Unui pacient i-au fost reasezate laparoscopic organele interne

miercuri, 07 septembrie 2011, 12:23
3 MIN
 Unui pacient i-au fost reasezate laparoscopic organele interne

Ioan Carleciuc a lucrat toata viata in constructii si nu de putine ori i s-a intimplat sa aiba probleme cu respiratia. Niciodata insa nu i s-a parut suficient de grav incit sa mearga la spital sa se investigheze. Barbatul, din Siret, judetul Suceava, a inceput sa se simta rau in urma cu aproximativ un an. Senzatia de rau si scaunele singerinde i-au dat barbatului de gindit si l-au trimis la investigatii medicale. Desi a stat de vreo trei ori internat in spital, medicii n-au reusit sa-i gaseasca problema. "Anul trecut, prin septembrie, au inceput problemele. Doua zile eram bun si apoi citeva umblam ca beat. Era bine doar cind stateam jos, nemiscat. Cind incercam sa ma ridic si sa fac ceva treaba, incepeau din nou problemele. Dupa ce am terminat treieratul la cimp anul acesta, am cazut. Si asa am ajuns la spital din nou", a povestit Ioan Carleciuc.

Cum problema nu putea fi identificata, medicii i-au recomandat pacientului sa faca o investigatie de rezonanta magnetica. Rezultatul i-a facut pe medicii din Radauti sa trimita pacientul de urgenta la Iasi. Barbatul avea organele abdominale in cavitatea toracica, intre plamin si inima.

La Iasi, barbatul a fost internat in Clinica de Chirurgie II din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon", unde la sfirsitul saptaminii trecute medicii l-au supus unei interventii chirurgicale. "Pacientul avea o forma congenitala de hernie diafragmatica, afectiune care se descopera de obicei cind pacientul e nou-nascut. Practic, in diafragmul sau (n.r. – diafragmul este membrana musculo-tendinoasa care separa cavitatea toracica de cavitatea abdominala) era o gaura de la nastere care cu timpul s-a marit, permitind organelor abdominale sa urce in cavitatea toracica. Plaminul drept a fost astfel turtit de catre stomac, colon si intestinul subtire care fusesera impinse in sus de catre presiunea din abdomen, aceasta fiind mai mare decit presiunea din pleura", a declarat prof.dr. Stefan Georgescu, seful clinicii si medicul care a efectuat interventia chirurgicala.

Desi de obicei aceste cazuri se trateaza prin chirurgie clasica, respectiv operatie deschisa, medicii au ales sa efectueze o interventie laparoscopica, a doua operatie de acest fel care s-a facut pina acum in Romania. "Nu exista in literatura de specialitate astfel de cazuri care sa fi fost tratate laparoscopic. Doar la noi a mai fost un caz pe care l-am rezolvat in acelasi mod anul trecut, insa deocamdata nu a aparut articolul despre el in revista de chirurgie. In general se foloseste operatia deschisa pentru cazurile de hernie diafragmatica. Oricum, sint cazuri extrem de rare. Noi am cusut laparoscopic diafragmul, aceasta sutura numindu-se frenorafie, dupa ce am coborit organele la locul lor natural", a mai spus chirurgul.

Medicii spun ca astfel de cazuri sint greu de diagnosticat mai ales pentru ca nu prea exista simptome sau apar doar in momentul in care hernia este foarte mare si un numar mare de organe si-au schimbat locul. "Exista dificultati in respiratie, insa pacientul care a respirat greu toata viata crede ca asa e normal, deci nu-si face griji. In cazul acestui pacient, organele prinsesera deja aderente la sacul hernial astfel ca in momentul in care el se ridica in picioare, organele digestive nu puteau cobori complet in abdomen si stateau atirnate. Acum au revenit la locul lor si plaminul care era turtit a umplut din nou cavitatea pleurala, expansionindu-se", a adaugat prof.dr. Georgescu.

De asemenea, s-a stabilit ca suferinta pentru care se prezentase barbatul la spital nu are nici o legatura cu hernia care i-a fost descoperita. "A fost un diagnostic cu surpriza, desi venise pentru o problema, pacientul a rezolvat alta, mult mai grava. Barbatul are o suferinta proctologica care insa nu are nici o legatura cu hernia diafragmatica", a precizat chirurgul. La citeva zile de la operatie, pacientul a si fost externat, starea sa fiind foarte buna. Medicii spun ca nu exista riscul ca gaura din diafragm sa reapara.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii