Masini luxoase cu 15 milioane

miercuri, 10 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Masini luxoase cu 15 milioane

In urma cu aproximativ o saptamina, pe aleea din apropierea Inspectoratului de Politie al Judetului Iasi putea fi zarite mai multe masini cu numere de inmatriculare din Republica Moldova. Galeria autoturismelor de lux a fost trecuta pe lista de investigatii dupa ce anchetatorii s-au considerat indreptatiti sa creada ca autovehiculele respective au fost furate din strainate si plasate la Iasi.
Surse de incredere din Politia ieseana ne-au declarat ca, pina acum, s-au gasit in jur de 20 de masini care au intrat pe circuitul afacerii si ca este posibil ca numarul acestora sa creasca pe masura ce investigatiile vor fi aprofundate.
Filiera a fost reconstuita de la coada la cap
Pas cu pas, politistii ieseni, in colaborare cu cei din Republica Moldova, au pus cap la cap mai multe informatii aparent disparate pentru a reconstitui traseul masinilor furate din Occident. Dupa ce masinile cu un "pedigree" dubios au dat dureri de cap ofiterilor de Politie din Iasi, acestia s-au intrebat de unde proveneau, de fapt, autoturismele. Raspunsul a fost gasit printre actele masinilor si toate indicau faptul ca autoturismele au trecut granita peste Prut, oprindu-se in Republica Moldova. Din acest punct, reconstituirea traseului a devenit o formalitate. Anchetatorii considera ca, intr-o prima faza, autoturismele de lux erau sustrase din Vest si ajungeau la "tainuitorii" din Basarabia. Se presupune ca, odata stationate in Republica Moldova, autovehiculele incapeau pe miinile "specialistilor" care le preluau, intocmeau acte false cu privire la identitatea si provenienta autoturismelor precum si numere de inmatriculare fictive. Pasul urmator implica gasirea unei piete de desfacere pentru masinile de lux si descoperirea unei posibilitati pentru a da un aer de aparenta legalitate "vinzarii" autoturismelor.
Procura salvatoare
Ca sa scape de masinile furate si "cosmetizate", afaceristii din filiera au incercat sa gaseasca clientela pentru "marfa". Insa transferul masinilor din Basarabia pina in Romania implica o groaza de complicatii, care au fost evitate printr-o procedura simpla: procura de gaj a masinii. Ca un exemplu, "vinzatorul" gasea un amator din Romania pentru masina scoasa la mezat. Ca nu se intocmeasca acte de vinzare-cumparare a autoturismului, "distribuitorul" si clientul semnau un act de gaj al masinii. In actul respectiv se arata ca respectivul cumparator il imprumuta pe "vinzator" cu o anumita suma de bani, iar acesta din urma punea masina drept gaj. Elementul-cheie al tranzactiei il constituia o clauza prin care, dupa trei-patru ani, clientul isi putea recupera banii sau putea solicita "vinzatorului" sa-i mai lase masina alti trei-patru ani.
O afacere de cel putin 40.000 de marci
Printre masinile care au poposit pe strazile Iasului se numara autoturisme marca Audi, Volkswagen, BMW si JEEP. Pina acum, politistii au descoperit ca majoritatea autovehiculelor furate din strainatate si introduse in Romania a ajuns in posesia unor studenti arabi. Pretul mediu de achizitionare al unei masini aduse prin aceasta filiera se ridica la aproximativ 2.000 de marci bucata, sau chiar mai mult, in functie de calitatea "marfii". Printr-un calcul estimativ, daca se iau in considerare doar masinile descoperite pina acum, afacerea cu masini furate a dus hotilor din Basarabia in jur de 40.000 de marci, adica peste 400 milioane de lei. In realitate, spun politistii, numarul masinilor "maritate" este mult mai mare. Politistii din Republica Moldova au alcatuit o lista mult mai numeroasa, insa deocamdata la Iasi s-au descoperit in jur de 20 de masini.
Politistii ieseni au intrat pe fir
Dupa ce au gasit masinile venite din Republica Moldova, ofiterii din Politia ieseana i-au chemat la sediu pe toti soferii care au luat autoturisme prin aceasta filiera. Acestia din urma s-au trezit ca au ramas fara actele autoturismelor si fara numerele de inmatriculare, nemaiavind astfel posibilitatea de a le inmatricula pe numere romanesti, si nici de a le mai folosi de acum inainte. Mai mult, prin achizitionarea masinilor furate, acestia au pierdut fiecare aproximativ 15-20 de milioane si sint suspectati ca au pus in circulatie autovehicule cu numar de inmatriculare fals. Ancheta politistilor este in plina desfasurare si este posibil ca in viitorul apropiat sa mai fie descoperite si alte autoturisme. Cu toate acestea, grosul anchetei se va desfasura in Republica Moldova, unde politistii si procurorii basarabeni vor fi nevoiti sa dibuiasca toata filiera. (Nicolae MANOLIU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii