Florile primaverii pentru mamici si bebelusi

vineri, 26 martie 2010, 17:37
3 MIN
 Florile primaverii pentru mamici si bebelusi

Multe plante sint folosite de mamici sau bunici pentru a calma durerile copiilor, pentru a alunga febra sau pentru a-i ajuta sa aiba un somn linistit.

Daca unele dintre ele cum ar fi cimbrisorul de cimp, petalele de trandafir, musetelul sau zeama de tarite de griu sint bune mai ales pentru bai altele, teiul, anasonul produc diferite efecte calmante asupra bebelusilor. Dar, cei mai multi nu stiu ca nu toate plantele medicinale sint bune pentru sugari.

Si mamele care alapteaza trebuie sa tina seama ce fel de ceaiuri consuma pentru a nu da un gust neplacut laptelui iar copilul sa il refuze. Pentru dumneavoastra am facut o selectie al plantelor necesare mamelor sau bebelusilor dupa modul de folosire.

Plantele medicinale trebuiesc recoltate din zone nepoluate si curate din punct de vedere ecologic. De asemenea se vor respecta perioadele de recoltare si uscarea plantelor astfel incit principiile active sa nu se piarda.

Mamicile trebuie sa aiba grija ca apa in care vor face baile sugarilor sa fie fiarta si racita apoi la temperatura corpului iar ceaiurile pentru baut sa fie indulcite cu miere de albine sau zahar invertit.

Arsurile abdominale la sugari si copii mici sint provocate de balonari, deglutitie si in urma unor procese de fermentatie. Pentru acestea exista plante care ajuta la eliminarea gazelor sau inhiba dezvoltarea florei bacteriene patogene. Infuziile se pot indulci usor cind este necesar pentru ca bebelusii sa le suporte mai bine.

Plante administrate intern

Ceaiurile si baile cu ceaiuri se folosesc in scop terapeutic si preventiv si au efecte binefacatoare asupra intregului organism ajutind la mentinerea starii de sanatate. Deci si bebelusii, indiferent de virsta, pot beneficia de aceste remedii.

* Infuzia din fructe de anason, sase fructe la 100 ml apa clocotita este recomandata in colici. De asemenea infuzia din fructe de chimion sau coriandru – o jumatate de lingurita la 100 ml apa clocotita, fructe de fenicul sase fructe la 100 ml apa sau flori de musetel – o jumatate de lingurita la 100 ml apa sint alte remedii pentru arsurile adominale. Aceste ceaiuri se dau copilului functie de virsta.

* Floare de tei, selectionata in functie de marime, se recolteaza din zone nepoluate. Se stie ca florile de tei retin foarte repede agentii poluanti, mai ales pe cei cu plumb. Ce trebuie sa stim: infuzia de tei se prepara slaba deoarece efectul ceaiului este calmant, favorizind somnul, in special la copii.

* Pentru raceli se poate prepara o infuzie foarte slaba de isop. Aceasta infuzie este detoxifianta. Este foarte buna pentru copii dupa un tratament cu antibiotic deoarece ajuta la dezintoxicare.

* Diareea se poate trata cu ajutorul infuziei slabe de menta.

* Ceaiul de trandafir este dezinfectant si decongestiv fiind recomandat in afectiunile bucale la bebelusi.

* Mararul are efecte galactogene, adica favorizeaza secretia lactata la mamele care alapteaza la sin. In cazul copiiilor mici ceaiul de marar ajuta la digestie si calmeaza sughitul.

* Anasonul verde sau cel stelat favorizeaza lactatia dind laptelui de mama un gust foarte apreciat de sugar. De asemenea calmeaza colicile bebelusilor alaptati la sin. 

* Finul grecesc este o planta leguminoasa din zona mediteraneeana. Semintele acestei plante sint fortifiante si regeneratoare, fiind deosebit de bune pentru mame, dupa nastere.

* Pentru colicile mamicilor sint recomandate ceaiurile din musetel, roinita, sulfina, salcim, frcute de fenicul sau chimion, busuioc, coada racului sau menta.

Bai de plante pentru sugari

Apa pentru baile sugarilor se fierbe bine inainte apoi se lasa la racit pina la temperatura adecvata. In aceste bai se pot adauga infuzii sau decocturi de plante. Pentru aceasta se prepara infuzie sau decoct mai concentrat si se adauga in cadita pentru baie al copilului sau se pot folosi saculetii cu plante.

* O data sau de doua ori pe saptamina se poate folosi amestecul, in parti egale, de urzica, tei, patlagina si foarte putina menta pentru aceste bai.

* Adaugati sare grunjoasa de bucatarie – o lingura. Se cunosc efectele sarii in diferite afectiuni. Si pentru copii puteti folosi o cantitate mica in baia bebelusului.

* Pentru diversificare, din cind in cind, folositi o picatura de ulei de lavanda in baia bebelusului dumneavoastra.

* Ei, si pentru copii nervosi, cu insomnii folositi teiul. O infuzie mai concentrata de tei se adauga in cada pentru baie.

* Si sa nu uitam taritea de griu. La fiecare baie puneti intr-un saculet pentru plante o mina de tarite de griu. Infuzati saculetul in cada de baie si apoi stoarceti-l foarte bine. (Eugeniu RADULESCU, Manuela ANDREI)

Comentarii