Bilantul parlamentarilor ieseni

luni, 21 noiembrie 2005, 00:00
17 MIN
 Bilantul parlamentarilor ieseni

Incercarile lui Adomnitei (PNL)
Cel mai tinar deputat din Parlament, Cristian Adomnitei (PNL) a debutat in forul legislativ ca secund al sefului sau de partid, Relu Fenechiu. In primul an de mandat, Adomnitei nu a reusit sa bifeze in dreptul numelui sau nici un proiect propriu dus pina la capat. Solicitarea sa de a se aloca bani pentru asfaltarea drumului Scheia-Scinteia-Mironeasa-Ipatele a fost trecuta la capitolul „proiecte viitoare”. „Mi s-a spus ca valoarea este prea mare, respectiv vreo 3 milioane de euro, iar bugetul nu se poate angaja in astfel de cheltuieli. Am primit totusi promisiunea ca proiectul va fi luat in calcul spre finantare in 2007, odata cu primirea fondurilor structurale din partea Uniunii Europene”, a spus Adomnitei. O a doua initiativa a deputatului, de aducere la Iasi a unei reprezentante Siemens si a unui institut de cercetare infiintat de concern ar putea prinde viata abia in cursul anului viitor. Deputatul a reusit totusi sa demareze un proiect vizind seminarii de instruire si schimburi de experienta cu tinerii liberali din Republica Moldova, in calitatea sa de membru al Comisiei de tineret si sport din Camera Deputatilor. In calitate de presedinte al Tineretului National Liberal, Adomnitei a coordonat stringerea si distribuirea de ajutoare pentru sinistratii din judetele Moldovei afectate de inundatii. In decurs de un an, Adomnitei a luat cuvintul in Parlament de 15 ori, majoritatea interventiilor sale constind in declaratii politice. Doua dintre acestea s-au referit totusi la Iasi, o data deputatul invitindu-si colegii sa participe la Sarbatorile Iasului, iar a doua oara citind in fata plenului cererea unui batrin de 84 de ani din Raducaneni de retrocedare a 5 ha de pamint.
Cazan (PSD) a luat cuvintul doar o data: cind a depus juramintul
Deputatul PSD Leonard Cazan, fost ministru al dezvoltarii si prognozei, decorat cu Ordinul Muncii, clasa a III-a si cu Steaua Romaniei in grad de cavaler, este unul dintre cei mai anonimi membri ai Parlamentului. Cazan nu a luat cuvintul in acest mandat decit o singura data, respectiv la depunerea juramintului. Nu a adresat nici o interpelare Guvernului si nu a semnat decit o singura propunere legislativa si aceea alaturi de alti 10 colegi de partid. Soldat disciplinat al partidului, a semnat patru motiuni depuse de PSD impotriva Guvernului. La inceputul lunii iunie, la putin timp dupa ce senatorul Neculai Apostol si deputatul Traian Dobre au demisionat din PSD, Leonard Cazan a venit la Iasi. In cursul vizitei, Cazan nu a anuntat nici alocarea unor fonduri pentru judet, nici rezolvarea unei probleme ridicate de ieseni. Vizita sa a avut drept scop participarea la o declaratie comuna parlamentarilor PSD ieseni, care s-au angajat ca vor ramine membri ai partidului. O a doua vizita la Iasi a lui Cazan a avut loc in septembrie, la deschiderea anului scolar. Desi complet anonim pentru ieseni, Cazan considera ca si-a facut treaba ca deputat de Iasi. „Am sustinut legile cu adresabilitate spre Iasi. Am sustinut alocarea de fonduri pentru dezvoltarea Iasului. Printre altele am cerut alocarea a 6 miliarde pentru spitalul… spitalul…. („Sf.Spiridon”, n.r.). Am facut zeci de amendamente pentru alocarea de fonduri la drumuri, incalzire, unele fiind incluse in buget”, ne-a declarat Cazan. Acesta nu a putut preciza insa nici macar aproximativ valoarea sumelor propuse a fi alocate Iasului in 2006 prin legea bugetului.
Craciunescu (PNL) s-a plins ca nu are destul de lucru in Parlament
Aflat la primul sau mandat, liberalul Grigore Craciunescu s-a aratat unul dintre cei mai activi deputati ieseni. Craciunescu a luat cuvintul in Parlament de 21 de ori, reusind sa vorbeasca despre inundatiile care au lovit Pascaniul, despre bugetul pe 2006, despre Caragiale, despre integrarea europeana sau despre viitoarea (la acea data) comuna Ciohorani. A fost singurul deputat iesean care s-a plins ca nu are destul de lucru in Parlament. „Sint membru al grupului interparlamentar Bucuresti-Chisinau si, desi avem 10 luni de cind sintem la guvernare, acest grup nu are nici un fel de activitate”, a spus Craciunescu in plenul Camerei Deputatilor in urma cu doua saptamini. Principala preocupare a lui Craciunescu in cursul acestui an a fost Pascaniul. In Parlament sau la Iasi, deputatul a atacat modul cum au fost repartizate apartamentele ANL din municipiu, problemele de fond funciar sau viitoarea sosea de centura a Pascaniului. „Cred ca am reusit sa fac cite ceva pentru ieseni. S-au deblocat 15 miliarde lei pentru terminarea blocurilor ANL din Pascani. Am intervenit pentru obtinerea unui aparat de radioterapie pentru Iasi si pentru construirea unei sali de sport la Pascani”, a spus Craciunescu.
Cum s-a sucit Dobre (PSD – PNL)
Deputatul Traian Dobre a demisionat in luna mai din PSD pentru a se inscrie aproape imediat in PNL. Odata cu schimbarea partidului, Dobre si-a schimbat radical si discursul. Cu doua luni inainte de a deveni liberal, Dobre a atacat politica Ministerului Culturii in privinta monumentelor istorice. „A oferi 10 miliarde de lei Palatului Culturii inseamna ca apreciezi finalizarea lucrarilor undeva in jurul anului 2030. S-ar putea sa nu mai avem atunci un Palat al Culturii, o Filarmonica, o Biserica «Trei Ierarhi»”, a spus Dobre. Dupa scurt timp insa, nou membru PNL, acelasi Dobre a intors foaia, atacind PSD. Astfel, la jumatatea lunii octombrie, Dobre ajungea la concluzia ca primarul Gheorghe Nichita nu a facut altceva pina acum decit sa mareasca taxele si impozitele.”Citi ieseni vor putea suporta aceasta majorare a taxelor locale? Cu siguranta, un numar extrem de mic. Ce va face atunci primarul de Iasi? Va lipi prin oras afise in care va spune ca vina apartine Guvernului, asa cum a procedat in cazul drumurilor care s-au degradat incontinuu de la instalarea sa ca primar?”, a spus Dobre in fata colegilor sai deputati. Desi este autorul doar a unui singur proiect de modificare a unei legi, Dobre considera ca si-a facut treaba pentru ieseni. „Am propus in comisia juridica 45 de amendamente. In fiecare saptamina tin audiente in teritoriu, insotit de un jurist si de un medic. In medie, ma intilnesc saptaminal cu 200 de oameni carora incerc sa le rezolv problemele”, a afirmat Dobre.
Dorneanu (PSD): „Va rog sa nu ma banuiti de afinitati iesene”
Desi se afla la al doilea mandat de deputat
ca reprezentant al iesenilor, Valer Dorneanu (PSD) nu a ridicat aproape niciodata glasul in Parlament pentru interesele Iasului. Jurist de profesie, Dorneanu isi rezuma interventiile in Camera Deputatilor aproape exclusiv la interpretarea din punct de vedere juridic a legilor. In ultimul an, Dorneanu nu a interpelat niciodata Guvernul asupra unei probleme concret, iar interesele iesenilor au lipsit din discursurile sale. Deputatul a rostit o singura data numele Iasului in Parlament, dar nu pentru a solicita rezolvarea vreunei probleme locale. „Va rog sa nu ma banuiti de afinitati iesene, pentru ca sint deputat in circumscriptia Iasi, dar intimplator si eu sustin amendamentul domnului Stanciu”, a spus Dorneanu, in cadrul unei dezbateri referitoare la regulamentul Camerei Deputatilor.
Dumitriu (PSD): „Sincer, nu mi se pare ca am facut mare lucru”
Deputatul PSD Mihai Dumitriu si-a apreciat activitatea din primul sau an de mandat ca dezamagitoare. Plecat in noiembrie 2004 cu gindul ca va face parte din echipa aflata la guvernarea Romaniei, Dumitriu a trebuit sa se deprinda cu viata de deputat aflat in opozitie. „Noi consideram ca ne vom mai afla inca patru ani la putere. Asa, am ramas fara multe cai de acces. Ca parlamentar aflat la putere, ai macar avantajul ca usile ministerelor ti se deschid”, a spus Dumitriu. Ca fost sef al Inspectoratului Scolar Judetean, proaspatul deputat s-a inscris in comisia de invatamint. A cerut cuvintul in plen de 18 ori si si-a pus semnatura pe patru initiative legislative. Din cind in cind, in discursurile sale din plenul Camerei Deputatilor a adus vorba si despre Iasi. Fie pentru a denunta „atmosfera de teroare instaurata la ISJ” de noua sefa, Camelia Gavrila, fie pentru a vorbi despre inundatii, fie pentru a cere bani pentru judet. „Am cerut fonduri pentru reabilitarea, in 2006, a drumului Ciortesti-Dolhesti, care este intr-o stare jalnica. Dolhestiul si-a asfaltat ulitele, primarul vrea sa-l transforme intr-o zona turistica si cred ca ar merita ajutat”, a spus Dumitriu. Acesta este singurul deputat care a apreciat ca nu a reusit sa faca multe pentru Iasi. „Sincer, nu mi se pare ca am facut mare lucru, dar pentru un incepator cred ca m-am descurcat. Am depus 22 de amendamente la legea bugetului si am avut satisfactia sa mi se aprobe 7”, a apreciat Dumitriu.
Fenechiu (PNL): „Am incercat sa repunem pe tapet proiectele Iasului”
Lider necontestat al deputatilor ieseni de la putere, liberalul Relu Fenechiu si-a folosit din plin calitatea de deputat pentru a ataca fostul partid de guvernamint. Astfel, 80% dintre interventiile sale in plen s-au rezumat la declaratii politice indreptate impotriva PSD. Din cele 8 interpelari adresate Guvernului, cinci s-au referit totusi la proiectele majore ale Iasului. Vicelider al grupului parlamentar PNL timp de 9 luni, Fenechiu a reusit sa impuna oamenii Iasului in citeva posturi-cheie din Guvern. Sefa Inspectoratului de Stat General in Constructii, directorul general al Asociatiei Feroviare Romane sau seful Departamentului de Inspectie al primului-ministru, toti ieseni, au ajuns in structurile centrale pe mina lui Fenechiu. „Iasul a avut zeci de proiecte care au ramas prin sertare ani de zile. Am incercat sa le repunem pe tapet, iar pe unele am reusit sa le rezolvam. Din pacate, de multe ori ne-am lovit de obstacole exact acolo unde ne asteptam mai putin, adica la nivelul autoritatilor locale”, a spus Fenechiu.
Cu oamenii infipti in Guvern, Fenechiu a inceput sa dirijeze bani si aprobari spre Iasi. Obtinerea a 80 miliarde lei pentru inceperea lucrarilor de consolidare a Palatului Culturii, finantari pentru blocuri ANL la Hirlau si Tirgu Frumos, o noua cursa aeriana spre Bucuresti si una prognozata spre Viena, 300 de miliarde pentru plata salariilor compensatorii la marile intreprinderi iesene, includerea in programul Guvernului a viitoarei rute rapide spre Transilvania sau aducerea la Iasi a sediilor unor institutii regionale i se datoreaza, cel putin partial, liderului liberal. „Am beneficiat de sustinerea deputatului Relu Fenechiu, in urma interventiei sale fiind deblocati 800.000 de dolari pentru lucrarile de aductiune a apei in trei comune. Ma bucur sa constat ca administratia judeteana se poate baza pe parlamentarii de alta culoare politica in beneficiul iesenilor”, aprecia presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser (PSD) in februarie.
Firsirotu (PRM): „Ati mai scris ca sint repetent ca deputat”
Deputatul PRM Vladimir Firsirotu este la fel de anonim ca si Leonard Cazan. Bucurestean de origine, Firsirotu a ajuns pe listele electorale doar prin jocul politic, fara sa fi avut vreo legatura cu Iasul. Desi la inceputul mandatului a promis ca va veni la Iasi cel putin o data la doua saptamini pentru a tine legatura cu electoratul, promisiunea a ramas doar simpla declaratie. Firsirotu a luat cuvintul doar de doua ori in plenul Camerei Deputatilor, o data la depunerea juramintului, iar a doua oara pentru a evoca personalitatea Papei Ioan Paul al II-lea. Este semnatar, alaturi de numerosi alti deputati, a doua proiecte de legi. Cotactat telefonic, Firsirotu a refuzat sa mentioneze daca a pronuntat vreodata cuvintul „Iasi” in Parlament. „Ati mai scris ca sint repetent ca deputat. Ati scris cu toata raspunderea. Mai scrieti o data chestia asta”, a spus deputatul.
Mocanu (PSD): A initiat proiectul „legii piinii”
Unul dintre cei mai activi deputati ieseni ai PSD, Vasile Mocanu (PSD) se afla la al doilea mandat de parlamentar. Daca intre 2000 si 2004, Mocanu a reprezentat PSD in Senat, acum el a ajuns in Camera Deputatilor. Mai bine de jumatate din cele 23 de interventii ale sale in plen au fost reprezentate de declaratii politice. A atacat dur pozitia adoptata de primarul liberal al comunei Tomesti, Stefan Timofte, in privinta proiectului gropii ecologice a Iasului, ca si politica fiscala sau agricola a Guvernului. „Nu puneti carul inaintea boilor, domnilor guvernanti! S-ar putea sa se rastoarne caruta si sa moara boii!”, a spus Mocanu. Deputatul a sustinut in plen transformarea comunei Podu Iloaiei in oras, alocarea unui elicopter sanitar pentru spitalul „Sf.Spiridon”, precum si adoptarea unei noi strategii agrare. A semnat cinci propuneri de legi, printre care si o „lege a piinii”. Conform acesteia, piinea ar fi fost realizata obligatoriu numai din faina alba sau intermediara, cu adaugarea unor complexuri de vitamine.
Movila (PD): Citeva proiecte in zonele sarace
Democratul Petru Movila si-a desfasurat activitatea parlamentara din Camera Deputatilor in umbra senatorului Dan Carlan, seful sau pe linie de partid. Din cele 11 propuneri legislative initiate de Movila, patru au fost consemnate si de senatorul Carlan. A luat cuvintul in Parlament doar de trei ori si a adresat Guvernului sase interpelari, trei dintre acestea referindu-se la probleme ridicate de ieseni. Pe cont propriu, s-a limitat la zona comunei natale, Tibana, ale carei proiecte a incercat sa le sustina la Bucuresti. „Am reusit sa refacem doua poduri afectate de inundatii la Glodenii Gindului. Vrem sa prindem in buget si banii necesari pentru construirea unui bloc ANL la Tibanesti. Din primele luni, am reusit sa determin deschiderea unei farmacii la Dagita, unde nu mai existase niciodata asa ceva. De altfel, zona Tibana-Tibanesti-Dagita este una dintre cele mai sarace din judet”, a spus Movila. Cu o experienta in administratia publica rezumata la un an petrecut in functia de consilier judetean, Movila a reusit totusi sa se puna la punct cu principalele probleme ale judetului.
Nedelcu (PSD): A cerut bani pentru scoala la care a fost directoare
Deputatul PSD Gabriela Nedelcu si-a facut auzita vocea in Parlament de 7 ori, fie pentru a-l ataca pe presedintele Traian Basescu sau politica Guvernului in domeniul persoanelor cu handicap, fie pentru a sustine scoala speciala Pascani, a carei directoare a fost. Nedelcu a sustinut cu indirjire alocarea a 25 miliarde lei pentru refacerea si mentinerea in functiune a scolii, afectata de inundatii, desi autoritatile judetene propusesera desfiintarea ei si inlocuirea cu module familiale. Nedelcu a fost acuzata ca s-a batut pentru mentinerea scolii speciale intrucit la sfirsitul mandatului de deputat si-ar fi pierdut postul de director. Principalele preocupari ale Gabrielei Nedelcu s-au limitat la zona Pascaniului, fara a putea mentiona insa eventuale fonduri alocate municipiului in urma interventiilor sale. „Am demarat doua proiecte privind asociatii ale pensionarilor. Totodata, m-am ocupat de sprijinirea copiilor infectati cu HIV din Pascani. Am reusit sa stringem numeroase ajutoare in bani si alimente pentru sinistrati”, a spus aceasta.
Stanciu (PP): Comisie care sa verifice declaratiile de avere ale demnitarilor
Cel mai vechi deputat iesean, Anghel Stanciu (Partidul Popular) a fost ales pe listele PRM. La inceput de mandat, intrebat ce proiecte va sustine pentru Iasi, deputatul a dat un raspuns ironic: „Proiectul meu este sa iau banii de la Parlament. Sint destui parlamentari care si-au propus sa faca autostrada si sosea de centura pentru municipiul Iasi. Eu o sa stau si o sa ma bucur de realizarile lor”, a spus Stanciu. Cu toate acestea, deputatul a interpelat Guvernul asupra motivelor desfiintarii regionalei Romtelecom de la Iasi sau asupra criteriilor de pensionare a profesorilor universitari. Totodata, Stanciu a initiat un proiect de lege privind transferul studentilor din invatamintul cu taxa la cel bugetar si invers, in functie de rezultatele studiilor. Un alt proiect al lui Stanciu, aflat inca in dezbaterea Senatului vizeaza infiintarea unei comisii care sa verifice declaratiile de avere ale demnitarilor. „Probabil ca nu va trece niciodata. Toti sint de acord sa dea declaratii de avere, cita vreme nimeni nu le verifica. In proiectul meu de lege, averile care nu pot fi justificate urmeaza sa se confiste”, a precizat Stanciu.
Daca Craciunescu s-a plins ca nu lucreaza destul in Parlament, Stanciu a protestat fata de programul Camerei Deputatilor, apreciind ca acesta depaseste cu mult cele 40 de ore saptaminal precizate in codul muncii. Stanciu s-a facut cunoscut in Camera Deputatilor prin interventiile sale ironice, luindu-i adesea peste picior pe colegii sai. „Mai dati-mi 10 secunde… sa va adresez intrebarea: ce pastile ati luat azi-dimineata?”, l-a intrebat in plen Stanciu pe deputatul PSD Miron Mitrea.
Apostol (ind.): „Am fost de buna-credinta”
Fostul prefect Neculai Apostol a ajuns senator pe listele PSD, demisionind insa din partid la inceputul lunii mai. Marea majoritate a interventiilor sale in Parlament s-au referit la probleme legate de industria carnii de porc si de pui, adica exact domeniul in care Apostol a activat inainte de a intra in politica. A reusit, pe plan local, sa convinga autoritatile locale de necesitatea functionarii in continuare a Consiliului de Dezvoltare Economica pe care l-a infiintat ca prefect. Apostol a plecat in Senat cu doua proiecte importante, unul referitor la modernizarea satului, iar celalalt privitor la informatizarea administratiei. Dupa un an de zile, proiectele au ramas la stadiul de bune intentii. „Si eu ce sa fac? Am fost de buna-credinta. Am venit la Senat sa fac treaba. Am venit cu masina mea, cu soferul meu, cu banii mei de protocol. N-am cerut decit sa se faca ceva ca sa recuperam din diferenta fata de UE”, a spus dezamagit Apostol.
Carlan (PD): „Vor veni 19-22 milioane euro pentru soseaua de centura”
Al doilea lider al parlamentarilor ieseni ai Aliantei D.A., senatorul PD Dan Carlan isi poate bifa pe lista peste 40 de interventii in plenul Senatului. Majoritatea acestora au privit aspecte de procedura, Carlan intervenind insa si pentru a apara Iasul de ironiile colegilor. „Am inteles ca nici vinul, domnule coleg, n-a fost prea de calitate, acolo…”, a spus in plen senatorul PSD Antonie Iorgovan, cu referire la o dezbatere organizata la Iasi. „Am sa incep cu dreptul la replica si am sa spun ca vinul de Cotnari este cel mai bun. N-avea cum sa fie «nu prea bun»”, a raspuns Carlan. Senatorul a votat impotriva unei propuneri de crestere a salariilor pentru demnitari. „Eu unul, refuz sa votez astazi o lege care mi-ar aduce mie, ca parlamentar, orice fel de avantaj suplimentar fata de cele prevazute in momentul de fata. Votul meu va fi negativ”, a spus Carlan.
Echipa formata de Carlan cu Fenechiu a functionat in primul an de mandat al celor doi. Impreuna cu Petru Movila, vicepresedinte al comisiei de sanatate, Carlan a obtinut promisiunea ca Iasului ii vor fi alocati anul viitor sute de miliarde. Infiintarea unui centru de traumatologie in noua cladire a Spitalului de Urgente, lucrare in valoare de 100 miliarde lei, infiintarea unui centru de chirurgie cardiologica infantila sau punerea in functiune a Centrului Regional de Transplant sint probleme considerate de Carlan ca si rezolvate. „Vor mai veni inca 19-22 milioane euro pentru soseaua de centura. Dau si semnatura pe declaratia asta”, a spus Carlan. Aducerea la Iasi a elicopterului SMURD, rezolvarea problemei acceleratorului de particule de la „Sf.Spiridon”, aducerea a 600.000 de euro pentru Caminul Spital Hirlau sau a 35 miliarde lei pentru retehnologizarea CET pot fi considerate ca obiective bifate de tandemul Carlan-Movila. Senatorul a reusit si sa intermedieze trei operatii de transplant in strainatate, pentru copii din Iasi. „Avind in vedere ca sint probleme rezolvate in primul an, putem spune ca pamintul s-a inclinat acum spre Iasi”, a apreciat Carlan.
Solcanu (PSD): „Initiativele mele legislative se reflecta si asupra iesenilor”
Pentru senatorul PSD Ion Solcanu, dezbaterile privind statutul minoritatilor si modificarile propuse pentru regulamentul Senatului au reprezentat principala tema a interventiilor sale in plen. Solcanu a ridicat in fata ministrilor probleme legate de Universitatea Tehnica „Gh.Asachi”, eliberarea retetelor gratuite pentru pensionarii cardiaci si diabetici din Hirlau, la inundatiile care au afectat Pascaniul in luna august sau la viitoarea autostrada de legatura a Iasului cu Transilvania. Solcanu nu a putut insa sa mentioneze vreun proiect demarat pentru Iasi sau rezultatele unei „pile” puse Iasului in Guvern. „Initiativele mele legislative se reflecta si asupra iesenilor. In ce priveste partea de lobby, aceasta nu pot sa o afirm in public”, a spus Solcanu.
Terinte (PC): „Centrul Alzheimer se poate face in sase luni”
Senatorul PC Radu Terinte s-a inscris si el pe lista anonimilor din Parlament. Cu exceptia juramintului depus in prima zi de mandat, Terinte s-a mai inscris doar de doua ori la cuvint. Aceasta desi senatorul este membru in doua comisii importante, respectiv cea pentru munca si protectie sociala si cea pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii. Primul sau mare proiect anuntat in campania electorala, respectiv infiintarea la Iasi a unui centru pentru bolnavii de Alzheimer asteapta inca aprobarea noilor legi ale sistemului sanitar pentru a fi adus la indeplinire. Al doilea proiect, constind intr-o „radiografie” a situatiei sistemului sanitar iesean se afla inca in faza de redactare. „Centrul Alzheimer se poate face in sase luni, dupa aprobarea legilor. Va fi singurul centru de acest tip din tara”, a precizat Terinte. Finalizarea lucrarilor de aductiune a gazului metan la Cristesti, asfaltarea unui tronson de drum judetean la Cristesti si pietruirea ulitelor din comuna A.I.Cuza sint proiectele finalizate de senator in primul sau an de mandat.
Vosganian (PNL): „Cred ca am reusit sa dirijez spre Iasi vreo 500 de miliarde”
Senatorul PNL Varujan Vosganian a jucat in primul an de mandat rolul de arbitru in dezbaterile legate de probleme financiare. Cea mai mare parte din cele 29 de interventii in plen au fost legate de cifre, in calitatea lui Vosganian de presedinte al comisiei pentru buget, finante si banci. Toate cele 10 proiecte de legi semnate de Vosganian privesc domeniul economic. „Este o comisie extrem de importanta in activitatea Senatului. Cred ca am reusit sa dirijez spre Iasi vreo 500 de miliarde in total, prin diverse amendamente. Din 300 de zile de pina acum, am stat in Iasi vreo 40”, s-a prezentat Vosganian.
Cele 500 miliarde lei mentionate de Vosganian reprezinta, concret, sumele pe care, ca presedinte al comisiei de buget, si-a pus avizul. Dintre actiunile realizate efectiv de Vosganian pentru Iasi poate fi mentionata alocarea de fonduri pentru refacerea bisericii Armenesti, dupa ce in precedentul mandat Vosganian nu a putut mentiona nici o interventie in acest scop. Lucrarile de consolidare a acesteia urmeaza sa inceapa anul viitor, fiind alocate 10 miliarde lei. Alte 50 de miliarde ar urma sa ajunga la Casa de Cultura din Pascani, la cea din Tirgu Frumos, la centre de plasament sau sali de sport. Vosganian s-a inscris ca membru in comisia de mediere referitoare la privatizarea Tepro SA. „Eu cred ca am jucat un oarecare rol pentru Iasi. La anul se va face un bloc ANL la Belcesti in urma interventiilor mele. Vor veni bani pentru patru biserici. Am multe probleme pe care le-am rezolvat”, a spus Vosganian.
Ce au facut iesenii din Guvern
Iasul a reusit in acest an sa trimita in structurile administrative centrale 8 reprezentanti. Aceasta, in timp ce in urma cu patru ani, Iasul era reprezentat la nivel central doar printr-un ministru si un secretar de stat. Actualul ministru de externe, Mihai Razvan Ungureanu a reprezentat prima numire a unui iesean in actualul cabinet. Numirea lui Ungureanu a reprezentat concretizarea promisiunii facute de presedintele Traian Basescu in campania electorala, ca Iasul va avea cel putin un ministru in Guvern, pe un portofoliu semnificativ.
In primul sau an de mandat, Ungureanu a transformat Iasul intr-un oras al evenimentelor diplomatice. Intilnirile lui Ungureanu cu ministrul de externe al Republicii Moldova, cu cel al Bulgariei sau intilnirea dintre Basescu si presedintele moldovean Vladimir Voronin, au avut loc la Iasi. Ungureanu a organizat o vizita la Iasi a 26 de ambasadori acreditati in Romania. La fiecare vizita la Iasi, ministrul a fost insotit de Lucian Leustean, alt iesean numit de Ungureanu ca secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.
„Am facut promisiunea ca vom avea in vedere Palatul Culturii”
O buna parte din banii alocati Iasului pentru investitii in cursul anului viitor vor veni pe filiera Inspectoratului General de Stat in Constructii. Ieseanca Dorina Isopescu, sefa IGSC reprezinta marea speranta a parlamentarilor in ce priveste alocarea de fonduri Iasului. „Am facut promisiunea ca vom avea in vedere Palatul Culturii si ma voi tine de ea. Nu am uitat de unde am plecat. Se poate merge pina la o alocatie din partea Inspectoratului de 80 miliarde lei pentru Palat in 2006”, a spus Isopescu. Un alt post-cheie la Bucuresti este ocupat de Vasile Cepoi. Fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii si sef al CJAS, Cepoi a fost numit in primavara director al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Fost membru in echipa de campanie a PNL, consilierul local Anghel Ficu a ajuns in aprilie sef al Agentiei pentru Sprijinirea Studentilor. In cele citeva luni scurse de la numirea in functie, Anghel Ficu nu a putut semna inca nici un cec cu destinatia Iasi. „In bugetul agentiei de anul viitor avem prevazute 9 miliarde lei pentru sala de conferinte de la Casa Studentilor, din cele 14 miliarde necesare. Daca luam in calcul faptul ca tot bugetul de investitii al agentiei este de 30 miliarde, Iasul sta bine. In 2007, sala va fi gata”, a promis Ficu.
Iasul l-a trimis la Bucuresti si pe Tudor Chiuariu, ca sef al Departamentului de Inspectie al Primului-ministru, avind ca atributii controlul modului de cheltuire a fondurilor alocate Romaniei de Uniunea Europeana. Postul de director general al Agentiei Feroviare Romane este ocupat de un alt iesean, Vasile Belibou, ca si cel de director administrativ al Senatului, unde a fost promovat democratul Dan Constantin Vasiliu. (Alex ZANOAGA.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii