Maslinul, un aliment-medicament adoptat

vineri, 18 septembrie 2009, 18:29
2 MIN
 Maslinul, un aliment-medicament adoptat

Maslina, considerata pina acum 40 de ani "mincarea saracului" fiind foarte ieftina, este totusi un fruct importat din tarile mediteraneene. In Romania este cultivat numai in sere sau in apartament, maslinele importate fiind consumate ca aliment. Maslinul, Olea europaea, este originar din Asia Mica, astazi fiind raspindit in tot bazinul mediteranean, Australia, Africa de Sud si America Centrala.

Datorita proprietatilor sale maslinul a ajuns sa fie si personaj de poveste in basmele din tarile unde creste. Uleiul de masline este cunoscut de peste 5000 de ani fiind utilizat in lampile de iluminat, pentru gatit dar si in ritualurid e purificare.

Maslinul era considerat a reprezenta integritatea spirituala. La egipteni era un copac sacru protejat de zeul suprem solar. Maslinele erau considerat un simbol al favoarei divine. La crestini, crucea pe care Iisus a fost rastignit a fost facuta din lemn de maslin. Grecii credeau ca maslinele mincate cu tot cu simburi vor contribui la marirea potentei si a fertilitatii.

Exceptind fructele, de la maslin se folosesc frunzele si scoarta. Frunzele contin cenusi de calciu, magneziu, fosfor, siliciu, sulf, potasiu, sodiu, fier, clor, zaharuri, substante rasinoase, acizi organici, ulei esential etc.

Frunzele au proprietatea de a dilata capilarele, sint diuretice, antidiabetice, febrifug si ajuta la buna functionare a ficatului. Fitoterapia recomanda maslinul in tratamentul hipertensiunii, arteriosclerozei, eliminarea ureei din singe si litiazei urinare. Sint folosite infuziile concentrate si calde din frunze uscate alernativ cu infuzie de paducel.

Din frunze sau scoarta de maslin se mai pot prepara tincturi sau extracte apoase utilizate in aceleasi boli. (M.M.)

Comentarii