Rascoala la Nectar Pascani, ca in 1907

luni, 28 august 2000, 23:00
5 MIN
 Rascoala la Nectar Pascani, ca in 1907

La "Nectar" Pascani se lasa rau. Ceea ce incepuse acum mai bine de o luna ca o revolta spontana intr-un orasel de provincie s-a transformat acum intr-un razboi de uzura, in care masa protestatarilor nu mai poate fi tinuta in friu. Ieri dimineata, sutele de muncitori disponibilizati in luna mai s-au incolonat inca o data si au marsaluit pe strazile orasului, incercind sa puna stapinire intreg patrimoniul societatii. Dupa decizia Consiliului de Administratie de inchidere a fabricii, muncitorii s-au hotarit sa sigileze singuri bunurile si depozitele societatii, declarind ca le pun la pastrare pentru a fi siguri ca nu i le vor fura nimeni. In realitate, frica celor care au ramas acum fara locuri de munca este ca patronii de la European Drinks sa nu incerce sa vinda, bucata cu bucata, patrimoniul SC "Nectar" SA. Sigiliile puse de muncitori pot fi luate ca o palida consolare pentru cele 300 de familii dependente de "nectar", insa gestul in sine reprezinta o adevarata premiera in tranzitia romaneasca.
Epopeea acestei societati a inceput in decembrie anul trecut, cind FPS a vindut pachetul majoritar catre SC "Bucegi" SA Ploiesti, parte a holdingului European Drinks, cu sediul la Oradea. In luna mai, din cauza lichidarii stocurilor de materie prima, fabrica a intrat in remont, fiind trimisi in somaj 276 de salariati din cei 376.
La sfirsitul lunii iulie, celor care s-au intors la munca in ziua anuntata initial li s-a spus ca fabrica nu are in continuare nici materie prima si nici comenzi. Protestele declansate atunci au continuat, zi de zi, pe tot parcursul lunii august. Dupa mai multe incercari esuate de iesire din criza si tinind cont de scaparea situatiei de sub control, CA al "European Drinks" a decis in urma cu 10 zile inchiderea temporara a fabricii. Decizia i-a provocat si mai mult pe muncitori, care in prezent nu mai recunosc autoritatea patronatului. In acest moment, sutele de ore de negocieri intre FPS, patronat si sindicalisti nu mai valoreaza nici cit o ceapa degerata, toate intelegerile fiind anulate. Privatizarea unei fabrici profitabile pina anul acesta s-a transformat pe nesimtite, fara ca nimeni sa se astepte, intr-o catastrofa. Acum, nici nu se mai stie cine a distrus fabrica: nerabdarea si lipsa de cooperare a muncitorilor sau managementul dezastruos al administratorilor.
Inca de dimineata, la ora 7.00, peste 100 din muncitorii disponibilizati de la S.C. "Nectar" S.A. s-au prezentat, ieri, in fata societatii. Dupa un scurt sfat ei au pornit spre birourile firmei din blocul K1, strada Eugen Stamate, de unde au luat aparatura electronica. Calculatoarele aduse in incinta societatii au fost puse intr-o incapere pe care au sigilat-o. Sigilate au fost si birourile de linga piata agroalimentara de pe strada Stamate. Cu lozinci precum "Hotii" si "Nici noi, nici ei", disponibilizatii au vrut sa protesteze astfel impotriva conducerii si a celor care inca n-au fost trimisi acasa. Totodata, prin aceste masuri protestatarii spera sa atraga atentia patronatului care pina acum – spun ei – i-a tratat cu indiferenta.
Urmatorul pas a fost facut la fosta cantina a "Nectarului", spre care s-a indreptat coloana de manifestanti. Aici lucrurile erau sa ia o turnura mai grava, pentru ca in cladire functioneaza acum un depozit en-gros al European Drinks. Lucratorii din depozit au fost presati de grevisti sa iasa din cladire iar dupa aceea muncitorii au sigilat usile. Prin acest act, protestatarii au vrut sa se asigure ca nici o proprietate din patrimoniul fabricii nu va fi vinduta de noii patroni. Intr-o incapere alaturata, unde functioneaza birourile depozitului, angajatii au refuzat insa sa plece. Ei au atras atentia rasculatilor ca stau cu chirie in aceasta cladire ce apartine Nectarului. Un val de huiduieli si blesteme s-a abatut asupra functionarilor incapatinati in decizia de a ramine. Unele capete infierbintate au propus sa fie incuiate usile de la birouri, cu functionarii in interior. Totusi ajungind la concluzia ca acestia n-au nici o vina, coloana de manifestanti s-a retras spre directia fabrica de zahar nu inainte de a striga: "Sa vina hotii de la Oradea!".
S-a cerut capul lui Stefanescu
Intorsi la Nectar cei 100 de manifestanti au fost intimpinati de directorul societatii Radu Stefanescu, care a incercat sa calmeze spiritele. Dar acestuia i s-au adus acuze si i s-a cerut demisia. Dupa aproape o ora de parlamentari, in fata portilor societatii, directorul general a ajuns la concluzia ca e mai bine sa se retraga. A sunat la Consiliul de Administratie, a prezentat situatia de la fabrica si doleantele muncitorilor si totodata a anuntat ca incepind cu 1 septembrie isi va prezenta demisia atit din functia de director cit si din cea de salariat al societatii Nectar. "Am discutat cu muncitorii si, la cererea lor, mi-am prezentat demisia, urmeaza sa o fac si in scris ca sa se convinga. Am inteles ca ei au o solutie mai buna si ca demisia mea ar rezolva, spre binele lor, problemele de aici. Nu pot vorbi si in numele celorlalti membri din conducere deoarece ei raspund numai in fata CA. Imi pare rau ca nu am facut mai de mult acest gest, pentru ca tin la oameni si din cauza situatiei grele a trebuit sa ma cert cu multi dintre ei. Pina la inlocuire sint obligat prin lege sa gestionez problemele societatii. Cred ca in radicalizarea oamenilor exista si un substrat politic ascuns, ei uita acum binele pe care le-am facut in cei 10 ani de cind sint aici. Sint sigur ca sint manipulati de forte obscure si nu vad ca raul e in alta parte, dar o sa se dezmeticeasca ei. Nimeni din actuala conducere nu a fost vreodata pentru inchiderea fabricii", ne-a declarat ec. Radu Stefanescu.
In jurul orei 12.00, muncitorii au trecut la sigilarea tuturor bunurilor din societate pentru ca nimeni sa nu mai lucreze. "Toata lumea afara, sa ramina numai paza", au strigat muncitorii in cor. Din discutiile liderului sindical Sandu Mihalache cu directorul general a reiesit ca marti disponibilizatii vor intreprinde o mica "nectariada". "Voi urca 100 de oameni in tren si voi merge la FPS Iasi sa cerem socoteala directoarei Dornescu, care este principala vinovata", a spus liderul sindicatului. De mentionat ca reprezentantii presei au fost primiti cu ostilitate, ba chiar amenintati cu bataia. Liderul sindical a refuzat orice contact cu reprezentantii mass-mediei. "Nu am nimic sa va spun" a conchis Mihalache. Oricum principalele revendicari ramin aceleasi, anularea contractului de vinzare-cumparare, salarii compensatorii la disponibilizati, demisia intregii conduceri si, nu in ultimul rind, "sa vina patronul la discutii". Ziua de astazi se anunta mai dificila pentru ca nu se stie in ce directie o mai pot lua protestele, oamenii fiind foarte nervosi, practic imprevizibili. "Dupa o luna de proteste, ne-a ajuns cutitul la os", au tipat ei inainte de a se indrepta spre case. (Cristian DROANTA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii