Ce ti-e scris, in frunte ti-e pus

luni, 21 septembrie 1998, 23:00
13 MIN
 Ce ti-e scris, in frunte ti-e pus

In unghi de 90º se afla adversarii naturali. Intre ei se stabileste un raport ca dintre "victima" si "calau". Victimele stau, precum antilopele in preajma leilor sau tigrilor, in preajma calailor, de parca abia asta asteapta, sa fie sacrificate. Berbecul este "calaul" Racului si "victima" Capricornului. Taurul este "calaul" Leului si victima "Varsatorului". Gemenii sint "calaul" Fecioarei si victima "Pestilor". Racul este "calaul" Balantei si "victima" Berbecului. Leul este "calaul" Scorpionului si "victima" Taurului. Fecioara este "calaul" Sagetatorului si "victima" Gemenilor". Balanta este "calaul" Capricornului si "victima" Racului. Aici cercul se inchide.
Teoria "careului mortii" nu duce la obligativitatea unei stari de tensiune nemotivata intre zodiile aflate in opozitie de 90º. Sint berbeci care convietuiesc bine cu racul, gemeni care alearga dupa fecioara cu limba scoasa, balante care adora capricornul. Lista continua si poate fi verificata de fiecare, printre cunostintele apropiate si printre prieteni, insa nimeni nu poate dovedi ca nu exista o unda de antipatie spontana intre cei nascuti in unghi de 90º. Ei se distrug sau doar se adulmeca spre a se contracara, se ataca in joaca sau se musca de-a binelea. Astrologia nu este, inca, o stiinta, si foarte multe persoane se indoiesc de concluziile ei. Vom incerca sa va dovedim ca stelele au rolul lor in soarta umila a fiecaruia, dar si in destinul celor alesi sau insemnati.
Politica lumii atirna de-un fir de par
In al doilea Razboi Mondial, conflagratia a izbucnit intre cele trei zodii de foc, care au aprins palalaia, dupa ce s-au inteles in prealabil si-au dat la pace. Un Berbec (Hitler), un Leu (Mussolini) si un Sagetator (Stalin) au pus la cale o impartire "pasnica" a Europei si-a lumii. Ce a urmat se stie. Poate ca marile interese financiare, geo-politice sau de alta natura ar fi gasit o alta cale de rezolvare daca liderii celor trei puteri ar fi fost nascuti in zodii mai putin agresive. Ei n-au fost in stare sa respecte nici macar citeva puncte din intelegerea pe care au parafat-o de forma si s-au repezit intr-o baie de singe. Lumea a fost impartita la Yalta si cu contributia altor puteri, care abia isi faceau intrarea in marele joc.
Peste ani, nu pentru ca s-a strigat in Piata Universitatii – Yalta-Malta, in Malta s-a parafat o alta intelegere despre care stim foarte putine, intre Gorbaciov si Bush. Primul – nascut in Pesti, al doilea – nascut in Gemeni. Ne lovim iarasi de "careul mortii". Intilnirea urma sa aiba loc pe un vapor, era furtuna, marea era agitata, dar si mai agitat era Bush, care a marturisit mai tirziu ca era extrem de emotionat. Era firesc. Din punct de vedere astral, "calaul" era Gorbaciov, iar "victima" – Bush. Numai ca terenul – "razboiul stelelor" – fusese deja pregatit de Reagan, un varsator autentic, si acesta il speriase, in numele SUA, pe Gorbaciov. Bush venea cu ascendentul lui Reagan la intilnirea cu ultimul presedinte al URSS. Emotia lui Bush s-a topit foarte repede si ce s-a hotarit in cele din urma pe yahtul din Malta a schimbat fata lumii. Dar si acolo au stat, fata in fata, doua personaje istorice aflate in "careul mortii". Putea sa cistige Gorbaciov. Nici acum nu stim de fapt cit a cistigat renuntind la Europa Centrala si la Tarile Baltice. Pentru zece ani a cistigat Bush. Noi, ca astrologi, sintem prea mici in marea istorie a lumii. Eltin ar fi trebuit sa domneasca, potrivit stelelor, o mie de ani. Fireste, ne referim la decaderea Imperiului Pestilor si la ascensiunea miraculoasa a Varsatorului, dupa doua milenii.
O alta tragedie aminata se petrece intre Bill Clinton si Saddam Hussein. Primul e Leu, al doilea e Taur. Din aceasta pricina, Saddam sta mereu cu "sabia lui Clinton" deasupra capului. Raportul firesc de forte e invers, numai ca Saddam are in spate lumea araba, divizata precis de interese de alta natura, in vreme ce Clinton e sustinut, pina la proba contrarie, de adversarii arabilor. Aventurile amoroase ale presedintelui SUA schimba raporturile de forte din Islam si din lume. Cu slitul descheiat, presedintele SUA nu prea mai are ce reprosa lumii arabe, care impune femeilor sa iasa in strada cu obrazul acoperit.
In fine, situatia de familie a presedintelui Clinton duce la o criza in care raportul "calau" si "victima" se deseneaza tot mai clar. Dupa ce a amestecat-o pe Hillary intr-o aventura grotesca, din interese politice, financiare sau pur si simplu umane, Bill, adica William Jefferson Clinton, o trage pe aristocrata Hillary Clinton Rodham in declaratia publica a respectului pentru familie. Putea Bill Clinton s-o umileasca pe sotia sa mai mult decit recunoscind ca a fugarit o stagiara pe culoarele Casei Albe? Nu putea. Ce-i mai ramine primei doamne a lumii sa faca? Sa-l ierte in fata natiunii pe William Jefferson Clinton. Clinton va fi probabil iertat si de natiunea americana, interesata mai mult de propria prosperitate decit de moralitatea lui Clinton, si de propria familie, care s-a ridicat pina la presedintie prin coeziune, indiferent de mijloace. Hillary a acceptat, cu sase ani in urma, sa treaca in umbra unui barbat care avea doar extraordinarul talent de-a se juca de-a politica si de-a convinge optzeci de milioane de americani ca este cel mai bun presedinte. Bill Clinton este Leu, Hillary este Scorpion. Sotia presedintelui si-a sacrificat meseria, chiar si proiectele sociale si politice, pentru a lasa loc presedintelui. Iar presedintele, pe culoarele Casei Albe, o fugarea pe stagiara Lewinsky, pentru a intretine cu ea "raporturi nepermise". "Careul mortii" isi afla apogeul aici.
Un episod al revolutiei
In evenimentele din decembrie 1989 a existat un personaj al carui rol nu a fost inca bine definit. Prezent la Timisoara, fara a fi dat ordinul de a se trage in multime, adjunctul lui Milea, Victor Athanasie Stanculescu, era un apropiat al familiei Ceausescu. Pe fondul miscarilor pe care familia Ceausescu decisese sa le lichideze cu ajutorul armatei, el este sfatuit de sotie sa faca un pas inapoi. Stanculescu isi pune piciorul in gips ca sa nu fie nevoit sa se implice in reprimarea revoltei. Nu se stie cind si-a scos gipsul. Cert este ca in ziua de 22 decembrie 1989, la prinz, generalul ii conduce pe sotii Ceausescu spre liftul care-i va duce in elicopterul fatal. A avut Stanculescu doar aceasta misiune simpla, desi hotaritoare? A fost un executant sau si un arhitect? De aici inainte ne inecam in presupuneri. Pion nu a fost in nici un caz. In ziua procesului, la 29 decembrie 1989, era in sala, la Tirgoviste, alaturi de Virgil Magureanu, alt personaj – cheie al evenimentelor din decembrie. Ei n-au facut parte din completul de judecata, dar au reprezentat noua putere la virf.
Transcrierea casetei video a procesului de la Tirgoviste ii semnaleaza prezenta: "In cadrul imaginii video apar generalul Victor Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu, amindoi vorbind in soapta. In urma lor intra Virgil Magureanu". Acuzati ca au fugit si nu au stat de vorba cu multimea adunata in piata, sotii Ceausescu se apara: N. CEAUSESCU: Nu, nu-i adevarat c-am fugit. N-am fugit! Si acei care au tradat… (se uita foarte insistent in stinga)… inclusiv unul prezent aici, a chemat elicopterele, le-a dat ordin sa… FLORESCU: In ce a constat tradarea? Ma scuzati, n-ati vrut sa raspundeti. In ce a constat tradarea ministrului Milea? ELENA CEAUSESCU: Noi n-am vrut sa plecam. Dupa pronuntarea sentintei, Ceausescu se adreseaza Elenei: "Un grup de tradatori". E. CEAUSESCU: Si i-am avut linga noi… N. CEAUSESCU: I-am avut linga noi! E. CEAUSESCU: Foarte mare greseala! N. CEAUSESCU: Asa se-ntimpla… E. CEAUSESCU: Asa se-ntimpla… Tradarile vin de linga tine. Asa se-ntimpla… In sala, dintre cei care fusesera apropiati de familia Ceausescu, dintre cei "de linga tine", nu era decit Victor Athanasie Stanculescu. Elena i se adreseaza cu "Victoras". Nicolae Ceausescu a fost Varsator, Victor Athanasie Stanculescu e Taur. "Tradarea" a venit de aproape, insa de la un "dusman astral" neimpacat, aflat in "careul mortii".
O drama astrala in PNTCD
In alegerile din 1996, primarul in functie, Constantin Simirad (Taur) a avut de infruntat o Fecioara (Gheorghe Nichita), un Rac (Iosefina Morosanu, acum secretar de stat), un Varsator (Vasile Burlui) si un Leu (Dan Carlan). Competitia electorala a angajat si alti candidati, insa prestatia lor a fost mai degraba modesta. Cine isi mai aduce aminte mesele rotunde de la posturile locale de radio si televiziune a retinut, cred, agresivitatea neobisnuita a candidatului PDSR, Vasile Burlui. Si el si Dan Carlan sint in careul mortii cu actualul primar, numai ca raportul "victima" – "calau" nu este acelasi. Varsatorului ii place sa fie "toreador" cu Taurul, iar Taurul vede rosu inaintea ochilor cind se iveste un Leu. In final, nici Varsatorul, nici Leul n-au putut sa faca fata Taurului dezlantuit, dar in timp ce Vasile Burlui, ale carui interese reale nu sint politice, a renuntat, Dan Carlan s-a mentinut in pagina unu a opiniei publice ca principal opozant al primarului. Conflictul nici nu se incarca mai mult decit vor combatantii, nici nu se raceste la limita entropiei, atit Taurului cit si Leului placindu-le sa se infrunte cind violent, cind la nivelul declaratiilor de principii. Nimeni nu renunta la lupta, disputa transformindu-se intr-un preludiu precoce la alegerile locale din 2000.
Consilierul Dan Carlan foloseste sedintele Consiliului Local pentru a-si face campanie electorala. Toata lumea stie ca acela care se opune sefului nu o face doar din principiu, ci in primul rind ca sa-i ocupe locul. Dar Carlan aminteste iesenilor, o data pe luna, cind se desfasoara sedintele Consiliului Municipal, ca a fost candidat la functia de primar si ca intentioneaza sa fie si-n anul 2000. Opozitia lui nu exprima punctul de vedere al unui grup de interese clar definit, ci dorinta de putere a unui Leu cu orgoliul ranit.
Sustinut din umbra si folosit ca virf de lance, Dan Carlan crede in steaua lui norocoasa, desi, pina una-alta, nu are sprijinul vreunui partid. Pe de alta parte, primarul, desi siciit continuu de galagia oponentului sau si uneori ingrijorat de faptul ca acela detine informatii la care n-ar trebui sa aiba acces, mai intinde o mina, mai da o copita, sigur si el pe steaua lui. Noi, ca astrologi, nu dam pronosticuri electorale, ci, asa cum v-am promis, facem acum doar analiza raporturilor politice sau de alta natura marcate de "careul mortii". Ca sa ne dumirim ca in ecuatie intervin si alte interese decit acelea dictate de astre, va trebui sa ne amintim ca la alegerile din 1996, Constantin Simirad si Dan Carlan au facut parte din ANL, o coalitie nascuta si din afinitati, nu numai din interese electorale.
O alta relatie aflata sub influenta careului mortii s-a purtat intre prefectul judetului Iasi, Florin Vitan, si consilierul sau, poetul Dorin Popa. Desi a debutat sub cele mai bune auspicii, colaborarea lor s-a transformat, progresiv, in calvar. Noi nu-l cunoastem, in intimitate, pe dl Florin Vitan, ca sa-i putem evalua suspiciunile sau nedumeririle. Insa scandalul care a angajat filiala Iasi a PNTCD iscat intre prefect si persoana cea mai apropiata, consilierul sau, porta semnul "careului mortii". Dorin Popa s-a simtit tot timpul marginalizat si supus unor hachite autoritare. Nu avem de unde sa stim care sint reactiile prefectului la cele mai diferite conjuncturi politice, economice sau care angajeaza numai persoana. E posibil ca altcineva decit Dorin Popa sa reactioneze firesc, fara crispare sau iritare, la nazurile prefectului. Insa intre Dorin Popa – un Rac – si Florin Vitan – o Balanta, e greu sa se stabileasca o altfel de relatie decit de suspiciune si adversitate. Obisnuit sa domine Balanta, Racul se vede, deodata, subalternul ei, supus subiectivismelor, capriciilor, chiar si tendintei de echilibru. Racului, starea de echilibru, asa cum o concepe Balanta, ii face rau, pentru ca se simte muls de laptele tuturor contradictiilor din care se hraneste. Micul scandal local din PNTCD nu a avut nici o legatura cu doctrina sau cu strategia partidului, ci s-a purtat intre doi oameni care au plecat amici si au sfirsit dusmani. In mod normal, Racul ar fi trebuit sa triumfe. Inseamna ca interesele partidului au primat. A cistigat Balanta, la fel cum a facut-o si in noiembrie 1996.
Nu numai careul de 16 metri este "careul mortii"
Nici sportul nu este scutit de blestemul "careului mortii". Nu avem date despre toti fotbalistii, antrenorii, directorii tehnici sau presedintii de club pentru a prezenta un tablou complet al dramelor care se consuma sub influenta astrelor. Cauza lor sta de multe ori in interese de grup, in pretentii si conditii financiare, insa conflictele se declanseaza nu intre persoane compatibile din punct de vedere zodiacal – acelea ajung in cele din urma la o intelegere amiabila – ci intre cei aflati in "careul mortii". Nu stim, de pilda, cine a stat in spatele demiterii lui Titi Dimitriu de la Steaua. Acesta, Scorpion fiind, putea fi victima lui Gatu, nativ in Leu, sau a unei alte persoane din Varsator. Dar cine, in afara de serviciul de resurse umane, are astrograma clubului Steaua? Sa fi fost Puscas autorul "puciului" care l-a scos din carti pe Titi Dimitriu? Dati-mi data de nastere a lui Puscas si va voi face proba clasicului raport dintre victima si calau.
Sa iesim din presupuneri si sa intram in certitudini. In urma partidei cu Slovacia, pierduta de Romania cu 5-2 in deplasare, Dinu este destituit de la nationala de fotbal si in locul lui este numit Iordanescu. Acesta aduce calificarea Romaniei la Campionatul Mondial din SUA, fara sa schimbe nimic in lotul folosit de catre Dinu. Iordanescu nu i-a dat lui Dinu nici o lovitura sub centura, insa "i-a furat" gloria, profitind de un accident pe parcurs. Iordanescu e Taur, Dinu e Leu. Teoria se confirma si in cazurile in care "victima" si "calaul" sint prieteni. Nu e nevoie ca unul sa doreasca raul altuia: il provoaca pur si simplu, involuntar si inconstient.
Sint situatii in care relatia dintre "victima" si "calau" este tensionata de la bun inceput. Razboiul este declarat si se poarta la vedere sau in culise, dar cu violenta. Maradona nu-l suporta pe Passarela si il invinuieste de esecul Argentinei la Coupe du Monde. Dar Passarela a avut un traseu formidabil si a fost pe punctul sa joace finala. Aduceti-va aminte de bara lui Batistuta. Nu conteaza! Maradona e Scorpion, Passarela e Leu. Iar cum Maradona nu a fost convocat in lotul pentru Campionatul Mondial din Franta, nu i-a ramas decit sa devina succesorul "calaului" sau.
In 1970, la Campionatul Mondial din Mexic, Italia a trait cu dilema: ori Rivera, ori Mazzola, amindoi mari fotbalisti. Cu toate ca nu jucau aceeasi partitura, cei doi nu se suportau. Echipa nu se putea face si cu unul, si cu altul. Daca erau amindoi in forma, antrenorul (parca Fabri) il introducea in prima repriza pe Rivera si in repriza a doua pe Mazzola. Rivera juca la constructie, Mazzola la finalizare. Nu se bateau pe acelasi post, dar nu se suportau in teren. Finala a jucat-o Rivera, "calaul" lui Mazzola. Rivera era Leu, Mazzola era Scorpion.
Istoria Scorpionilor nu se termina acolo. Un alt mare Scorpion, Del Piero, nu poate juca impreuna cu Roberto Baggio, un varsator pur singe. Mai tinar si aflat in postura de calau, Del Piero a avut de cele mai multe ori cistig de cauza, dar au fost situatii cind Baggio si-a luat portia. Cert este ca nu pot juca impreuna. Terenul este prea mic pentru amindoi.
Exemplele pot continua la infinit, dar ne vom opri doar la unul din fotbalul romanesc. La un moment dat, Ionut Lupescu a fost tinut pe tusa de Puiu Iordanescu, desi a dat satisfactie aproape in permanenta. Convocat pentru partida cu Lituania, din preliminariile Campionatului Mondial din Franta, el a fost introdus in teren doar citeva minute. Iordanescu l-a preferat pe Galca, un "inchizator" de aceeasi valoare. A urmat o lunga perioada de uitare si de refuz pentru Lupescu. Cel care l-a inlocuit, Galca, este nascut in Pesti. Ionut Lupescu este nascut in Sagetator. Si aici "careul mortii" a functionat fara greseala.
Am dat doar exemple de notorietate. Personajele "scenariului" pe care vi l-am prezentat sint cunoscute de aproape toata lumea. Cititorii pot merge mai departe decit am mers noi si-si pot alege si alte sporturi, de echipa sau individuale, pentru a verifica teoria noastra. Ei vor gasi, fara nici un dubiu, numeroase exemple.
"Careul mortii" nu e-un blestem
V-am prezentat doar o scurta introducere intr-o teorie care ar merita un studiu de proportii, cu exemple luate din toate domeniile de activitate. Si exemplele la care ne-am limitat au fost alese dintre acelea cunoscute de aproape toata lumea, pentru a fi cit mai convingatoare. Cei care citesc aceste rinduri vor face, probabil, un inventar al cunostintelor, prietenilor si colegilor si vor constata ca in foarte multe cazuri "careul mortii" nu functioneaza. Teoria nu se aplica mecanic si nu pretinde ca aceasta circumstanta astrala este catastrofala in toate imprejurarile, cu toti partenerii. Si invers: nu numai persoanele aflate in "careul mortii" ajung sa se dusmaneasca ori sa-si doreasca raul. Teoria se bazeaza pe o seama de constatari statistice si pe incompatibilitati mai mult sau mai putin grave care alimenteaza in timp adversitatile. Doua zodii compatibile pot ajunge la conflicte foarte grave, dar le rezolva cu mai multa usurinta si intr-un timp mai scurt. Acumularile de tensiune nu ating niciodata cote atit de alarmante. Comunicind mai usor, cei din zodii compatibile nu au nevoie de foarte multe explicatii pentru a risipi neintelegerile care apar fie in familie, fie intr-o prietenie, fie intre colegi.
Teoria "careului mortii" ne poate ajuta sa ne alegem mai bine partenerii, colaboratorii si prietenii. In cazul in care nu putem evita, prin natura imprejurarilor, colaborarea de durata cu o persoana aflata in "careul mortii", putem fi mai atenti la felul in care reactionam si in felul acesta putem preintimpina o serie de reactii si atitudini ireparabile. In planning-ul familial, unii parinti, nu numai din Occident, dar si de la noi, "programeaza" nasterea copilului in asa fel incit sa existe compatibilitate si intre parinti si copii, dar si intre frati. Nimic nu garanteaza linistea sufleteasca si buna intelegere, dar daca sta in puterea noastra sa eliminam tot ce ar putea alimenta starile conflictuale, de ce sa n-o facem? "Careul mortii" nu e-un blestem. E doar o premisa pentru o intelegere mai dificila si pentru o comunicare mai grea. Astrologul de serviciu va sfatuieste sa-l evitati pe cit se poate.
top Local News

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii