Acordul romano-moldovean privind frontiera, semnat dupa ani de negocieri si dispute

luni, 08 noiembrie 2010, 18:13
5 MIN
 Acordul romano-moldovean privind frontiera, semnat dupa ani de negocieri si dispute

Cele doua parti s-au angajat, in cateva randuri, sa urgenteze negocierea si definitivarea documentului, demersul fiind insa ingreunat in functie de evolutia relatiilor la nivel politic dintre cele doua state.

In aprilie 2006, fostul presedinte moldovean Vladimir Voronin a convocat o sedinta speciala pe tema relatiilor cu Romania. "Este clar pentru toata lumea ca Tratatul de baza si Tratatul de frontiera cu Republica Moldova sunt documente de natura sa devina cea mai importanta investitie de politica externa a Romaniei in solutionarea crizei transnistrene, in consolidarea securitatii regionale in bazinul Marii Negre", afirma Voronin. El se declara sigur ca climatul de incredere si sinceritate dintre cele doua tari va permite semnarea in cel mai scurt timp a documentelor mentionate.

La 20 octombrie 2006, ministrii de Externe ai celor doua state, Mihai Ungureanu si Andrei Stratan, semneaza acordul privind regimul calatoriilor intre Romania si R. Modova prin care cetatenii moldoveni sunt obligati sa solicite vize in vederea intrarii in Romania, avand in vederea aderarea acesteia la UE de la 1 ianuarie 2007. Andrei Stratan declara ca autoritatile de la Chisinau vor in continuare incheierea unui Tratat de baza si a unui Acord privind regimul frontierelor de stat cu Romania.

Relatiile dintre cele doua state intra insa, in anul urmator, intr-o faza mai rece, date fiind unele declaratii ale celor doi sefi de stat. Spre finele anului 2007, ambasadorul Filip Teodorescu acuza Guvernul moldovean ca tergiverseaza semnarea Tratatului de Parteneriat si Cooperare si a celui privind frontiera de stat. Pe 4 decembrie 2007, autoritatile de la Chisinau solicita explicatii oficiale din partea Romaniei in legatura cu declaratiile acestuia.

De asemenea, fostul presedinte Voronin acuza Romania, pe 19 decembrie 2007, ca nu recunoaste suveranitatea tarii sale, in conditiile in care Bucurestiul refuza sa incheie Tratatul de baza bilateral si Acordul de frontiera.

La inceputul anului 2008, ministrul roman de Externe de la acea vreme, Adrian Cioroianu, stabileste cu omologul sau moldovean, Andrei Stratan, ca expertii celor doua tari sa definitiveze textele documentelor ce reglementeaza relatiile politice si de frontiera, in vederea semnarii lor cat mai rapide.

Presedintele Basescu declara, la o dezbatere, in 16 aprilie 2008, ca un tratat cu Republica Moldova nu este o prioritate si ca Romania nu vede de ce ar fi nevoie de un document referitor la frontiera cu aceasta tara. In replica, Ministerul Afacerilor Externe de la Chisinau sugereaza, intr-un comunicat, ca Republica Moldova insista asupra semnarii unui tratat de frontiera cu Romania.

In decembrie 2008, ministrul nominalizat de Externe, Cristian Diaconescu, apreciaza, in timpul audierilor in comisiile parlamentare, ca pozitionarea Romaniei fata de R. Moldova trebuie sa se bazeze pe modul in care va fi adusa UE la masa dialogului cu Chisinaul. "Pozitionarea Romaniei fata de Republica Moldova (…) trebuie sa se bazeze pe modul in care vom reusi sa aducem Uniunea Europeana la masa dialogului cu Republica Moldova. Se bazeaza totodata pe o relatie transatlantica solida", spune Diaconescu. "Foarte multe dintre problemele care sunt generate in aceasta perioada si care sunt preluate in retorica politica uneori drastica din partea Chisinaului sunt legate de faptul ca, din punctul de vedere al Chisinaului, nu sunt clare unele aspecte ale perspectivei incheierii unui tratat politic de baza intre Romania si R.Moldova, privind acordurile de frontiera si privind situatia cetatenilor, a cetateniei si a regimului de vize in Republica Moldova", declara Diaconescu.

La 22 ianuarie 2009, ministrul de Externe roman de la acea data, Cristian Diaconescu, face o vizita la Chisinau, unde se intalneste cu omologul sau, Andrei Stratan, dar si cu alti oficiali. Diaconescu declara ca este important faptul ca Romania si R. Moldova fac parte din aceeasi familie si, intrebat in legatura cu o conditionare a semnarii Tratatului privind micul trafic de frontiera de tratatul de baza, afirma: "Din discutiile de astazi de la Chisinau, atat cu ministrul Stratan si cu presedintele Voronin, nu am am inteles ca ar exista vreo conditionalitate in acest sens". In replica, ministrul moldovean de Externe sugereaza ca omologul sau roman s-ar fi inselat atunci cand a tras concluzia, dupa discutiile de la Chisinau, ca R. Moldova nu conditioneaza semnarea Conventiei privind micul trafic la frontiera de semnarea Tratatului de baza.

Presedintele moldovean Valdimir Voronin afirma, intr-un interviu acordat publicatiei spaniole "El Pais", in aprilie 2009, ca noua persoane din Serbia si agenti ai serviciilor de securitate din Romania au condus violentele din Chisinau de la 7 aprilie. El mai declara ca Romania nu poate renunta la dorintele sale expansioniste si nu intelege ca se afla in Uniunea Europeana si ca trebuie sa respecte unele reguli, astfel ca refuza sa semneze Tratatul de frontiera.

Presedintele Traian Basescu declara, pe 15 mai 2009, ca este "inutila" semnarea unui tratat de frontiera intre Romania si Republica Moldova, care este, potrivit sefului statului, o conditionare ce a fost pusa de puterea de la Chisinau pentru semnarea unui acord intre cele doua tari privind micul trafic de frontiera. In replica, R. Moldova cere Romaniei si Uniunii Europene sa explice declaratiile presedintelui Basescu privind inutilitatea semnarii unui tratat de frontiera.

Guvernul moldovean critica, pe 19 mai 2009, atitudinea Romaniei fata de Republica Moldova, exprimand regretul ca Bucurestiul refuza semnarea unui tratat de frontiera cu Chisinaul si cerand interventia Uniunii Europene.

Premierul moldovean Vlad Filat declara, la finele anului 2009, ca a discutat telefonic cu presedintele roman, acesta dandu-i asigurari ca vor fi intreprinse actiunile necesare pentru urgentarea semnarii Acordului privind micul trafic la frontiera, conform unui comunicat al Guvernului de la Chisinau.

Acordul privind micul trafic la frontiera dintre Romania si Republica Moldova este parafat, pe 20 octombrie 2009 la Chisinau, dupa ce delegatiile au incheiat negocierile asupra textului.

Traian Basescu promulga, pe 17 ianuarie 2010, legea de ratificare a acordului cu R.Moldova privind micul trafic de frontiera.

Dupa instalarea la Chisinau a regimului proeuropean, cele doua parti au urgentat negocierea si definitivarea Acordului de frontiera, document ce a fost semnat, luni, la Bucuresti.

Presedintele Traian Basescu declara, in 17 octombrie, la ProTV, ca nu exclude posibilitatea incheierii cu puterea pro-europeana de la Chisinau a unui acord de reglementare a traficului la frontiera de stat cu R.Moldova, "pentru a le lua comunistilor argumentul «Romania vrea sa acapareze R.Moldova»".

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, si presedintele Comsiei de politica Externa din Senat, Titus Corlatean, s-au pronuntat, in 13 octombrie, pentru semnarea unui acord privind frontiera cu Republica Moldova, ambii precizand ca textul documentului este aproape finalizat.

"Imi exprim speranta, intre altele, la capitolul cadrului juridic bilateral cu Republica Moldova, ca acordul privind gestionarea, regimul problemelor de frontiera va fi semnat in perioada urmatoare. Este un acord tehnic, un acord care poate ajuta si nu vedem niciun fel de dificultate. Intelegem ca si textul acordului este practic finalizat", a spus Titus Corlatean, cu prilejul audierii ministerului de Externe in Comisia de politica externa din Senat.

Intrebat ulterior daca va fi semnat un Tratat de frontiera cu Republica Moldova pana la sfarsitul acestui an, Baconschi a spus ca impartaseste opinia lui Corlatean.

"Este un tratat tehnic. Dupa 11 runde de negocieri, fie la Chisinau, fie la Bucuresti, textul este aproape finalizat. Credem ca este un document care ar completa oportun cadrul juridic bilateral", a spus atunci Baconschi, care a precizat apoi ca nu poate indica o data la care ar fi semnat acordul.

Continutul proiectului tratatului de frontiera intre R. Moldova si Romania ofera posibilitatea ca acesta sa fie semnat cat mai curand posibil, a declarat, in 11 octombrie, un oficial german, Markus Meckel, care isi exprima speranta ca semnarea va avea loc inaintea alegerilor moldovene, dupa cum relata Info-Prim Neo in pagina online. (Mediafax)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii