Plante medicinale in loc de cafea

vineri, 07 martie 2008, 17:49
2 MIN
 Plante medicinale in loc de cafea

Cine nu savureaza dimineata, devreme, aroma cafelei fierbinti, proaspat turnata in ceasca? Cind ochii sint cirpiti de somn o gura din licoarea neagra „toarna" energie in vene. Dar, pentru multi consumul cafelei a devenit din obisnuinta, un drog. Astfel ca, lipsa bauturii ii face sa se simta molesiti, lipsiti de energie, pot avea dureri de cap si chiar palpitatii. De aceea, pe linga alcool si tutun, cafeaua este considerata un inamic al sanatatii, daca este consumata in exces.

Din momentul in care a fost prezentata curtii Regelui Soare, cafeaua si-a gasit incet, dar sigur, un loc in societatea noastra. Virtutile sale de bautura energizanta insa nu sint tocmai adevarate.

Cafeaua este originara din Abisinia, in Europa fiind introdusa, insa, din zona Africii unde ea a fost aclimatizata. Cafeaua verde contine protide, lipide, glucide, minerale de tipul manganului, potasiului, acidul fosforic, oligoelemente: cupru, zinc, rubidiu, fluor si iod, vitamina PP, cofeina si substante aromatice care sint numai in cafeau prajita. Bautura preparata insa din boabe prajite nu are lipide, protide si glucide, fiind cu valoare alimetara practic nula.

Un alt inlocuitor al cafelei este ceaiul din rozmarin si naut. Amestecul se face in parti egale din cele doua plante.

Nautul se prajeste apoi se macina si se amesteca cu rozmarin si se prepara bautura din o lingurita amestec la 250 ml apa clocotita. Se fierbe 2-3 minute, se lasa 5 minute acoperit departe de foc apoi se filtreaza si se consuma bautura indulcita cu miere de albine.

Proprietatile celor doua plante se unifica astfel incit bautura rezultata da siguranta si fermitate, facindu-ne stapini pe sentimentele noastre, mentinind tonusul intelectual si stimulind concentrarea mentala.

Comentarii