Ravagiile fumatului: 4 cancere pe zi la Iasi

miercuri, 03 februarie 2010, 23:33
7 MIN
 Ravagiile fumatului: 4 cancere pe zi la Iasi

Medicii declara ca, in momentul in care pe radiografii se vad modificari ale componentei plaminilor, deja boala este intr-un stadiu foarte avansat. Iar cancerul pulmonar este cel mai agresiv dintre toate tipurile de cancer. Rata de supravietuire la cinci ani este de aproximativ 15-20% in SUA sau Franta. In Romania, este sub 10%. 

 

Florentina are 49 de ani si in ultimii 30 de ani nu a renuntat nici o zi la tigara. Nu s-a gindit niciodata sa renunte la fumat, chiar daca sotul ei a abandonat acest viciu de mai bine de 20 de ani. In urma cu citeva saptamini, insa, a inceput sa o doara in piept, durere de care nu mai reusea sa scape. Si-a facut curaj si s-a dus la medic. Radiografia a aratat doua pete pe plaminul sting. La examenul de computer tomograf i s-a spus ca este vorba despre doi noduli care trebuie scosi imediat. A fost operata in urma cu o saptamina si a ramas fara plaminul sting. Inca nu stie ce fel de noduli erau, daca este vorba de cancer sau nu, mai asteapta rezultatul probelor trimise la Targu Mures. Acum plinge in fiecare zi gindindu-se ca ea singura si-a provocat toata suferinta prin care trece acum. "Eram foarte tinara cind m-am apucat de fumat. Minte de copil, nu mi-am dat seama ce fac. Acum incerc sa-i conving pe copiii mei sa renunte la tigari. Eu nu mai vreau sa aud de fumat niciodata", marturiseste femeia, de pe patul de spital.

Desi nu mai fumeaza de doar o luna, Florentina spune ca deja simte ca s-a schimbat in bine. "Eram foarte slaba, nu aveam pofta de mincare. Acum ma simt mai bine si m-am si ingrasat putin. Nu vreau sa mai fumez vreodata. Abia acum il inteleg pe sotul meu care spunea ca si-ar da si zece ani din viata numai sa nu ma mai vada cu tigara", a mai adaugat ea.

Cancer la 21 de ani

Medicii din Clinica de Chirurgie Toracica sint obisnuiti cu astfel de pacienti si interventii chirurgicale. "95% din patologia de la Chirurgie Toracica este tumorala si aproape 100% din aceasta e din cauza fumatului. Daca in urma cu sapte ani cele mai multe probleme in zona plaminilor erau cauzate de infectii, acum tumorile sint provocate de fumat. Din pacate, cancerul pulmonar este cea mai agresiva forma de cancer si rata de supravietuire la cinci ani este de aproximativ 10% la noi", a declarat dr. Mugurel Bosanceanu, chirurg toracic si director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie.

Medicii precizeaza ca pacientii vin foarte tirziu la analize, cind deja boala este intr-un stadiu avansat si nu se mai pot face multe lucruri. In acelasi timp, fumatorii se amagesc cu faptul ca radiografiile la plamini par a fi bune si cred ca n-au probleme din cauza tigarilor, deci continua in viciu. "Modificarile plaminului din cauza efectelor tutunului apar pe o radiografie foarte tirziu. Deja boala e grava, si cel putin unul din plamini trebuie scos. Chiar daca se poate trai cu un plamin, pacientul ramine infirm pe viata. Este foarte expus si cea mai mica viroza respiratorie il poate pune la pat. Orice miscare mai ampla devine un efort extraordinar, nu mai poti face tot ce faceai inainte, sportul e exclus, nu mai poti decit sa mergi si sa nu faci nimic altceva", a mai completat dr. Bosanceanu.

Cu toate "amenintarile" pe care le presupune o interventie atit de mare cum e extirparea unui plamin, medicii spun ca doar unul din cinci pacienti care au trecut printr-o astfel de experienta traumatizanta reuseste sa-si schimbe stilul de viata si invinge cancerul definitiv. "Am avut si pacienti de 21 de ani cu diagnostic de cancer pulmonar. Se fumeaza foarte mult la noi, alimentatia este haotica, iar stresul e din ce in ce mai mare. Din aceste cauze ajung tinerii pe masa de operatie", a adaugat dr. Bosanceanu.

Aglomeratie mare din cauza crizei la Centrul antifumat

In acelasi timp, centrele pentru renuntare la fumat au din ce in ce mai multi "clienti". Fie din cauza lipsei banilor, fie din teama de boala, tot mai multe persoane se adreseaza specialistilor in incercarea de a renunta la tigari. "Adresabilitatea a crescut foarte mult de cind au crescut si preturile la tigari. Lipsa banilor ii determina pe multi sa vina aici pentru consiliere in vederea renuntarii la fumat. Cind a inceput programul, in 2007, nici un fumator nu-si punea problema banilor pentru tigari. Oricit de sarac era, tot gasea bani pentru tigari", a declarat conf.dr.Paraschiva Postolache, sefa Clinicii de Recuperare Respiratorie din cadrul Spitalului de Recuperare si coordonatoarea Centrului de renuntare la fumat din acest spital.

De la inceputul programului Stop Fumat, initiat de Ministerul Sanatatii si finantat din taxa pe viciu, prin centrul de la Spitalul de Recuperare au trecut peste o mie de pacienti.

Numai anul trecut au beneficiat de consiliere si tratament gratuit aproximativ 700 de persoane care au vrut sa renunte la tigari. Majoritatea au luat medicamente si aproape 500 dintre ei au si renuntat la fumat, potrivit medicilor de la Centru.

"Am avut pacienti de la 20 la peste 70 de ani, oameni care au fumat fara intrerupere 30-40 de ani. Vor sa se lase pentru ca se tem sa nu se imbolnaveasca, daca nu s-au imbolnavit deja, pentru ca s-au scumpit tigarile si nu mai sint dispusi sa dea atitia bani pe ele sau pentru ca familiile nu mai suporta mirosul. Altii vin pentru ca au vazut cunoscuti care au renuntat la viciu datorita consilierii si tratamentului. Trebuie insa sa-ti doresti cu adevarat sa renunti la fumat si sa te mobilizezi in acest sens, sa fii constient de ceea ce faci. Daca dorinta de a fuma dispare cu ajutorul medicamentelor si al consilierii, reflexul, gestica mai ramin in constiinta persoanei respective cel putin inca sase luni", a mai afirmat conf.dr. Postolache.

In orele de consiliere, pacientilor li se spune ce anume trebuie sa faca si cu ce trebuie sa inlocuiasca tigara pentru a rezista "pe baricade". Renuntarea la fumat presupune schimbarea decisiva a stilului de viata. Fostul fumator este invatat ce sa manince, unde trebuie sa mearga, ce trebuie sa evite si cum sa-si organizeze viata in asa fel incit dorinta de a fuma sa nu mai apara.

Singura metoda ca sa te lasi: renuntarea brusca

Medicii spun ca cea mai eficienta metoda de a renunta la fumat, poate chiar singura, este renuntarea brusca la toate tigarile. Pacientul trebuie sa-si stabileasca foarte clar o zi din care nu va mai fuma deloc, de preferinta cit mai aproape de inceputul tratamentului medicamentos. Foarte important este sa dispara toate tabieturile care includ tigara si sa fie inlocuite cu alte mici placeri, de preferat sportul.

Medicii avertizeaza insa ca tigara nu trebuie inlocuita cu dulciuri in exces, pentru ca acestea pot determina alte dezechilibre in organism. "Nicotina blocheaza centrul foamei si eliminarea ei aduce pofta de mincare. O persoana care vrea sa se lase de fumat are nevoie de multa vointa pentru a rezista, Nicotina actioneaza la nivelul creierului pe anumiti receptori si asa apare dependenta, insa tigarile mai contin si alte 4.800 substante toxice cancerigene", a mai spus conf.dr. Postolache.

De asemenea, faptul ca tigarile light dauneaza mai putin sanatatii este un mit fals. Organismul se obisnuieste cu obtinerea unor senzatii de placere la o anumita cantitate de nicotina si va continua "sa ceara" tigari pina se obtine acea cantitate. Drept urmare, persoana va fuma mai multe tigari light decit ar fi fuma tigari normale, tocmai pentru a compensa lipsa cantitatii "necesare" de nicotina. Se ajunge astfel chiar si la dublarea numarului de tigari.

Experienta renuntarii la fumat a unui medic

Sint insa si cazuri de persoane care au reusit sa renunte la fumat chiar si dupa zeci de ani de "pufait". Desi este ea insasi medic si cunoaste "pe viu" toate efectele pe care le are tigara, dr. Mihaela Nechifor a reusit sa renunte la fumat dupa 27 de ani de cind s-a apucat. "Am cochetat cu ideea cam doi ani, am mai incercat cu gume, plasturi, insa n-au avut efect. Am apelat la specialisti si am intrat in program. Faptul ca medicul cu care am vorbit a avut o atitudine mai ferma cu mine m-a ajutat si m-a determinat sa am mai multa vointa. Mi-am zis ca 27 de ani de fumat este suficient, mai ales ca familia mea nu era de acord cu acest viciu", a declarat dr. Nechifor. Au trecut mai bine de doua luni de cind a renuntat la tigari si acum nu mai oboseste dupa ce urca scarile pina la etajul 1 si nici nu mai are probleme de respiratie.

"Din ce in ce mai multi tineri sint afectati negativ de tutun. Cad pe strada, fac stop cardio-respirator, accident vascular cerebral si se pierd. Tutunul are un rol esential in aceste accidente, pentru ca determina vasoconstrictie. Si atunci sufera toate organele, pentru ca nu mai sint bine hranite. Sint convinsa ca vom avea din ce in ce mai multi pacienti care vor dori sa renunte la fumat", spune, optimista, dr. Postolache.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii