Time: Groapa comuna descoperita in apropiere de Iasi reinvie fantomele trecutului Romaniei legat de Holocaust

sâmbătă, 13 noiembrie 2010, 10:58
2 MIN
 Time: Groapa comuna descoperita in apropiere de Iasi reinvie fantomele trecutului Romaniei legat de Holocaust

Zvonurile privind groapa comuna din padurea Vulturi, din comuna Popricani, circula de mai multi ani, subliniaza revista americana Time, intr-un articol intitulat "O groapa comuna reinvie fantomele trecutului Romaniei legat de Holocaust". Aceasta citeaza un cioban, Vasile Enache, ce sustine ca a asistat, in padurea Vulturi, la o parte din "pogromul de la Iasi" din 1941, soldat cu moartea a aproximativ 14.000 de evrei.

Dupa ce l-a convins pe Enache sa ii arate exact locul acesteia, istoricul local Adrian Cioflinca a organizat sapaturi, luna trecuta, impreuna cu o echipa de la Institutul National Elie Wiesel, in urma carora au fost descoperite ramasitele a 16 cadavre, inclusiv schelete de copii, un pantof de dama si gloante ale armatei romane datand din 1939.

Ciobanul, care in prezent are 86 de ani, povesteste cum a fost luat de doi soldati romani, care insoteau un grup de civili, si dus in padure, unde fusesera sapate mai multe gropi. Unii dintre civili au fost obligati sa se aseze cate zece in aceste gropi, dupa care au fost impuscati. Altora li s-a ordonat apoi sa intre in gropi si sa aseze cadavrele, astfel incat sa incapa cat mai multe victime. Uciderea lor a continuat pe tot parcursul zilei, dar Enache a fost eliberat dupa ce a reusit sa ii convinga pe soldati ca este localnic, crestin-ortodox, fapt confirmat de un padurar.

Zona este acum inconjurata de politia romana, iar accesul publicului si al jurnalistilor este interzis, precizeaza Time.

Ioan Aftanase, care avea sapte ani in 1941, isi aminteste coloanele de civili care erau escortati prin sat. "Erau intr-o stare ingrozitoare", afirma el pentru revista americana. "Era evident ca le era foame si sete si erau dusi catre moarte. A fost un lucru groaznic", povesteste el. In timpul regimului comunist, era periculos sa vorbesti despre rolul tarii in Holocaust si, ca urmare, sustine Aftanase, "tinerii de astazi, din sat, nu au nicio idee despre ce s-a intamplat in aceasta padure".

Elie Wiesel, un supravietuitor al lagarului de la Auschwitz nascut in Romania, a descris atitudinea tarii fata de Holocaust drept "ambivalenta". Aceasta ambivalenta, subliniaza Time, se reflecta si in modul in care presa din Romania a relatat despre descoperirea acestei gropi comune. Principalele posturi de televiziune private din tara sunt sceptice, bazandu-si informatiile pe declaratia procurorului-sef din Iasi, care a afirmat ca in acest moment "nu se stie daca aceste cadavre sunt ale unor civili sau militari", conchide revista americana. (Mediafax)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii