Subprefectul vrea sa instituie starea de urgenta

miercuri, 11 mai 2005, 23:00
2 MIN
 Subprefectul vrea sa instituie starea de urgenta

Suvoaiele de apa care au acoperit in ultimele zile judetul i-au adus pe sefii judetului la limita nervilor. Aproape 11.300 ha de terenuri agricole si pasuni au fost acoperite de ape. Peste jumatate din suprafata comunei Prisecani a fost inundata, iar apele Jijiei au acoperit un sfert din Costuleni. Inca 800 ha de teren agricol au fost inundate in zona Trifesti-Probota. Inginerii Directiei Apelor Prut si cei ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au fost trimisi pe teren, pentru a supraveghea permanent cursurile de apa din judet. Subprefectul Florin Ungureanu a solicitat verbal aprobarea ministrului administratiei si internelor, Vasile Blaga, pentru declararea starii de urgenta.
Lacurile de acumulare sint atent urmarite
Prefectura a solicitat Directiei Apelor Prut evacuarea treptata a lacurilor de acumulare din judet pentru a permite preluarea unei a doua viituri, dupa cea de vineri. Toate acumularile administrate de DAP se afla peste limita normala de retentie a apei. Astfel, acumularea Ciurbesti a depasit cu doua treimi limita normala, iar cea de la Podu Iloaiei a ajuns la un coeficient de umplere de 1,18. „Nivelul apei la Podu Iloaiei se afla la aproape 3 metri sub creasta barajului. La Ciurbesti, ca si la celelalte acumulari din judet am efectuat o evacuare controlata si le-am pregatit pentru o noua viitura”, a spus Nicolae Trofin, seful grupului de suport tehnic al Comitetului pentru situatii de urgenta. Viitura de vineri a ajuns la Tutora, urmind sa ajunga in zilele urmatoare in zona Costuleni-Prisecani, deja afectata grav de inundatii.
„Pamintul nu mai primeste apa”
Cu cifrele ultimului raport hidrologic in fata, subprefectul s-a pronuntat pentru luarea unor masuri radicale. Ploile vor continua pina vineri, iar Bahluiul, Jijia si Miletinul vor ramine peste cotele de aparare, fiind de asteptat sa creasca in continuare. „Lacurile de acumulare sint cu apa la buza. Pamintul nu mai primeste apa, iar tot ce ploua se aduna pe cimpii. Am luat in calcul foarte serios instituirea starii de urgenta. In aceasta privinta, ministrul Blaga ne-a acordat deplina autoritate in luarea deciziei”, a spus Ungureanu. Instituirea starii de urgenta ar permite autoritatilor judetene sa mobilizeze armata pentru a actiona in zonele afectate de inundatii, sa impuna limitari ale traficului, precum si sa intervina direct pentru inlaturarea efectelor produse de inundatii. (Alex ZANOAGA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii