Planta medicinala a lunii august: floarea-soarelui

vineri, 31 iulie 2009, 19:57
3 MIN
 Planta medicinala a lunii august: floarea-soarelui

Cine nu s-a oprit macar o data intr-un lan de floarea-soarelui pentru a admira florile imense care-si intorc inflorescentele galbene-aurii, de dimineata si pina seara, dupa soare? Intreaga vara planta cumuleaza direct caldura datatoare de viata. In mersul florii dupa soare, pare a fura intreaga caldura si binefacere a astrului zilei. Poate ca de aceea este galbena, ca si soarele, poate ca de aceea semintele sint atit de bune energizante. Parfumul lor este calmant nervos, iar linistea interioara se poate obtine numai cu o simpla plimbare printr-un lan de flori inflorite sau numai privind imensitatea de rotocoale galbene. Folosind petalele florilor si semintele in terapie, iar semintele in industria alimentara se poate spune ca floarea-soarelui a devenit una dintre cele mai importante plante pentru om.

Ce utilizam de la floarea-soarelui?

De la floarea-soarelui, Helianthus annuus, se folosesc semintele la deplina lor maturitate, din care se obtine uleiul si florile marginale lingulate. Semintele contin acizi grasi nesaturati, aminoacizi, extracte neazotate, celuloza, saruri minerale, substante aromatice si vitamine: A, D, E, K.

Semintele, energizante si medicamente

Semintele de floarea-soarelui sint recomandate in spasmofilii, epilepsie, dischinezii si, nu in ultimul rind, previn si ajuta la vindecarea unor forme de cancer. De asemenea, din seminte se fac preparate folosite intern in bolile infectioase ale intestinului gros, cum ar fi: dizenteria, febra tifoida, malaria, iar in uzul extern pentru rani supurate, poliartrite etc. Nu trebuie uitat si faptul ca floarea-soarelui ajuta la fixarea vitaminelor liposolubile si a uleiurilor farmaceutice.

Uleiul presat la rece, bun la toate

Uleiul de floarea-soarelui are o bogatie de acizi grasi polinesaturati, fiind recomandat mai ales in ateroscleroza. Dozele sint de doua linguri la trezire, dimineata si inainte de masa de seara. De asemenea, uleiul presat la rece se foloseste deseori la salatele de cruditati si in diferite preparate naturale, fiind un aliment important pentru dieta lacto-vegetariana. In medicina populara romaneasca uleiul presat la rece serveste la macerarea (plamadirea) unor plante cu actiune vulnerara in rani si arsuri sau se foloseste uleiul ca laxativ, emolient si protector.

In tratamentele de dezintoxicare este cunoscuta o metoda simpla de eliminare a toxinelor. Se „mesteca" cantitatea de ulei dintr-o lingura dimineata, pe stomacul gol, timp de 10-15 minute pina se obtine o pasta albicioasa, apoi aceasta se scuipa si gura se clateste foarte bine. Este bine ca aceasta cura sa fie tinuta doua saptamini in cazul unor boli mai grave si o data pe saptamina pentru un om sanatos. Efectele imediate sint optimizarea fluxului sanguin si albirea dintilor. Veti simti o inviorare in intregul organism, acest tratament avind un efect tonic asupra intregului corp.

Ceaiurile din flori contra febrei

Din flori se pot realiza ceaiuri cu efecte terapeutice in afectiunile pulmonare intrind in componenta ceaiurilor pectorale. Extractul alcoolic de flori de floarea-soarelui este utilizat in malarie, iar tinctura, in afectiunile pulmonare. Datorita faptului ca florile au proprietati de exceptie ca antiseptice si cicatrizante sint utilizate atit in bronsite cit, mai ales, in starile febrile, fiind un remediu imediat pentru febra. De aceea, cita vreme mai sint inflorite, este timp sa culegeti si florile acestei plante medicinale. (Eugeniu RADULESCU, www.bioenergoterapia.ro)

Comentarii