Primul bilant al inundatiilor

marți, 05 august 2008, 00:18
4 MIN
 Primul bilant al inundatiilor

"Conform rapoartelor operative trimise de primari dupa evenimentele meteo si hidrologice inregistrate pe Siret, au fost raportate 1.170 case avariate, din care 40 distruse. In urma verificarilor din teren realizate de catre comisia specializata, au fost inregistrate 227 case afectate de inundatii, iar dintre acestea 90 de case vor fi reconstruite", a anuntat prefectul interimar, Marius Bodea.

Autoritatile vor prezenta astazi evaluarea finala a daunelor produse de inundatii la nivelul infrastructurii, a terenurilor agricole si a animalelor moarte, inregistrate in aceasta perioada in vestul judetului. Rapoartele vor ajunge in cel mai scurt timp pe masa executivului pentru a putea fi alocati banii necesari refacerii locuintelor si infrastructurii afectate.

Rachiteni, cea mai afectata comuna

Primele evaluari oficiale ale fenomenelor meteorologice inregistrate in vestul judetului la sfirsitul lunii iulie arata ca vor trebui refacute din temelie 90 de case. Din acestea, 26 de imobile sint distruse complet, iar celelalte 64 sint grav avariate, cu risc maxim de prabusire, iar autoritatile au emis familiilor restrictii de a intra in locuinte.

"Cele mai multe case avariate total au fost inregistrate in Rachiteni, unde sint inregistrate 30 de case, si in Tirgu Frumos, unde au fost identificate 14 case. Au mai fost distruse 11 case la Lespezi, 13 la Valea Seaca si cite sase la Stolniceni-Prajescu si Mogosesti Siret", a precizat secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Lucia Varga, care coordoneaza pe judetul Iasi Comitetul pentru evaluarea pagubelor produse de inundatii. Aceasta a mai anuntat ca persoanele ale caror case au fost distruse in urma inundatiilor vor primi bani pentru a-si reface locuintele.

Fondurile alocate vor acoperi construirea unei case cu doua camere, bucatarie si baie. Pina la finalizarea constructiilor, 64 de familii vor locui in module. "Guvernul a luat hotarirea de a distribui acele module pentru a locui temporar. In baza anchetelor sociale s-a decis ca avem in total un necesar de 64 de module care speram sa ajunga la Iasi in aceasta saptamina, spre sfirsit", a afirmat Bodea.

Seful Prefecturii a precizat ca ajutoarele de la Guvern pentru refacerea integrala a locuintelor vor fi alocate si respectind unele conditii privind construirea imobilelor in afara zonelor inundabile. "Unele locuinte erau construite in zone inundabile, iar cum dinamica climei s-a schimbat si debitele sint altele, pentru 20 de locuinte s-a dispus stramutarea lor. Guvernul conditioneaza alocarea celor necesare pentru reconstructie de stramutarea acestora", a spus Bodea.

Codul portocaliu ramine in vigoare

O prima evaluare a ajutoarelor care trebuie alocate de Guvern familiilor afectate de inundatii se ridica la peste 610.000 de lei. "La acest moment, valoarea despagubirilor asa cum prevede legislatia se ridica la aproximativ 612.000 de lei", a precizat seful Prefecturii. Bodea a mentionat ca printre cele 1.500 de persoane afectate de inundatii se numara 106 batrini, 67 de copii cu o situatie familiala precara, noua persoane cu handicap si o persoana nevazatoare.

"O situatie deosebita este si la Stolniceni-Prajescu, unde a fost inregistrat cazul unui bolnav de cancer, care urma sa fie externat din spital si care nici nu stia ce s-a intimplat acasa. Ne-am ocupat pentru a scoate milul din casa, dar cind se va intoarce va gasi un tablou care nu-l va ajuta foarte mult", a spus Bodea.

In cursul zilei de astazi, va fi finalizat raportul tehnic si cel social, iar datele finale vor ajunge la Guvern pentru a fi alocate sumele necesare refacerii caselor si infrastructurii. "Miine (n.r. – azi) finalizam toate raportarile, am trimis deja situatia centralizata privind imobilele pentru a putea sa le dam cit mai repede oamenilor banii in vederea inceperii lucrarilor de reconstructie", a anuntat Varga.

Pe linga evaluarea pagubelor produse in vestul judetului de inundatiile de la sfirsitul lunii trecute, autoritatile supervizeaza si cursul Prutului, care este in continuare in crestere pe anumite sectoare. Astfel, dupa ce saptamina trecuta a fost eliberat din acumularea Stinca-Costesti un debit de 850 de metri cubi de secunda mai multe zile la rind, s-au produs cresteri importante ale nivelului apei.

Pe cursul Prutului au fost asteptate inundatii in trei incinte de la Trifesti pina la Gorban. "Nivelul apei este in scadere si in stationare pina la Sculeni (n.r. – incinta unu: Trifesti – Probota – Victoria). In aval de Sculeni pina la Drinceni, judetul Vaslui, nivelul Prutului este in usoara crestere, si in aceasta zona ne focalizam atentia (n.r. – pe judetul Iasi corespunde incintelor doi si trei de la Golaesti, Ungheni, Tutora, Prisacani, Grozesti pina la Gorban). Se lucreaza la suprainaltarea digurilor cu peste 100 de persoane. Acum, virful de viitura este in acea zona", a precizat secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului.

Hidrologii au anuntat prelungirea avertizarii cod portocaliu pentru sectorul Stinca-Costesti – Drinceni pina astazi la ora 16, dar sefii Prefecturii au anuntat ca nu sint estimate inundatii pe Prut.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii