Mecanismul fraudei

Subtitlu

vineri, 10 aprilie 2009, 23:46
5 MIN
 Mecanismul fraudei

Vineri seara, la ora 20.30, judecatorii de la Tribunalul Iasi au admis propunerile de arestare preventiva pe numele celor 12 tineri acuzati ca au tras mai multe tepe online. Magistratii ieseni au considerat ca exista elemente pentru arestarea celor 12 care au fost acuzati si de constituirea unui grup infractional. Reteaua de tepari destramata de procurorii de la Crima Organizata avea ramificatii si in alte state. Anchetatorii spun ca gruparea din Romania colabora cu grupuri similare de infractori din Italia si Marea Britanie, ai caror membri ridicau banii sustrasi de la clientii bancilor. De altfel, sustin procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pina acum au identificat patru institutii financiare si trei site-uri de licitatii online atacate de membrii retelei.

Datele detinute pina in prezent arata ca suspectii aveau colaboratori si in Spania si in Statele Unite si aveau doua modalitati prin care obtineau sumele de bani. Una era atacul de tip "phishing" prin care obtineau acces la conturile bancare de pe care transferau apoi bani pe cardurile colaboratorilor din alte state. Cealalta metoda era clonarea unor conturi pe site-uri de licitatii, prin care vindeau produse fantoma si solicitau plata acestora prin transfer bancar.

Prejudiciul dovedit pina in acest moment se ridica la peste 280.000 de euro, dar anchetatorii apreciaza ca acesta ar putea fi dublu. In urma audierilor de joi noapte, 12 persoane au fost retinute si duse in fata magistratilor cu propunere de arestare preventiva.

Reteaua de inselaciuni online "sparta" de procurorii DIICOT joi dimineata este cea mai mare de acest tip care a actionat la Iasi. Peste 20 de perchezitii au fost organizate in Iasi, Vilcea, Mehedinti si Bucuresti de procurori si ofiteri de la Brigazile de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) din Iasi, Bucuresti, Pitesti, Bacau, Suceava, Brasov si agenti ai serviciilor secrete.

"In perioada 2002 – 2008, membrii grupului infractional au organizat licitatii fictive pe internet, in special pe site-urile ebay, au clonat pagini web ale mai multor banci din Marea Britanie si Italia si au folosit neautorizat datele cartilor de credit in vederea transferarii sumelor de bani pe alte conturi utilizate de membrii gruparii", a spus procurorul Daniel Horodniceanu, seful Biroului Teritorial al DIICOT.

Gruparea din Romania avea legaturi cu retele similare din Italia, Spania si Statele Unite. Contra unui comision, membrii gruparilor din strainatate scoteau banii din conturi si ii trimiteau in tara.

"Legaturile dintre grupuri era la nivel de capi ai retelelor, membrii de rind recunoscindu-se intre ei dupa porecle – Mefisto, Enter, Lokko, Appo. Este vorba de doua grupari, una din Romania si una din Italia ai caror membri erau raspinditi si in Marea Britanie, Spania si Statele Unite. Nu s-au facut actiuni in aceste tari, insa cercetarile vor fi extinse si acolo", au mai detaliat anchetatorii.

In urma perchezitiilor, ofiterii BCCO au ridicat mai multe bunuri folosite la comiterea infractiunilor sau suspecte ca au fost achizitionate cu bani obtinuti fraudulos. "Au fost indisponibilizate bijuterii, laptopuri si calculatoare, televizoare, CD-uri si DVD-uri, sume de bani si trei autoturisme de lux, doua BMW si un Volkswagen Passat. Valoarea bunurilor retinute este de aproximativ 100.000 de euro", a spus comisarul-sef Gheorghe Zbarnea, seful BCCO Iasi.

Atac "phishing"

Reteaua folosea doua metode pentru a obtine banii in mod fraudulos. Cea mai raspindita era atacul de tip "phishing". "Atacau" indeosebi clientii a patru institutii financiare. Ei au clonat site-urile Postei italiene (www.poste.it) si ale unor institutii financiare bancare sau nebancare din Peninsula (www.ubibanca.it sau www.cartasi.it), precum si site-ul www.hsbc.co.uk al unei banci din Marea Britanie.

Dupa ce au facut copii cu grafica identica a site-urilor originale, au trimis mesaje catre sute de utilizatori, potrivit carora, din cauza unor probleme tehnice, trebuie sa isi introduca datele de acces la contul de internet banking. Mesajul aparea trimis de pe adresa oficiala a institutiei, iar in continutul e-mail-ului era incorporat un link ce trebuia accesat de utilizator.

In momentul in care accesau link-ul clientii erau directionati pe pagina clonata si datele de identificare (nume de utilizatori, parole si coduri de acces) ajungeau la membrii retelei. Suspectii se logau apoi pe paginile oficiale ale institutiilor si efectuau operatiuni din conturile victimelor. Sumele erau virate catre conturi de card ale colaboratorilor din Italia sau Marea Britanie, care ulterior ridicau sumele de la bancomate. "Opreau un comision intre 40 si 50 la suta, iar restul sumei il trimiteau in Romania", a mai spus procurorul Horodniceanu.

Conturi clonate pe www.ebay.it

Cealalta metoda folosita de retea era organizarea de licitatii fictive. Pina acum au fost identificati utilizatori care au fost inselati pe site-urile www.ebay.com, varianta italiana a acestuia (www.ebay.it) si www.ebay.ca.

Sistemul de licitatii pe ebay prevede ca la finalul unei sesiuni, cumparatorul si vinzatorul sa ia legatura direct pentru stabilirea conditiilor de livrare si modalitatea de plata. De regula, este folosita metoda de plata proprie a site-ului ebay – sistemul de plati online "PayPal".

Site-ul da posiblitatea cumparatorului si vinzatorului ca la finalul tranzactiei sa se evalueze reciproc. Aceasta consta in acordarea unui calificativ (pozitiv, negativ sau neutru) celeilalte parti, iar pe baza acestora un utilizator capata increderea viitorilor parteneri de afaceri.

Anchetatorii spun ca membrii gruparii clonau paginile utilizatorilor cu nivel ridicat de incredere, iar apoi scoteau obiecte fictive la licitatie – de la haine si autoturisme, pina la aparatura electronica sau electrocasnica. In momentul in care o licitatie se incheia, suspectii transmiteau cistigatorului ca nu isi pot accesa contul ebay si solicitau ca banii sa fie transferati prin Money Gram sau Western Union.

Unii dintre acuzati si-au recunoscut faptele

In urma descinderilor facute, aproape 30 de persoane au fost aduse la audieri la sediul Politiei. Vineri-dimineata, procurorii au decis sa emita ordonante de retinere pentru 12 dintre suspecti, alti 7 fiind cercetati in stare de libertate. Intre cei retinuti se afla si fratii Ciprian si Andrei Ilasoaia, nepotii lui Gabriel Ilasoaia, secretarul Comisiei pentru Relatii cu Reprezentantii Oamenilor de Afaceri, infiintata la nivelul Consiliului Local Pascani, si Alexandru Tirpescu, o ruda a fostului deputat PSD de Iasi, Pavel Tirpescu. Alaturi de ei au mai fost dusi in fata magistratilor Valentin Pintiliasa, Mihai Slatineanu, Andrei Chiriac, Catalin Muraru, Ciprian Micutaru, George Duduman, Andrei Ciubotariu, Ionut Baraganescu si Florian Martin.

Suspectii au pina in 25 de ani si majoritatea sint studenti la Iasi si Bucuresti la Relatii Internationale, Automatizari si Calculatoare sau Stiinte Politice.

"Clientul meu a dat declaratii in fata instantei de judecata si a precizat ca nu recunoaste acuzatia cum ca ar fi facut parte dintr-un grup organizat. In ce priveste celelalte acuzatii, el si-a recunoscut faptele", a declarat avocat Maria Andriesei, cea care il apara pe Micutaru.

"Din ce am vazut eu, se vorbeste despre un prejudiciu, insa nu s-a individualizat acest prejudiciu. Reprezentantii Parchetului nu au aratat nicaieri in dosar cu cit ar fi prejudiciat fiecare inculpat. Mai mult, in dosar nu exista nici o parte civila. Clientul meu a fost retinut «la gramada», cum s-ar spune, pentru ca, din ce mi-a zis, nu are nici un fel de cunostinte informatice", a adaugat avocat Ana-Maria Dragan, cea care il apara pe Slatineanu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii