Plante medicinale si arome in tratamentul bolilor rinichilor

vineri, 11 februarie 2011, 17:34
2 MIN
 Plante medicinale si arome in tratamentul bolilor rinichilor

Functia aparatului urinar este de eliminare a reziduurilor din organism rezultate in urma proceselor care au loc la nivelul celulelor. Intirzierea eliminarii produsilor secundari ai metabolismului celular are efecte nocive asupra organismului.

La nivel subtil rinichiul elimina energiile – grosiere sau subtile – de natura eterica, emotionala sau mentala, realizind echilibrul in plan fizic si energetic. Reziduurile emotionale care nu sint eliminate pot bloca fluxul normal energetic provocind tulburari ale aparatului urinar insa lipsite de substrat organic. Aceste blocaje pot distorsiona felul in care percepem realitatea si raporturile cu ceilalti.

La nivel renal sint eliminate reziduuri hidrosolubile care au rezonanta apei: inertie, tristete, depresie si a pamintului: nevoia de sustinere in plan material, afectiv si social.

In afectiunile inflamatorii ale rinichiului, cailor urinare si ale vezicii urinare se recomanda o alimentatie bogata in orez, paste fainoase, ceaiuri, sucuri de fructe si suc de rosii. In afectiunile cu retentie de produsi azotati – uree si acid uric – sint interzise proteinele de origine animala.

In litiaza oxalica se evita legumele bazate in oxalati ca spanacul, tomatele si sfecla, produsele care contin zaharuri rafinate, cafea si cacao.

In litiaza fosfatica se evita cafeaua, conservele din carne, condimentele si apele minerale alcaline. Este permis insa consumul de lapte, iaurt, unt, peste proaspat, paste fainoase, legume si fructe proaspete. Consumul de lichide este limitat la 2 litri pe zi.

Fitoterapia ne ajuta cu plantele diuretice

Plantele folosite in afectiunile renale au actiune diuretica, antiinflamatoare, depurativa si astringenta.

Coada-calului, Equiseti herba, contine saponozide, flavonozide, dioxid de siliciu, alcaloizi, rezine si acizi organici. Planta avind rezonanta apei si a pamintului, are efect diuretic si remineralizant. In plan subtil intareste emotionalul, elimina tristetea, tendinta la izolare, confera siguranta, rezistenta, imunitate, vointa si incredere. In plan fizic consolideaza tesutul conjunctiv prin cresterea sintezei de colagen.

Cozile de cirese si visine, Cerosi stipites, contin flavonoide, saponine, saruri de potasiu, taninuri si proantocianidoli. Sint eficiente in afectiunile urinare inflamatorii, infectioase si litiazice, in afectiunile urinare reumatismale ca boala artrozica si guta, in cazurile de retentie hidrosalina de natura cardiaca, renala sau hepatica.

Merisorul, Folium vitis idaeae, contine arbutozida, flavone, tanini, acid chinic, saponine, care ii confera actiune antiseptica, antiinflamatoare si diuretica foarte eficienta in afectiunile tractului uro-genital de natura infectioasa. Pentru alcalinizarea urinei se recomanda administrarea simultana de bicarbonat de sodiu. In plan subtil favorizeaza conturarea personalitatii si reduce influentele exterioare.

Alte terapii adjuvante pentru afectiunile rinichilor

Gemoterapia recomanda in afectiunile rinichilor mladite de ienupar, muguri de frasin, muguri de mesteacan pufos si muguri de pin.

Aromoterapia vine si ea cu parfumurile unor plante pentru a ajuta organismul bolnav: ienupar, eucalipt, levantica, pin, cimbru, musetel, bergamot.

Eugeniu RADULESCU, www.bioenergoterapia.ro

Comentarii