Nu aduceti iarna pe fata dumneavoastra

vineri, 15 decembrie 2006, 15:20
3 MIN
 Nu aduceti iarna pe fata dumneavoastra

Fitoterapia este de un real folos in tratamentul dermatologic si in cosmetica, tot timpul anului dar mai ales in sezonul rece. Datorita compozitiei chiomice complexe, plantele medicinale pot fi utilizate ca atare sau in combinatie cu alte produse naturale sub forma unor lotiuni, creme, sampoane, cataplasme. Sint recomandate in cosmetica fetei, ochilor, miinilor si parului.

Infuziile, decocturile se pot folosi pentru lotionari sau sub forma de comprese in aplicatii locale pentru 10-15 minute.

Baile de abur se pot face cu ajutorul infuziilor sau decocturilor de una sau mai multe plante expunind capul si fata la actiuniea vaporilor care antreneaza uleiurile esentiale din plante. Substantele active se vor resorbi prin tegumente si mucoase.

Mastile din plante fin macinate se prepara cu ajutorul amidonului, mierii de albine, galbeusului proaspat de ou. Pentru cosmetica fetei fitoterapia are citeva recomandari:

Tenurile uscate beneficiaza de plante activatoare de circulatie periferica.

* Galbenelele, flori, activeaza circulatia, purifica, favorizeaza cicatrizarea, reconstructia. Infuzia se prepara din 4 linguri la 200 ml apa. Timpul de infuzare este de 15 minute, se filtreaza si se aplica pe fata sub forma de comprese.

* Musetelul, flori se prepara ca infuzie concentrata din 3 linguri de flori la 200 ml apa. Se aplica ca si comprese caldute.
u Patlagina, frunze, se recomanda infuzia concentrata din 3 linguri de frunze la 200 ml apa. Se aplcia sub froma de comprese.

* Mastile din flroi de musetel 30 g, flori de levantica 10 g, flori de salcim 20 g, flori de iasomie 20 g, se macina fin. Din 3 lingutri de pulbere in amestec cu 1 lingura amidon, 1 galbenus de ou, 1/4 pahar de apa fiarta si racita se prepara o pasta care se aplcia pe fata. Se lasa sa actioneze 15 minute apoi se spala cu infuzie de musetel. Se recomanda o aplicatie pe zi timp de 7 zile.

Tenurile grase beneficiaza de plante ce contin saponine, taninuri si uleiuri cu actiunie astringenta si calmanta.

* Nuc, frunze se prepara infuzie din 4 linguri de planta lka 200 ml apa. Se aplcia comprese.

* Salvia se preapra ca infuzie sin 2 linguri la 200 ml apa. Este recomandata in cazul acneelor rebele si se aplcia sub forma de comprese de 2 ori pe zi.

* Hamei, conuri se face infuzie din 2 linguri la 200 ml apa. Se infuzeaza 15 minute apoi se aplica ca si comnprese o data pe zi.

* Masca din: flori de musetel 20 g, florid e levantica 10 g, flori de salie 10g, coada racului 30 g, rachitan 30 g, macinate fin. Se amesteca 3 linguri amestec plante cu o lingura amidon, 1/4 pahar apa fiarta si racita si se prepara o pasta care se palica pe fata timp de 15 minute. Se indeparteaza cu infuzie de musetel si se fac lotionari cu solutie de acid tartric (5g) si acid salicilic (5 g) in 100 ml alcool camforat.

Pentru tenurile iritate sint recmandate plante cu actiune vasoconstrictoare, emolienta si calmanta precum florile de musetel, coada soricelului, papadie, muguri de pin, arnica sau nalba mare. Din aceste plante se prepara infuzii pentru aplicatii locale.

Cuperoza beneficiaza de plante precum radacina de nalba mare sub forma de extract apos la recesau infuzie de florid e nalba de cultura. Paralel cu tratamentul extern se recomanda tratament intern cu plante cu actiune emolienta, cicatrizanta, depurativa si descongestionanta.

Ingrijirea miinilor aduce cu sine si cremele cu galbenele, musetel sau flori de soc. Simplu de preparat ele ajuta la pastrarea supletii pielii miinilor.

Crema cu flori de soc se prepara din 4 linguri de vaselina si 2 punmi de flori de soc. Florile de soc vor fi macerate in vaselina calda timp de 45 de minute. Dupa aceasta perioada se reincalzeste amestecul, se strecoara si se pastreaza in sticle de culaore inchisa. Crema are actiune trofica, reparatorie si cicatrizanta.

Comentarii