La Infectioase, Terapia Intensiva este plina de persoane in virsta

luni, 08 august 2011, 13:00
3 MIN
 La Infectioase, Terapia Intensiva este plina de persoane in virsta
Dr. Mihnea Hurmuzache: "Infectiile urinare, respiratorii sau cele digestive care sint neglijate au potential septicemic"

Conform medicilor infectionisti, peste 85% dintre pacientii care ajung in Sectia de Terapie Intensiva au peste 75 de ani. "Avem o componenta geriatrica foarte importanta acum in sectie. In general, pe timpul verii, multi batrini nu se hidrateaza corect, iar o serie de probleme care fusesera tinute in echilibru, cum ar fi infectiile urinare, spre exemplu, tind sa se transforme in boli cu expresie clinica. Majoritatea batrinilor care ajung in spital sufera deja si de alte afectiuni cronice care se agraveaza. Spre exemplu, cam 40% dintre pacienti au si diabet. La noi ajung din cauza unor infectii care nici n-ar justifica prezentarea la medic in cazul unul adult care nu are si alte probleme de sanatate. In cazul batrinilor insa, infectiile urinare, respiratorii sau cele digestive care sint neglijate au potential septicemic", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, seful Sectiei de Terapie Intensiva.

In aceasta situatie se afla si o femeie in virsta de 80 de ani care a fost internata dupa ce a facut sepsis. Femeia sufera de boala Alzheimer si mai are si dementa senila, insuficienta cardiaca cronica si diabet. "Din cauza afectiunilor psihice de care sufera pacienta, alimentatia in cazul ei este extrem de dificila. Familia a povestit ca femeia nu vrea sa inghita mincarea, deci nu a putut fi alimentata normal. La noi a ajuns cu observatie de sepsis. A inceput tratamentul si speram totusi ca starea ei sa evolueze pozitiv", a precizat dr. Florin Rosu, medic rezident de terapie intensiva.

Tratamentul si mincarea costa foarte mult spitalul

Dr. Florin Rosu: "In medie, un pacient sta internat la noi cam sapte zile. Tratamentul poate ajunge si pina la 1.000 de lei pe zi"

In acelasi timp insa, medicii spun ca tratamentul unor astfel de pacienti este extrem de costisitor, mai ales daca este de lunga durata. "In medie, un pacient sta internat la noi cam sapte zile. Tratamentul pentru el, medicamente pentru infectie si pentru bolile asociate, nutritia pacientului reprezentata de solutii destul de costisitoare, poate ajunge si pina la 1.000 de lei pe zi. Sint afectiuni care necesita o anumita cantitate de kilocalorii pe zi, cum ar fi tetanosul. Pacientul cu tetanos are nevoie de 3.000 de kilocalorii pe zi ca sa compenseze energia pierduta prin contractura musculara cauzata de boala", a mai spus dr. Rosu.

Astfel, medicii recomanda ca, pe durata verii, persoanele in virsta sa se hidrateze corespunzator, putind fi evitata astfel agravarea unor afectiuni cronice care in principiu sint stabilizate prin tratament.

De asemenea, copiii trebuie sa fie atenti la parintii sau bunicii lor si sa-i aduca la spital atunci cind cred ca acestia au probleme. "De obicei, batrinii nu prea zic cind ii doare ceva, insa atunci cind persoana are febra si starea generala se altereaza este semn ca poate sa fie undeva un focar de infectie sau un dezechilibru care ar putea sa duca inclusiv la coma. Familia trebuie sa fie atenta mai ales la cei care stau la pat sau nu se pot exprima coerent", a adaugat dr. Hurmuzache.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii