Consilierii judeteni coc o afacere de 3 milioane de dolari

marți, 10 mai 2005, 23:00
4 MIN
 Consilierii judeteni coc o afacere de 3 milioane de dolari

Consiliul Judetean Iasi si-a scos la vinzare una din ultimele societati aflate in subordinea sa, SC Lucrari Drumuri si Poduri. Miza este enorma. Societatea detine 11 ha de teren in toate colturile judetului, peste un hectar aflindu-se in Tatarasi, peste o suta de utilaje, statii de mixturi asfaltice si 260 de angajati, in majoritate drumari cu experienta. Patrimoniul societatii a fost estimat la aproximativ 50 miliarde de lei, valoarea sa de piata mergind insa pina spre 100 de miliarde. Se spune ca multi oameni de afaceri ar fi pus deja ochii pe SC LDP, fie pentru a-si extinde afacerea, fie ca sa scape de concurenta. Desi societatea se afla in proportie de 100% in patrimoniul public, iar cea mai mare parte a activitatii acesteia se desfasoara tot pe bani publici, privatizarea SC LDP se desfasoara in cel mai desavirsit secret. Cu usile inchise, alesii judeteni au discutat ieri ore in sir metoda de privatizare.
Secret total
Conducerea CJ se chinuie de trei ani sa-si vinda societatea de constructii. Inca de la lansarea intentiei de privatizare a SC LDP, in jurul afacerii s-au alcatuit doua tabere de consilieri. Presedintele CJ, Lucian Flaiser, nu a lasat sa treaca aproape nici o informatie concreta referitoare la privatizare, fiind sustinut de majoritatea PSD-PRM-PUR. De cealalta parte, minoritatea formata din PNL si PD a cerut constant transparenta totala. Curios, ambele tabere au luat recent decizia ca toate discutiile referitoare la privatizare sa aiba loc cu usile inchise. De la A la Z, toti consilierii au semnat declaratii de confidentialitate prin care s-au angajat sa nu sufle nimic din cifrele legate de SC LDP. Pina si ultimul functionar care a plimbat hirtii cu antetul societatii a fost somat sa-si tina gura. „Nu vrem sa ii pregatim pe cei care ar vrea sa participe la privatizare. Daca vreunul scapa ceva din datele financiare sau de strategie din ce se discuta, il dau in judecata de nu se vede”, a explicat Flaiser. Cu toate precautiile luate, nici un consilier nu si-a facut iluzii referitoare la secretul discutiilor. „Sint atitia oameni care sint la curent cu privatizarea, incit este imposibil sa nu transpire ceva. Sint sigura ca cei care au nevoie sa stie ce s-a discutat, vor afla in maxim doua ore”, a apreciat consilierul PD Nelly Pascal. Timp de doua zile, CJ s-a aflat constant in sedinta. Acum doua zile, consilierii au luat in discutie aproape 10 variante de privatizare a SC LDP, mergind de la vinzarea pe bucati a societatii, pina la vinzarea completa a pachetului de actiuni. La sfirsitul sedintei de ieri in plen a CJ au mai ramas in discutie doar doua variante. „Teoretic, trebuia sa cadem de acord, insa nici una din variantele discutate nu a intrunit numarul de voturi necesar pentru a fi adoptata. Este vorba de patrimoniul judetului si ar fi fost necesare 25 de voturi, ceea ce nu s-a intimplat”, a precizat consilierul liberal Nicu Paduraru.
Prima varianta: vinzarea integrala
Una din posibilitatile luate in calcul consta in vinzarea integrala a pachetului de actiuni a societatii, cu impunerea unui plan de investitii. In aceasta varianta, cumparatorul ar urma sa plateasca suma solicitata de CJ pentru actiunile societatii, fiind obligat totodata sa investeasca masiv in retehnologizarea societatii. In schimb, noul proprietar ar urma sa beneficieze de o perioada de gratie in care va putea folosi societatea fara a cheltui bani pe noi utilaje. Metoda propusa a fost sustinuta de 20 dintre consilierii prezenti la intilnire. Aceasta prezinta insa doua dezavantaje majore. Astfel, CJ ar pierde complet controlul asupra societatii, existind riscul ca societatea sa fie pur si simplu taiata si vinduta la fier vechi. Totodata, cele peste 50 de miliarde pe care ar trebui sa le plateasca viitorul cumparator ar limita foarte mult numarul posibililor investitori. „In mod clar, CJ isi va mentine intr-o forma sau alta controlul asupra societatii. Dar ar rezulta o limitare doar la firmele puternice a posibililor cumparatori. Or, o firma puternica nu are nevoie neaparat de balastul reprezentat de SC LDP”, a apreciat Paduraru.
A doua optiune: CJ sa ramina cu actiuni
Cea de-a doua varianta ramasa in discutie consta in vinzarea numai a unui pachet minoritar din actiuni, cumparatorul avind insa posibilitatea sa-si creasca treptat cota-parte detinuta in societate. Astfel, cheltuielile facute pentru retehnologizare ar urma sa fie convertite in actiuni. Varianta ar permite CJ sa fie sigur ca investitiile promise se vor si realiza si i-ar mentine totodata controlul asupra societatii. Chiar si dupa ce investitorul ar deveni majoritar, CJ ar continua sa aiba cel putin un reprezentant in Adunarea Generala a Actionarilor. „Pretul de vinzare ar fi insa mult mai redus. Pentru SC LDP ar fi bine, pentru ca investitorului i-ar ramine mai multi bani pe care sa-i bage in societate. Partea proasta este insa ca ar putea veni si o pravalie de doi bani care sa o faca pe investitorul strategic”, a spus Liviu Tomulesei, directorul SC LDP.
Decizia finala asupra metodei de privatizare urmeaza sa fie luata in cursul saptaminii viitoare, dupa o noua runda de discutii. Abia dupa aceasta etapa ar urma sa fie stabilit un grafic clar al privatizarii si sa se inceapa cautarea investitorilor. (Alex ZANOAGA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii