PSD vrea modificarea Constitutiei, insa doar dupa alegeri

duminică, 23 octombrie 2011, 08:15
3 MIN
 PSD vrea modificarea Constitutiei, insa doar dupa alegeri

Consiliul National al PSD a adoptat, in bloc, rezolutiile privind "abuzurile puterii impotriva alesilor locali ai opozitiei si principiile pentru reforma administrativa din viitoarea guvernare USL", "promovarea si apararea democratiei si libertatii", "promovarea si apararea statului social responsabil" si pe cea privind modificarea Constitutiei.

”PSD se angajeaza sa promoveze statul social, iar acesta sa fie in mod efectiv responsabil fata de cetatenii sai. (…) Disputa dintre statul minimal si statul maximal este falsa: in Romania chiar existenta institutiilor statului este pusa sub semnul intrebarii", se mentioneaza in rezolutia privind promovarea si apararea statului social responsabil.

Intr-o alta rezolutie, PSD se angajeaza sa sustina un proiect coerent de dezvoltare regionala, un nou set de legi electorale si sa inceapa, dupa alegeri, o larga dezbatere privind revizuirea Constitutiei.

De asemenea, PSD se angajeaza "sa previna ca aceste teme fundamentale sa devina subiecte de campanie populista pentru PDL".

"In loc sa isi asume raspunderea pentru situatia in care a adus Romania, actuala guvernare lanseaza teme parazitare, cu scopul de a deturna atentia de la genocidul social si economic produs. Organizarea alegerilor, modificarea impartirii teritoriale si regulile constitutionale nu sunt simple formalitati, (…) ci regulile care stabilesc continutul interactiunii politice si traseaza liniile dezvoltarii Romaniei. Modificarea acestor institutii, intr-un cadru politic marcat de criza, fara legitimitate electorala si in preajma unui an electoral pune in pericol in mod semnificativ caracterul democratic al statului social roman”, se arata in documentul citat.

"Vrem un proiect serios si responsabil de regionalizare, de dezvoltare regionala autentica. Dar acest proces nu trebuie facut in graba, in context electoral si cu mize electorale. Vrem modificarea legilor electorale, pentru a crea un sistem electoral mai eficient, in care cetateanul sa fie mai bine reprezentat si in care votul sa fie dat in conditii mai clare, mai corecte. Vrem modificarea Constitutiei Romaniei, dar vrem ca acest proces sa inceapa doar dupa alegeri, din 2013, cu un nou Parlament legitimat prin vot. Numai un Parlament rezultat din alegeri corecte are legitimitatea de a-si asuma astfel de proiecte. O majoritate formata prin frauda electorala si intarita prin oportunism si migratie politica, care nu se bucura de sprijinul cetatenilor romani, nu are dreptul sa forteze nici modificarea impartirii administrativ-teritoriale, nici comasarea alegerilor, nici modificarea Constitutiei", se arata in rezolutie.

Rezolutia privind abuzurile puterii impotriva alesilor locali ai opozitiei si principiile pentru reforma administrativa a viitoarei guvernari a USL critica alocarea discretionara a banilor de catre actualul Executiv, "dupa culoarea politica a primarilor", in dauna cetatenilor care nu au votat primarii "portocalii".

Alesii locali social-democrati cer ca la nivelul conducerii centrale sa fie instrumentate toate probele pentru initierea unor actiuni in justitie impotriva Guvernului si impotriva ministrilor care ar fi savarsit infractiunea de abuz in serviciu prin modul in care au dispus alocarea banilor publici si sustin ca in viitoarea guvernare la care va participa PSD sa fie introdusa o reforma administrativa de amploare, care sa asigure o descentralizare reala a atributiilor si mai ales a resurselor. (Mediafax)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii