Agricultura judetului se afla in doliu

miercuri, 14 iunie 2000, 23:00
2 MIN
 Agricultura judetului se afla in doliu

Seceta a indoliat intreg judetul. Pagubele produse de seceta prelungita se ridica la 1.060 de miliarde lei in judetul Iasi. Din suprafata agricola de 379.000 de hectare, 372.000 sint calamitate, adica 94,7%. Din suprafetele afectate de seceta, 60% sint calamitate in proportie de peste 40%. Cele mai afectate sint culturile de paioase (griu, orz, ovaz, secara) si culturile care au fost semanate dupa 23 aprilie. Specialistii spun ca pentru paioase nu mai exista nici o sansa.
Zonele cele mai afectate sint comunele Andrieseni, Vladeni, Movileni, Podu Iloaiei, Popricani, Ciortesti, Raducaneni. "O situatie similara in ceea ce priveste lipsa precipitatiilor a fost si in ’96, dar nu se compara, ca durata, cu seceta din acest an", a spus Neculai Olariu, directorul adjunct al Directiei Agricole. Despagubirile care vor fi acordate de la bugetul de stat se vor distribui in baza unor procese-verbale de constatare, care se vor preda la Directia Agricola. Acestea vor fi centralizate, verificate si trimise apoi la Ministerul Agriculturii. Meteorologii spun ca ar putea ploua la sfirsitul acestei saptamini, dar cantitatile vor fi neinsemnate.
La Pascani s-au sapat santuri de irigare in panta
Lipsa indelungata a precipitatiilor i-a adus in pragul disperarii pe producatorii agricoli din zona municipiului Pascani. Sisteme de irigare nu au fost niciodata prin zona, numai serele de la S.C. LEGUME S.A. Blagesti fiind dotate cu asa ceva. In disperare de cauza, conducerea Agrocomplex S.A. Lunca va incerca in urmatoarele zile sa irige hectarele cultivate cu cartofi printr-o metoda oarecum primitiva. Este vorba de irigarea prin brazda, care profita de panta terenurilor cultivate pentru canalizarea apei. Ideea este demna de lauda, dar sint putine sanse de reusita si pe suprafete mici. "Daca seceta mai continua 3-4 zile, suprafetele afectate se vor dubla. Acest lucru se intimpla in prezent la culturile de porumb si floarea-soarelui. Inca speram ca vor fi salvate de o ploaie miraculoasa. Oamenii deja au inceput sa stocheze produsele agricole de anul trecut, astfel ca preturile deja s-au dublat la porumb si la griu. Fata de partea de est a judetului, noi sintem un pic mai favorizati pentru ca au mai fost unele ploi acum doua saptamini. De aceea cimpurile noastre arata deocamdata mai bine", ne-a declarat ing. Cecilia Drentea, sefa Camerei Agricole Pascani.
Oamenii, din ce in ce mai disperati, apeleaza tot mai des la preoti sa se roage pentru ploaie. Inca de miercuri dimineata, in unele localitati din apropiere de Pascani, oamenii si preotii au organizat pelerinaje pe la locurile cu apa in speranta atragerii ploilor.
(Mihaela OLARIU, Cristian DROANTA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii