„Spovedanie la Tanacu”, aseara la Teatrul Luceafarul

duminică, 06 iulie 2008, 22:13
3 MIN
 „Spovedanie la Tanacu”, aseara la Teatrul Luceafarul

Autoarea, pe scena

In urma cu trei ani, un caz absolut tulburator a facut inconjurul lumii. Romania a ajuns in vizorul presei mondiale insa nu pentru o performanta extraodinara, ci pentru o crima asemanatoare cu cele din perioada Inchizitiei. Tinara de 23 de ani Irina Cronici, novice la Manastirea "Sfinta Treime" din Tanacu, judetul Vaslui, a fost omorita. Potrivit raportului medico-legist, cauza acestui deces a fost tratamentul inuman la care au supus-o preotul Daniel Corogeanu impreuna cu patru calugarite.

Povestea celei care a fost "crucificata" si infometata timp de mai multe zile a fost spusa ieri pe scena Teatrului Luceafarul intr-o forma in care putini s-ar fi asteptat. "«Spovedanie la Tanacu» este un fapt de viata, cu persoane ce sint oameni contemporani noua. Unii dintre ei se afla in inchisoare. In momentul cind lucram la scenariu erau in proces. Spectacolul pe care l-am facut incearca sa nu ia nici un fel de pozitie, ci sa spuna povestea asa cum am inteles-o noi prin prisma autoarei, care conduce sectia romana de la BBC", explica Andrei Serban.

Autoarea, Tatiana Niculescu Bran, a relatat o poveste asa cum a aflat-o ea in urma cercetarilor efectuate la fata locului in calitate de jurnalist. Autoarea ne-a facut chiar surpriza de a se afla pe scena. Ea a interpretat rolul celui care a spus povestea unei fete, rod al ofelinatelor romanesti, a unor "sisteme" – sanitar si bisericesc – care nu functioneaza.

Desi regizorul si actorii se asteptau ca publicul iesean sa aiba o reactie putin diferita, avind cunostinte despre "experienta Evanghelistii" de Alina Pippidi Mungiu, care a stirnit adevarate "rascoale" nationale, totul a fost primit foarte bine.

O parte a publicului a fost cu adevarat miscat de povestea Irinei, fata abuzata sexual in timpul sederii la orfelinat, care a spalat WC-urile unei familii din Germania , care a strins bani pentru o casa a ei si a fratelui ei – si el abuzat sexual in centrul de plasament. Aceasta fata a murit dupa ce timp de mai multe zile a fost legata, infometata. De ce? Pentru ca era, dupa preotul inculpat, posedata, iar dupa medici, bolnava de schizofrenie.

Din cele relatate de autoarea cartii, lucrurile sint putin diferite decit au fost prezentate in presa sau clasate de justitie. "Eu am aflat despre Tanacu din ce am mai reusit sa citesc, pentru ca eu stau la un schit pe muntele Athos si acolo nu avem alte surse. Am fost suparat si indignat de tevatura facuta. Nu l-am cunoscut pe parintele Daniel, insa in seara aceasta, prin prisma actorilor, am reusit sa aflu care este realitatea la Tanacu. Am venit la Iasi din intimplare insa voi merge la Vaslui sa-i dau un pic de curaj parintelui Daniel", spunea, dupa terminarea piesei, un calugar aflat in sala. Era acolo, asa cum insusi a spus, din intimplare, dupa 50 de ani de cind nu a mai fost la teatru.

Prima piesa de teatru-documentar din Romania

Piesa a avut premiera in octombrie 2007 pe scena teatrului LaMaMa din New  York. Specolul a fost prezentat in cadrul academiei itinerante "Andrei Serban", o initiativa a directoarei ICR New York, Corina Suteu, si a asociatiei Ecumest.

Piesa este, asa cum si regizorul afirma ieri, un experiment dramatic unic care a inceput in vara lui 2007 la Plopi, linga Cluj, unde Andrei Serban si autoarea cartii s-au intilnit cu actori de la mai multe teatre din tara pentru a discuta scenariul.

Piesa a fost adusa la Iasi de asociatia FAPT – Fabrica de Arta si Productie Teatrala" – condusa de Carmen Gradeanu, prin Programului Anual de Rezidente Artistice – RezidentArt.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii