Spitalul de adulti Birlad, la un pas de a fi inchis

vineri, 18 august 2000, 23:00
5 MIN
 Spitalul de adulti Birlad, la un pas de a fi inchis

Blocajul financiar ameninta Spitalul de adulti Birlad. Prin incheierea contractului cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui a fost semnata "condamnarea la moarte" a spitalului. Asta din cauza ca, desi a fost incheiat pe 10 august, contractul se aplica retroactiv, de la 1 iulie 2000, ceea ce ameninta buna functionare a spitalului. Un sfert din sectiile institutiei au epuizat deja fondurile alocate pina la sfirsitul anului.
Luna trecuta, spitalul a primit 7 miliarde de lei, aproape dublu fata de bugetul ce trebuie alocat lunar conform contractului. Reprezentantilor spitalului nu li s-a dat nici o indicatie de utilizare a fondurilor si banii au fost deja cheltuiti. Mai mult, nu s-au luat masuri de reducere a cheltuielilor, fiecare sectie inregistrind consumuri in functie de necesar. Cine se face vinovat de aceasta situatie este greu de spus, in conditiile in care normele de aplicare a contractului cadru privind asigurarea asistentei medicale au fost publicate in Monitorul Oficial abia pe 25 iulie 2000. Cert este ca, potrivit normelor si fondurilor de care dispune CJAS Vaslui, pentru semestrul II al anului Spitalului de adulti Birlad i-au fost repartizate 22,7 miliarde de lei. Asta inseamna circa 3,8 miliarde de lei pe luna. Daca nu se pun la socoteala si datoriile spitalului, care se cifreaza la aproximativ 28 de miliarde de lei, suma acopera numai jumatate din necesarul unitatii. Consecintele le vor suporta in primul rind bolnavii, chiar si cei care platesc constiincios, in fiecare luna, cite 7% din venitul lor la Fondul asigurarilor de sanatate.
Bolnavii neasigurati vor fi pusi sa plateasca
Situatia grea cu care se confrunta spitalul a fost analizata la sedinta Consiliului de Administratie din aceasta saptamina, la care au fost invitati si medicii sefi de sectie. Lor li s-a adus la cunostinta care sint sumele ce au fost repartizate pina la sfirsitul anului pentru fiecare sectie in parte, in functie de eficienta si prevederile normelor de aplicare a contractului cadru. Situatia este foarte grava: aproape jumatate din sectiile spitalului au cheltuit in iulie dublu fata de fondurile alocate. Cheltuielile sectiilor reanimare, psihiatrie, boli infectioase, oncologie si ale dializei au depasit luna trecuta fondurile alocate de CJAS Vaslui, conform contractului, pina la sfirsitul anului. Concluzia generala a fost ca "banii nu ajung".
Medicul primar Elena Petcu, directorul Spitalului de adulti Birlad, ne-a declarat: "Sintem spital de urgente medico-chirurgicale si asiguram serviciile medicale pentru jumatate din populatia judetului. Mai mult, ne vin bolnavi si din alte judete. La noi, medicul a avut liberatea sa dea bolnavului orice-i trebuie ca sa-l trateze si sa-i salveze viata. Acum, din cauza lipsei de bani, trebuie sa ne limitam. Furnizorii ne refuza comenzile pentru ca avem datorii mari. Deocamdata, mergem pe stocurile existente. Unde nu avem, nu consumam. Ca sa ne descurcam trebuie sa reducem internarile, iar cei neasigurati vor fi pusi sa plateasca. Nu mai avem nici bani pentru a asigura mincarea bolnavilor. (Alocatia zilnica de hrana pentru un pacient cu regim alimentar normal este de 13.850 de lei. In fiecare zi se afla internati, in medie, 800 de bolnavi. – n.r.) Cind nu o sa mai avem nici mincare, nici medicamente, bolnavii vor trebui sa-si aduca de acasa. Fondurile au fost alocate in baza normelor publicate in Monitorul Oficial. Eu sint constrinsa sa le respect pentru ca cei trasi la raspundere sint directorul si contabilul sef. Cred ca nu este corect. Noi semnam si dam comenzi pe referatele facute de medicii sefi de sectie."
Pacientii – pusi pe drumuri
Spitalul birladean a facut un memoriu prin care solicita ca unitatea sa fie finantata la fel ca si Spitalul Judetean Vaslui, adica fondurile sa fie suplimentate. Au fost anexate situatii statistice care prezinta activitatea spitalului si necesarul de fonduri, cu argumentele de rigoare. Principalul motiv este ca spitalul birladean rezolva majoritatea cazurilor inregistrate si doar daca medicii nu au competenta, cum sint cazurile neurochirurgicale, pacientii sint trimisi la Iasi.
La Birlad sint tratati si bolnavii din alte spitale din judet. Pe linga bolnavii din Birlad si cele 25 de comune arondate, in primele sapte luni ale anului 2000, au fost spitalizati: 105 pacienti de pe raza Spitalului Judetean Vaslui, cu un total de 913 zile de spitalizare si cheltuieli de 222 milioane de lei; 751 de bolnavi de pe raza Spitalului Tutova, cu 6.572 de zile de spitalizare si costuri de 1,6 miliarde de lei; 1.760 de pacienti de pe raza Spitalului Murgeni, cu un total de 15.000 de zile de spitalizare si cheltuieli de 3,7 miliarde de lei. Spitalului de adulti Birlad a inregistrat cheltuieli si pentru efectuarea analizelor de laborator, radiografiilor, examenelor inter-specialitati (ORL, oftalmologie, etc.) pentru pacientii care au venit de la spitalele din Murgeni si Tutova, fara a fi internati. 5 miliarde de lei din datoriile spitalului birladean s-au cheltuit cu bolnavii proveniti de la spitalele din Tutova si Murgeni.
Memoriul a fost trimis la CJAS Vaslui, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Colegiul Medicilor din judetul Vaslui, Colegiul Medicilor din Romania, Directia de Sanatate Publica Vaslui si Ministerul Sanatatii.
Daca nu se aproba ca Spitalul de adulti Birlad sa fie finantat la fel ca si Spitalul Judetean, medicii au hotarit sa trimita toti pacientii pe care nu au cu ce-i trata, din cauza lipsei de fonduri, la Vaslui.
Medicul Mihai Dumitru, seful Sectiei obstetrica-ginecologie, ne-a declarat: "Noi vom continua sa ne facem treaba, chiar si fara bani, pentru ca am depus un juramint, juramintul lui Hipocrate. Insa, daca se va ajunge in situatia in care nu vom avea cu ce ne trata bolnavii, ii vom trimite la Spitalul Judetean Vaslui."
Medicul Mihai Busuioc, seful Sectiei ATI (reanimare), sectie care a avut in iulie cheltuieli mai mari decit suma alocata pina la sfirsitul anului, ne-a spus ca nu crede ca este posibil ca spitalul birladen sa se inchida.
Medicul Rodica Dorofte, seful Sectiei de psihiatrie, ne-a declarat: "Cu banii care ni se dau nu ne putem descurca nici in spital, nici in ambulator. In momentul de fata sint 7 milioane de lei pentru dat retete in ambulator si 5 milioane de lei pentru spital. Sint 72 de bolnavi internati si nu stiu ce masuri sa iau. Cele 7 milioane de lei ajung pentru prescrierea tratamentului pe o luna pentru un bolnav si jumatate. Necesarul este de 150-175 milioane de lei pe luna. In spital va fi jale. Degeaba prescriu eu medicamente, pentru ca farmacia nu le va da din cauza ca are limita de fonduri: 5 milioane pentru sectia psihiatrie. Noi incercam sa le asigurarm medicatia prin alte surse, insa medicamentele sint foarte scumpe si greu de adus in tara. Eu cred ca nu se va ajunge la inchiderea sectiei, decit daca-i legam pe toti sau le dam drumul pe strada sa bata lumea si sa stringa oamenii de git. Cum poti sa inchizi asa o sectie?" (Carmen STEFANESCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii