Munceste de aproape 4 ani fara leafa

vineri, 27 mai 2011, 12:01
8 MIN
 Munceste de aproape 4 ani fara leafa
Amir a salvat chiar si vieti omenesti, in activitatea sa

La o virsta la care alti tineri prefera sa-si petreaca timpul liber prin cluburi, sint citiva „temerari" care aleg sa munceasca. Pentru ei insa, munca este o placere si tot ceea ce fac este voluntar. Nimeni nu-i obliga, nimeni nu-i plateste. Amir Zabida are 22 de ani si este unul dintre acesti temerari. Student in anul IV la Medicina, tinarul cu ochii mari si fata de copil invata sa fie chirurg. Cursurile de la facultate nu-i sint suficiente, asa ca a ales sa-si dedice cea mai mare parte a timpul sau liber voluntariatului. Amir lucreaza zeci de ore pe saptamina in Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului „Sf. Spiridon". Aglomeratia permanenta, agitatia pacientilor, graba medicilor, cazurile pe muchie de cutit, toate astea reprezinta cel mai placut mod de a-si petrece timpul liber pentru Amir. Din cele citeva zeci de persoane care au fost de-a lungul timpului in UPU si au muncit in regim de voluntariat, doar citeva s-au remarcat si au ramas in sufletul celor de aici. Amir e iubit de toti cei din UPU si crede ca ce face acum il va ajuta in meseria pe care si-a ales-o. De altfel, voluntariatul in UPU a fost un inceput de cariera si pentru multi altii. Insasi asistenta sefa de aici a fost initial voluntar timp de mai bine de jumatate de an.

La UPU, in loc de terasa

L-am cunoscut pe Amir intr-o simbata seara, undeva dupa ora 18. Ora perfecta pentru o plimbare pe Copou sau o intilnire cu prietenii, la o terasa. Amir, de loc din Israel, nu vrea insa asa ceva. El este fericit in UPU. Obisnuita fiind, ca ziarist, cu reclamatii din partea angajatilor de peste tot ca orele de munca sint prea multe si prea prost platite, ca toata lumea e obosita si satula de criza si de toate problemele pe care le provoaca ea, atitudinea lui Amir mi s-a parut initial ciudata. Aveam sa aflu curind insa ca e doar un tinar ambitios, care si-a fixat un tel in viata si nu se opreste de la nimic pina nu-l atinge. „Am sase ani la dispozitie sa invat. Vreau sa fiu chirurg traumatolog. Dupa ce se termina cei sase ani, am timp destul sa mai fac si orice altceva. Acum trebuie sa invat", spune tinarul, pe un ton extrem de hotarit.

„Voluntarii se pot dovedi extrem de utili"

Amir e cel mai mare intr-o familie cu sase copii. Tatal sau a fost inginer electrician si, cind a venit vremea ca fiul sau sa termine liceul, i-a recomandat sa-si gaseasca o meserie care sa nu implice munca fizica. „Mi-a spus: «Baiete, tu nu rezisti la munca fizica! Trebuie sa-ti alegi altceva». Si m-a intrebat atunci daca vreau sa fac medicina. Am spus «da», si asa am ajuns in Romania", povesteste Amir. Tinarul are insa grija sa-mi spuna pe un ton foarte hotarit ca nu regreta absolut nici un moment decizia pe care a luat-o atunci. Unchiul sau i-a recomandat sa evite Capitala, pentru ca e aglomerata si „nu e atmosfera potrivita pentru invatat". Baiatul le-a promis parintilor sai ca se va tine de treaba, si nu si-a incalcat cuvintul pina in momentul de fata. A reusit sa-si cistige respectul si admiratia atit a profesorilor pe care ii are la facultate, cit si a colegilor de munca din UPU. „Amir este un student foarte bun, iar ca voluntar nu am ce sa-i reprosez. E in fiecare zi aici, desi nu este obligat. Mai sint si alti voluntari, insa el vine cel mai des. De obicei este vorba de studenti care vin pentru ca vor sa ajute si sa invete meserie in acelasi timp. Daca stii sa-i folosesti, voluntarii te pot ajuta foarte mult, si nu te incurca deloc. Cei care vor cu adevarat sa fie aici sint entuziasti si se tin de treaba. Cei care nu vor sa faca urgenta vin doar cind au garzi obligatorii. Daca ai insa rabdare sa-i inveti ceea ce au nevoie sa stie, voluntarii se pot dovedi extrem de utili intr-un serviciu in care intotdeauna este ceva de facut", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD.

Iar in UPU e mereu cite ceva de facut. Amir abia venise de acasa ca deja fusese trimis cu un pacient la computer tomograf. Ca sa pot vorbi cu el, a trebuit sa-l scot din UPU, altfel sigur l-ar fi chemat careva. Timp de 20 de minute cit am vorbit fie in engleza, fie in romana, tinarul student a reusit sa ma convinga ca va fi un medic foarte bun. Gindul lui este insa la Israel, tara din care a venit. Dupa ce va termina cei sase ani de facultate, se va intoarce acolo ca sa lucreze intr-un centru de traume. Spune ca in Iasi nu a vazut un astfel de centru, si oricum are o obligatie morala fata de familia sa, si pentru asta se va intoarce in tara natala. „Nu pot sa-i las pe parintii mei sa-mi plateasca atitia ani de facultate ca eu sa ramin tot aici. Trebuie sa ma intorc la ei, sa-i ajut. Mai am patru surori si un frate, dar eu sint cel mai mare. Nu se pune problema daca imi place sau nu, e responsabilitatea mea sa am grija de familie. Nu e o alegere pe care trebuie sa o fac", spune tinarul.

6 ore somn, 6 voluntariat

In UPU vine in fiecare zi pe la ora 18 si pleaca pe la 24, si cam acelasi lucru il face si in week-end. „Dorm cam cinci-sase ore pe noapte. Am doar 22 de ani, o sa dorm cind o sa fiu batrin. Acum e suficient atita somn. In timpul liber mai joc baschet cu prietenii, sau ies in oras la masa sau film cu sora si verisorul meu, insa nu e nimic care sa ma faca mai fericit decit ma face munca in UPU. E extraordinar pentru mine aici. Cind faci resuscitare si vezi ca apare pulsul pacientului, ce fericire mai mare poate fi?", povesteste Amir. I se lumineaza fata cind il intreb despre pacientii la resuscitarea carora a ajutat si el. Procentul e bun, are noua reusite, dar si sapte pacienti la care resuscitarea nu a mers. E hotarit insa sa fie si mai bun. „Imi place sa invat, daca inteleg ceea ce invat. Nu am responsabilitati aici, nu am familie de intretinut, nu am nimic altceva de facut decit sa invat. Nu am venit aici sa fac bani. Am sase ani pe care trebuie sa-i termin cu un singur scop: sa fiu medic! Orice altceva poate sa astepte pina se termina acesti sase ani, nu am 70 de ani, mi-a ramas suficient timp sa le fac pe toate. Totul la timpul lui, iar acum e timpul pentru invatat", mai spune el.

Asistenta sefa: Voluntariatul mi-a decis cariera

Voluntariatul in spital a fost pentru altii chiar si o portita deschisa spre angajare. Chiar actuala asistenta sefa din UPU a fost la inceput voluntara aici. Mihaela Maxim a terminat scoala postliceala sanitara prin 2000 si in momentul respectiv n-a reusit sa-si gaseasca un loc de munca. Tinara n-a vrut insa sa aiba pauze in meserie si a ales sa faca voluntariat in UPU. „E foarte important sa nu pierzi contactul cu manevrele medicale. Am ales sa fac voluntariat ca sa nu uit ce am invatat. In momentul respectiv era singura modalitate prin care puteam pastra legatura cu medicina. Oricum, in acea perioada am invatat multe lucruri care m-au pregatit pentru examenele pe care le-am dat apoi", a declarat asistenta sefa de acum. Mihaela a facut o scurta pauza dupa aproximativ jumatate de an si in scurt timp a vazut anunt in ziar ca se scotea la concurs un post de asistenta medicala in UPU. N-a stat mult pe ginduri si s-a inscris la concurs. „M-a ajutat mult perioada de voluntariat, pentru ca deja cunosteam oamenii din UPU, stiam cum se lucreaza acolo. In UPU ai ocazia sa faci manevre care nu se fac in alta parte. Aici am vazut pentru prima data lucruri pe care le stiam doar in teorie. M-a ajutat asta chiar si la examen, pentru ca am avut de rezolvat un caz practic, si, cum vazusem deja asa ceva, mi-a fost mult mai simplu. Pacientul cu o anumita afectiune nu-i ca o poezie dintr-o carte pe care sa o poti invata pe de rost", a mai spus Mihaela. Faptul ca a muncit mult si a stiut sa-si cistige respectul si admiratia celorlalti au ajutat-o si peste citiva ani cind a trecut cu bine si de examenul pentru postul de asistenta sefa.

Voluntari pentru CV

Voluntari nu sint prea multi prin UPU. In spital nu au oricum voie, iar in ambulanta SMURD sint acceptati mai greu din cauza spatiului redus. „Avem zece voluntari in UPU care vin in mod constant. Sint putini cei care vin de bunavoie. In principiu, studentii de la anul I pina la anul III pot face activitate de asistent ca voluntari, iar cei din ani mai mari pot face activitate de medic. Fac aproape de toate, insa mereu sint supravegheati", a declarat conf.dr. Cimpoesu. In ultimii ani au avut ocazia sa faca voluntariat in UPU zeci de persoane, indiferent de pregatirea sau locul de munca pe care il ocupau in acel moment. „Au mai fost aici ca voluntari psihologi, medici stomatologi. Am avut chiar un sofer care isi dorea sa-si schimbe meseria si sa se faca infirmier. De asemenea, a fost la un moment dat o eleva care vroia sa aplice pentru o bursa in Anglia si avea nevoie de stagiu de voluntariat pe CV", a adaugat sefa de la UPU-SMURD.

2011, Anul Voluntariatului

Anul 2011 este Anul European al Voluntariatului si are drept slogan „Anul acesta se poarta voluntariatul. Fii la moda, voluntariatul iti vine bine!". In Romania s-a sarbatorit pentru a zecea oara in acest an Saptamana Nationala a Voluntariatului in perioada 9-15 mai 2011. Peste 200 de organizatii si institutii din intreaga tara au participat in acest an la actiunile care s-au desfasurat in Saptamina Nationala a Voluntariatului. Printre organizatiile cu cei mai multi voluntari din tara se numara si Crucea Rosie. La nivel international, Crucea Rosie si Semiluna Rosie au peste 13 milioane de voluntari activi, iar statisticile din 2009 arata ca existau 20 de voluntari de Cruce Rosie sau Semiluna Rosie pentru fiecare angajat platit. Crucea Rosie Iasi are o suta de membri si inca 160 de voluntari.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii