-a intimplat si anul trecut, la Putna, si as putea spune ca este un fenomen ce devine ciclic si arata ceea ce se intimpla de 15 ani incoace. Oamenii politici cauta sa fie vazuti, dar numai de departe, si-si doresc sa ia citiva vapori din cei ai Bisericii, mai ales la astfel de evenimente importante religioase. Dar, la fel ca si vaporii de tuica, acestia se duc repede. Este ceva tipic romanesc. Intr-adevar, este o indepartare a oamenilor politici de popor, dar si o indepartare a episcopilor de oamenii simpli. Se influenteaza reciproc. Ei insa nu trebuie sa uite ca oamenii simpli tin Biserica, si nu politicienii care intra intr-o biserica doar cind isi boteaza sau isi cununa copiii sau rudele. Biserica va trebui sa reziste presiunilor politicului, incepind chiar de la virf. Pentru ca pestele de la cap de impute”, ne-a declarat Dan Ciachir. (Carmen MAFTEI)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii