Mutilata pentru ca 6 ani a refuzat sa mearga la medic

marți, 30 august 2011, 20:47
2 MIN
 Mutilata pentru ca 6 ani a refuzat sa mearga la medic

Teama de un diagnostic grav a determinat-o pe o femeie in virsta de 60 de ani sa amine prezentarea la spital timp de citiva ani. Femeia a facut o ecografie mamara in anul 2005 si in momentul respectiv medicul care a vazut-o i-a spus ca este vizibila la examenul imagistic o formatiune la unul dintre sini, care are un aspect cel putin suspect. Medicul i-a recomandat pacientei sa se prezinte la un specialist si sa verifice formatiunea de la nivelul sinului in detaliu, existind riscul ca aceasta sa fie chiar un inceput de cancer.

In ciuda recomandarilor, femeia a ales sa ignore problema si nu s-a mai prezentat la medic, pina in urma cu o luna. Formatiunea din sin s-a dezvoltat si in urma cu citeva saptaminii din acea zona au inceput si scurgeri de lichid. Femeia s-a prezentat initial la Spitalul Municipal Pascani, unde a fost internata timp de o saptamina, fiindu-i administrat tratament medicamentos si pansament pentru leziunea de la sin. Medicii au decis insa ca cea mai buna solutie pentru femeie este o interventie chirurgicala.

"Este posibil ca in urma cu sase ani formatiunea de la nivelul sinului sa fi fost doar o tumora benigna, insa de-a lungul timpului ea s-a malignizat pina s-a ajuns la un stadiu avansat de cancer la sin. Interventia chirurgicala va insemna amputarea completa a sinului. Era mult mai bine daca venea la spital de la inceput; cancerul putea fi evitat usor sau, chiar daca era deja instalat, operatia nu ar mai fi fost atit de mutilanta", a declarat prof.dr. Eugen Tarcoveanu, seful Clinicii de Chirurgie I a Spitalului "Sf. Spiridon".

Pe de alta parte, medicii spun ca astfel de cazuri sint extrem de rare, pentru acest tip de tumori nefiind nevoie de atit de mult timp pentru a se transforma in cancer. "De obicei dureaza cel mult jumatate de an pina ce o astfel de formatiune se transforma in cancer cu metastaze, si multe femei nici nu mai apuca sa ajunga la operatie. Noi operam aici in clinica doar cazuri extrem de grave, cu complicatii deosebite, si tot avem cel putin cite un caz pe saptamina. Femeile trebuie sa inteleaga ca singura sansa de a rezista in fata unui astfel de diagnostic este sa se prezinte la timp la medic", a mai spus chirurgul.

Pacienta va incepe sedinte de radioterapie in clinica de oncologie a spitalului, dupa interventia chirurgicala. De asemenea, medicii se pling ca nu de putine ori pacientii renunta sa mai vina la sedintele de radioterapie. "Din punct de vedere chirurgical, noi ne facem treaba, insa probleme sint cu urmarirea bolnavului dupa operatie. Nu exista un registru de cancer, nu stim ce se intimpla cu pacientul mai departe si nu-l putem urmari medical asa cum ar fi normal", a precizat prof.dr. Tarcoveanu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii