Anghinarea, o leguma in dieta hepaticilor si obezilor

Subtitlu

vineri, 02 februarie 2007, 17:56
2 MIN
 Anghinarea, o leguma in dieta hepaticilor si obezilor

Ficatul este un organ important in procesul digestiei si neutralizarii toxinelor. De aceea este important sa stim cum poate fi ajutat ficatul sa nu se imbolnaveasca, sau, daca acest lucru s-a intimplat, cum sa il ajutam sa se refaca. Printre cele mai grele boli de care ficatul se poate imbolnavi sint hepatitele. Hepatitele sint forme grave de suferinta hepatica provocate de virusul hepatitei A, B si C sau D, care necesita internare in spitalul de boli contagioase, regim igieno-dietetic si repaus fizic si intelectual.

In afara hepatitelor de natura infectioasa, suferintele hepatice pot fi provocate de substante toxice, pot avea evolutie acuta sau cronica.

Din punct de vedere emotional la nivelul ficatului se filtreaza experientele: acceptarea sau respingerea lor in functie de propriul sistem de valori. Persoanele cu temperament coleric au accese de furie mai dese si mai puternice, fapt care coincide cu o secretie excesiva de bila, eliminarea ei poate fi un efect de calmare al izbucnirilor nervoase, bila fiind expresia miniei condensate eliminate la exterior.

Fitoterapia recomanda pentru tratarea afectiunilor hepatice plante cu actiune antihepatotoxica, hepatotrofica, astfel incit sa favorizeze procesul de vindecare a celulelor hepatice.

Anghinarea este originara din Cartagina, a fost cultivata in Italia si Franta inca din timpul Renasterii. Contine 3-3,5% proteine, 0,10-0,80% lipide, 11-15,5 glucide, 82% apa, mangan, fosfor, fier, vitamina A, B2, vitamina C. Este o leguma foarte usor digerabila, are valoare energetica mare, actiune tonica hepatica, tonica asupra muschiului inimii. Anhinarea are actiune antitoxica, depurativa si favorizeaza eliminarea ureei si a acidului uric. Este recomandata in stari de astenie, surmenaj, afectiuni hepatice, insuficienta renala, reumatism, afectiuni cardiace, metabolice.

Legumele tinere sint consumate crude, radacina este folosita pentru actiunea diuretica, depurativa, sub forma de decoct, frunzele sint folosite sub forma de infuzie sau extrase hidroalcoolice.

In plan subtil, anghinarea elibereaza de vechile tipare si eventuale conditionari si limite autoimpuse, unifica lumea interioara cu cea exterioara, purifica, elimina reziduurile si blocajele.

Este recomandata pacientilor cu: suferinte hepatice, datorita actiunii de stimulare si de protectie a celulei hepatice.

* afectiuni metabolice (obezitate, dislipidemie, diabet);

* afectiuni biliare (colecistite, angiocolite);

* afectiuni digestive (constipatie cronica)

* afectiuni cutanate (acnee, furunculoza).

* pentru tratamentul anginei pectorale este recomandata infuzia dintr-o lingurita de planta (frunze) la 200 ml apa; cantitatea se bea in cursul zilei, de 3 ori pe saptamina;

* pentru tratamentul afectiunilor circulatorii sau metabolice insotite de o valoare crescuta a colesterolului, se recomanda infuzie din frunze, preparata dintr-o lingura planta la 500 ml apa; jumatate din aceasta cantitate se bea dimineata, restul se imparte inaintea meselor de prinz si de seara;

* in tratamentul colecistitelor subacute sau cronice, infuzia dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa se bea cite jumatate de cana inaintea meselor principale;

* in tratarea dispepsiilor (enterocolitelor) din infuzia preparata ca mai sus se beau 2-3 cani pe zi; este recomandata si pacientilor cu dureri colicative abdominale.

Comentarii