Respectarea meselor ne ajuta sa avem grija de greutatea noastra

vineri, 09 aprilie 2010, 14:45
4 MIN
 Respectarea meselor ne ajuta sa avem grija de greutatea noastra

Una dintre marile incercari pe care omenirea le are de infruntat in ultimii ani este obezitatea. Fiind o problema de sanatate ea trebuie trataa ca pe o boala care trebuie vindecata. Astfel ca excesul ponderal pare sa aiba o singura rezolvare: cura de slabire. Insa efortul de a slabi se poate transforma in esec daca nu aduce modificari pe termen lung in modul de viata.

Dar cum putem defini obezitatea? Obezitatea este depasirea greutatii ideale cu peste 20%.

Fiind un factor de risc pentru afectiunile degenerative, cardiace, de metabolism, osteoarticulare ea trebuie supravegheata tot timpul.

Supragreutatea este generata de consumul exagerat de calorii (indiferent de sursa lor: proteine, grasimi, zaharuri). Fiecare 7700 calorii consumate peste necesitati se transforma intr-un kilogram de grasime.

In timpul curelor de slabire pierderea in greutate se face prin pierdere de apa, muschi, tesuturi vitale. Astfel ca dietele de 3-5 zile in urma carora se pierd 1-3 kg produc de fapt o pierdere de lichide insa kilogramele pierdute se vor acumula rapid. Programele de nutritie bazate pe alimente cu continut scazut de grasimi au ca rezultat pierderea in greutate a unui kilogram pe saptamina, in medie 4-5 kg pe luna.

Dietele, adevarate programe de nutritie

Solutionarea obezitatii este conditionata de identificarea deprinderilor care au dus la acumularea kilogramelor in plus si de disponibilitatea de a te schimba. De asemenea este necesara restructurarea completa a modului de alimentatie si a stilului de viata.

Alimentele de baza in dietele de lunga durata sint: brinza de vaci, carne slaba fiarta (gratar), legume, fructe, orez, fulgi de cereale, oua.

Dietele agreate de cele mai multe persoane sint cele fara zaharuri si care cuprind alimente disociate.

Dieta fara zaharuri recomanda: carne slaba (de pasare, peste), fiarta sau gratar, oua, brinza de vaci, salate, apa minerala – 2 l/ zi. Sint interzise: piinea, cartofii, laptele, orezul, iaurtul, fructele uscate, pastele fainoase, mazarea, fasolea, orice fel de dulciuri, inghetata, siropuri. Alimentele permise se pot minca pe saturate, nu se vor lua tablete care scad pofta de mincare, nici preparate diuretice, nu sint indicate bauturile acidulate.

Alimentele au timpi de digestie diferiti. Astfel ca ele trebuie asociate intr-un anumit mod. Asocierea proteinelor cu acizi, grasimi, zahar, alte proteine nu este favorabila digestiei si mentinerii echilibrului acido-bazic in organism.

Regimul disociat

Dieta disociata recomanda sau nu unele asocieri ale alimentelor de baza, in functie de timpul de digestie si de pH, sau consumul unui singur fel de aliment in decursul unei zile, astfel: luni – orez fiert (sau cartofi copti); marti – carne fiarta sau gratar; miercuri – fructe; joi – peste fiert, gratar sau la cuptor; vineri – legume crude sau fierte; simbata – brinza de vaci; duminica – se reia oricare din alimentele din timpul saptaminii. Se pierd 4-5 kg pe saptamina. Nu este indicata mai mult de doua saptamini.

Cum combinam alimentele

Asocierea cereale – zarzavaturi verzi este compatibila, la fel alunele, nucile, semintele de in se asociaza cu toate legumele si fructele crude.

Asocierea zahar – acid este incompatibila; provoaca fermentatie.

Asocierea zahar – proteine slabe (cu digerare rapida) este semicompatibila.

Asocierea proteina slaba – acid slab (lapte batut, iaurt cu fructe) este compatibila; se digera rapid.

Asocierea proteina grasa – acid (lamii – nuci) este incompatibila; aciditatea impiedica digestia proteinei grase.

Asocierea grasimi – legume verzi este compatibila.

Asocierea proteine – apa, grasimi – apa este compatibila.

Asocierea amidon – zahar este incompatibila. Combinarea amidonului (fainoase) cu zahar natural, din fructe, sau artificial (sirop, dulceata, inghetata) inhiba secretia ptialinei salivare si impiedica actiunea amilazei pancreatice asupra amidonului, ceea ce produce fermentatie; timpii de digestie sint diferiti, ceea ce amplifica fermentatiile si putrefactia.

Cind se maninca alimentele

Regimul de separare a albuminei de hidratii de carbon recomanda consumul alimentelor la anumite ore din zi, cind pot fi valorificate la maximum de organism:

* intre orele 6-14 sint recomandate albuminele (carne, peste, lapte, brinza, oua, fructe cu simburi);

* intre orele 14-19 sint indicate alimentele care contin hidrati de carbon (cartofi, fainoase, piine de secara, banane, orez, miere, smochine, stafide).

Alimentele considerate neutre (salate, legume, fructe, condimente, ceapa, varza, ciuperci) se pot consuma in cantitati de patru ori mai mari decit cele concentrate (albumine si hidrati de carbon).

Nu este indicat sa tineti regim in ultima parte a ciclului. Momentul optim de incepere a unei diete este prima saptamina dupa ciclu (nivelul ridicat de estrogeni produce o stare de buna dispozitie, vitalitate).

Dietele de dezintoxicare sint in acelasi timp adevarate cure de slabire si variaza intre trei si sapte zile consecutive. Presopunctura, auriculopunctura, reflexoterapia, masajul, gimnastica pot face mai rapide si de durata efectele regimului pe care ati hotarit sa-l urmati. (Eugeniu RADULESCU, www.bioenergoterapia.ro)

––-

Sfaturi pentru un regim alimentar sanatos

Cele sapte regulil de aur care duc la prelungirea vietii sint usor de urmat dar trebuie respectate cu strictete. Astfel micul dejun trebuie sa fie regulat, nu se maninca nimic intre mese, fara alcool si fara tutun, mentinuta greutatea ideala pe tot parcursul vietii, mese la ore fixe si fara excese si somnul sa fie de 7-8 ore pe noapte.

Intr-o societatea in care alimentele sint pline de substante chimice pe care oganismul uman le percepe ca pe otravuri cu care acesta se lupta pentru a le elimina citeva reguli trebuie respectate pentru a minca cit mai sanatos. 

* Atentie marita la etichetele produselor alimentare pe care le cumparam.

* Folosirea uleiului de masline pentru gatit si al uleiului de floarea soarelui presat la rece pentru mincarurile reci.

* Asocierea corecta a alimentelor. (Manuela ANDREI)

Comentarii