Vieti schimbate intr-o fractiune de secunda

luni, 15 decembrie 2008, 00:15
5 MIN
 Vieti schimbate intr-o fractiune de secunda

Au trecut prin flacari si au supravietuit. Arsurile le-au fost tratate de medici, insa cicatricele ii vor urmari toata viata. „Masca" pe care o poarta ii obliga sa se indeparteze de societate si sa traiasca o viata cit mai izolata. Ei sint oamenii a caror viata s-a schimbat la 180 de grade intr-o secunda. Totul pentru ca au avut ghinionul sa fie in calea flacarilor.

Mihai are 26 de ani. La 19 ani a suferit un tragic accident. Era singur acasa si incerca sa isi faca ceva de mincare. A aprins aragazul si a pus tigaia pe foc. In acel moment, uleiul din tigaie a luat foc. „Am incercat sa iau tigaia de pe aragaz si flacara m-a atins pe fata. Nu am avut timp sa reactionez ca m-am si trezit la pamint si cu mina pe telefon. Am chemat ambulanta sa ma duca la spital", a declarat Mihai I.

Tinarul este din Negresti, un orasel de linga Vaslui. A trecut prin numeroase interventii chirurgicale, iar acum a ramas cu cicatrice pe fata si pe umar. „Acum arat bine. Toata fata imi era rosie. Arata ca o rana imensa. Macar acum am aceeasi culoare a pielii ca si pe restul corpului", a spus Mihai. Accidentul i-a schimbat viata complet.

"Copiii foarte mici incep sa plinga cind se uita la mine"

Daca pina la 19 ani era un adolescent ca oricare altul, avea multi prieteni, vroia sa mearga la facultate si sa lucreze la o banca, acum se fereste de copii sa nu-i sperie si lucreaza ca bucatar intr-un restaurant. „Copiii foarte mici incep sa plinga cind se uita la mine. Cei de scoala generala susotesc in spatele meu, rid si, citeodata, arunca cu pietre dupa mine. Nu am cum sa imi ascund ranile, si de aceea incerc sa apar cit mai putin in public. Nu am indraznit sa ma inscriu la facultate si, dupa liceu, am incercat sa imi gasesc ceva de munca. Mi-a fost greu. Toti imi spuneau ca nu pot intra in relatii cu publicul sau clientii sau nu spuneau nimic, dar nu ma angajau", a povestit Mihai.

Toate se intimplau din cauza cicatricelor cu care Mihai a ramas, cicatrice care nu mai pot fi tratate. „In cazul arsurilor grave nu se mai pune in discutie aspectul estetic, ci doar cel functional. Daca ar fi sa discutam despre aspectul estetic, ar trebui sa discutam despre transplantul de fata. Transplantul de fata este foarte complicat si nu se face in Romania", a declarat prof.dr. Teodor Stamate, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Reconstructiva a Spitalului „Sf. Ioan".

Asemanator este cazul unui copil care a fost ars din greseala cu apa clocotita. „Bunica fetei incerca sa-i faca baie. A omis sa verifice apa si a pus fetita cu capul in apa clocotita. Arsura a facut ca parul sa nu-i mai creasca in zona afectata. Fata plingea si spunea ca nu se mai duce la scoala pentru ca rid copiii de ea", a declarat prof.dr. Teodor Stamate. Cazul ei are final fericit deoarece arsura avea un grad mic si medicii au reusit sa refaca pielea astfel incit parul sa ii creasca.

"Nu suport nici asternuturile pe piele"

Pentru Doru, un barbat de 38 de ani din Ciurea, cosmarul abia a inceput. S-a ales cu arsuri pe 15% din suprafata corpului in urma exploziei unei cazan de tuica.

„Vroiam sa fac niste tuica. Am pus o garnitura improvizata la cazan. Eram constient ca nu este buna, dar am lasat-o asa. Temperatura mare a intrat pe teava si a topit garnitura. Mi-am dat seama ce se poate intimpla cind am vazut ca nu mai curge tuica, si am dat sa fug. Flacara a inceput sa curga pe mine in timp ce fugeam. Acum sint ars pe spate, burta si mina. Ma ustura pielea foarte tare, nu ma pot misca bine si nu suport nici asternuturile pe piele", a declarat Doru P., pacient al Sectiei de Arsuri din cadrul Spitalului „Sf. Ioan".

Doru este inca sub tratament. Va supravietui, dar este ingrijorat de viata pe care o va avea de acum in colo. „Va trebui sa am mereu grija de zonele arse, sa le curat foarte bine, sa nu expun la soare, sa le ascund. Ma bucur totusi ca nu a fost mai rau", a continuat pacientul.

In spitalele din Romania, arsii inca sint tratati prin metode invechite

Arsura este una dintre cele mai periculoase afectiuni din punct de vedere vital. Se pot recupera fara riscuri mari de deces persoanele care au arsuri pe maximum 15% din suprafata corpului, iar in cazul celor cu arsuri pe 50-60% din corp este un miracol daca se vindeca. Pacientii cu arsuri de gradul III, IV sau pe o suprafata mare din corp, au sanse minime de supravietuire, cel putin in Romania.

„In lume exista o tehnologie de care noi nu dispunem in Romania. La noi nu exista sanse de supravietuire pentru un pacient cu arsuri de gradul IV, iar daca unul ars pe 50-60% din suprafata corpului supravietuiesete, este un rezultat miraculos. In afara se reuseste un caz cu arsuri pe 90% din suprafata corpului. Acolo se folosesc inlocuitori sintetici de piele, inlocuitori care la noi inca nu exista. Noi folosim inca metode clasice: se grefeaza zona arsa cu piele luata din zonele neafectate. Metoda da rezultate doar in cazul arsurilor de grade mici si pe zone mici ale corpului", a sustinut prof.dr. Teodor Stamate.

Pe linga faptul ca sint un chin pentru pacienti, arsurile sint extrem de greu de tratat si controlat. Chiar si o arsura pe o suprafata mica se poate extinde ducind astfel la complicatii majore, si chiar la deces. „Arsurile au o particularitate extrem de diferita in comparatie cu celelalte patologii. Este initial o leziune locala a tegumentelor, dar se poate transforma intr-o boala a intregului organism. Arsura devine un izvor de substante toxice care pot ataca intregul organism. Pot aparea tulburari de coagulare a singelui, anemii severe, probleme cu rinichii si plaminii, si se pierd proteine, lipide si glucide multe. De aceea este necesara o ingrijire aparte a acestei patologii", a incheiat prof.dr. Teodor Stamate.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii