Membrii CSM care au votat pentru perchezitionarea casei sotilor Barsan, recuzati

marți, 18 octombrie 2011, 12:00
3 MIN
 Membrii CSM care au votat pentru perchezitionarea casei sotilor Barsan, recuzati

Sectia pentru judecatori a CSM a admis, in 6 octombrie, cererea procurorilor anticoruptie de perchezitionare a locuintei Gabrielei Barsan, sotia judecatorului roman la CEDO Corneliu Barsan, decizie contestata de ambii magistrati.

Marti, Sectia pentru judecatori a respins contestatia profesorului Corneliu Barsan. Tot marti s-a pus in discutie si contestatia Gabrielei Barsan fata de avizul CSM privind perchezitionarea locuintei sale.

Presedintele CSM, Horatius Dumbrava, in sedinta Plenului Consiliului, a comunicat faptul ca presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului a transmis o scrisoare in care a invocat prevederi ale protocolului aditional referitor la imunitati si privilegii ale judecatorilor CEDO, respectiv ca acestea se extind si asupra resedintei private a judecatorului Curtii, in speta Corneliu Barsan.

Ulterior, presedintele CSM a dat cuvantul avocatului Liviu Popescu, reprezentantul Gabrielei Barsan, care a recuzat toti membrii Sectiei pentru judecatori ce au admis incuviintarea perchezitionarii, precum si pe cei care au respins contestatia profesorului Corneliu Barsan referitoare la perchezitionarea locuintei familiei sale, din Snagov.

Plenul CSM s-a retras pentru deliberare.

Judecatorul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Corneliu Barsan, a reclamat Consiliului Superior al Magistraturii masura perchezitionarii locuintei in care sta sotia sa, Gabriela Barsan, judecator la instanta suprema romana, acuzata intr-o afacere de coruptie.

Corneliu Barsan invoca imunitatea dobandita ca judecator la CEDO, sustinand ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – care au obtinut aviz de perchezitie de la CSM – nu ar fi avut dreptul de a intra in locuinta sa din Snagov, unde locuieste sotia sa, Gabriela Barsan.

Acelasi argument il aduce Gabriela Barsan – acuzata de procurorii anticorupÈAAA›ie intr-un caz de corupÈAAA›ie – care a contestat la plenul CSM perchezitionarea imobilului sau.

Directia legislatie a Consiliului consemneaza, in punctul de vedere cu privire la cele reclamate de sotii Barsan, ca CSM doar se pronunta daca este o masura obiectiva cea solicitata de organul judiciar si nu una abuziva.

Pe de alta parte, surse din magistratura sustin ca imunitatea diplomatica poate fi invocata doar cu privire la locul in care locuieste demnitarul, in speta imobilul din Strasbourg pe care il ocupa profesorul Barsan, care are resedinta acolo.

In 6 octombrie, procurorii DirecÈAAA›iei NaÈAAA›ionale AnticorupÈAAA›ie au obÈAAA›inut aviz de percheziÈAAA›ionare a locuintele judecatoarelor Gabriela Barsan si Iuliana Pusoiu, de la Sectia de Contencios Administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

DNA a informat ca procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala fata de urmatoarele persoane: Gabriela Victoria Barsan, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie – presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Iuliana Pusoiu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Claudia Gherbovan Silinescu, avocat in Baroul Bucuresti, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta si Gabriel Chriac, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.

Gabriela Barsan detine inca presedintia Sectiei de Contencios a instantei supreme, in timp ce Iuliana Pusoiu si-a cerut pensionarea, CSM urmand sa decida.

Juristi de marca, avocati, profesori de drept apreciaza ca profesorul Corneliu Barsan ar trebui sa demisioneze avand in vedere pozitia de judecator la Curtea Europeana.

Mandatul lui Corneliu Barsan (68 de ani) – propus in 2007 de CSM, validat de Guvernul roman si numit de Consiliul Europei – expira in 31 octombrie 2013.

Cum numirea a facut-o Secretarul General al Consiliului Europei, ca si principiu, potrivit regulii de drept administrativ, cine numeÈAAA™te poate si revoca, CSM neavand competenta in a dispune revocarea judecatorului roman la CEDO. (Mediafax)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii