PNL ii cere premierului sa inceteze vinatoarea de liberali

vineri, 15 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 PNL ii cere premierului sa inceteze vinatoarea de liberali

Inca din primul moment in care s-a vehiculat ideea candidaturii lui Mugur Isarescu la fotoliul prezidential, acesta si-a sustinut fervent pozitia de independent de pe care va lupta in campania electorala. De la vorbe la fapte exista insa discrepante enorme, sustinerea sa de catre PNTCD pentru alegerile din noiembrie obligindu-l moral, se pare, la o serie de favoritisme acordate PNTCD.
Ideea ca Mugur Isarescu a renuntat la neutralitatea sa a aparut ca urmare a manierei bizare prin care actualul prim-ministru i-a inlocuit din functie pe ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Smaranda Dobrescu, pe secretarul de stat Norica Nicolai si pe presedintele Casei Nationale de Asigurari de sanatate, Alexandru Ciocilteu. Inainte de a-i demite pe ex-taranistii Nicolai si Ciocilteu, in prezent membri ai PNL, conducerea liberalilor isi manifestase teama in legatura cu motivele aflate la baza inlocuirii respectivilor functionari din structurile de stat. PNL a catalogat destituirea lui Ciocilteu ca fiind facuta pe criterii politice, afirmind ca independenta prim-ministrului a devenit "un simplu slogan electoral". "Dupa experimentele esuate ale lui Victor Ciorbea si Radu Vasile, Mugur Isarescu se dovedeste a fi premierul ideal, in masura sa satisfaca interesele si orgoliile tuturor membrilor PNTCD, iar cea mai recenta dovada este numirea lui Lucian Albu in functia de ministru al Muncii si Protectiei Sociale, fara consultarea liderilor coalitiei, impus prin vointa PNTCD si a presedintelui Emil Constantinescu", spuneau ieri liderii PNL. Guvernul a respins acest motiv, precizind ca decizia a fost luata doar pe criterii manageriale. Purtatorul de cuvint al Guvernului a delarat ieri ca inlocuirea Noricai Nicolai cu taranistul Alexandru Man, petrecuta ieri dimineata, nu a fost decisa "din considerente de ordin personal, profesional sau politic, ci pentru a intari echipa de economisti din cadrul acestui minister".
Situatia este asemanatoare in cazul Smarandei Dobrescu, fostul ministru al Muncii si Protectiei Sociale, schimbata din functie datorita intrarii PSDR, in care Dobrescu este membru, in opozitie, prin alierea cu PDSR. Ca urmare a algoritmului politic fixat prin negocierile pre-electorale din 1996, acest minister ar fi trebuit sa revina USD. Numai ca destramarea Uniunii, in urma neintelegerilor dintre partidele membre – PD si PSDR – a facut ca sefia MMPS sa devina subiect de disputa intre PNTCD si PD. Solutia pe care Isarescu a ales-o pentru a rezolva aceasta problema, oferind MMPS pe tava taranistilor, ridica serioase semne de intrebare in privinta independentei politice a premierului. Ciudat este faptul ca ministrul de Finante, Decebal Traian Remes, nu a avut parte, dupa retragerea de catre PNL a sprijinului politic acordat acestuia, de un tratament identic celui aplicat liberalilor demisi. Daca Isarescu ar fi aplicat aceeasi regula, Remes nu ar trebui sa mai fie ministru pina cind coalitia nu ii va valida numirea in functie ca independent. Acest punct de vedere este impartasit de conducerea PNL in cazul numirii noului ministru al MMPS, Liviu Albu, care a fost instalat, in opinia lor, de catre PNTCD, Isarescu si Emil Constantinescu fara ca reprezentantii CDR sa fie consultati.
Apropierea alegerilor a determinat PD sa renunte la disputa pentru sefia MMPS, care li s-ar fi cuvenit, potrivit liderilor acestui partid, in urma desfiintarii USD. "Ni se pare ridicol sa faci o disputa cu 73 de zile inainte de alegeri in legatura cu un post guvernamental", a declarat alaltaieri vicepresedintele PD, Bogdan Niculescu-Duvaz. Singurul care ar putea avea de suferit din cauza numirii la conducerea MMPS a noului ministru taranist ramine astfel Mugur Isarescu, a carui imagine electorala este posibil sa-i fie afectata de apropierea evidenta de PNTCD. (N. Dascalu)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii