Trei condimente de primavara

vineri, 28 martie 2008, 20:47
3 MIN
 Trei condimente de primavara

Pe linga zarzavaturile care au inceput deja sa umple pietile, condimentele verzi ale primaverii sint o adevarata minune in mincarurile acestei perioade. Ele confera atit gust cit si aroma specifica. Arpagic, asmatui, leurda sau usturoiul de primavara sint numai patru din bogatia de verdeturi condiment care pot deveni medicamentele verzi de primavara.

Arpagicul usureaza digestia

Facind parte din aceeasi familie cu ceapa, usturoiul sau prazul, arpagicul, Allium schoenoprasum, este o liliacee. Principalele substante pe care le contine sint siliciul si o esenta sulfurata ceea ce ii confera proprietati analoge si comparabile cu ceapa.

Consumul de arpagic are efecte antiputride, usureaza digestia si previne aparitia cancerului. Este util in caz de dispepsii si in cazul fermentatiilor intestinale precum si in cazul asteniei de primavara, fiind consumat alaturi de toate legumele timpurii de primavara.

Conform medicinei traditionale chineze o calitate surprinzatoare este aceea de anticoagulant al singelui. De aceea se recomanda ca atunci cind suferiti lovituri puternice sa introduceti in meniul dumneavoastra arpagic sau praz. Chiar si vinataile, inflamatiile si durerile datorate unor lovituri pot disparea daca se vor aplica pe locurile afectate frunze sau bulbi proaspeti striviti cu ajutorul unui facalet de lemn.

Tot medicina chineza spune ca si femeile gravide pot beneficia de calitatile arpagicului in cazul celor care au dese senzatii de voma sau stari de rau provocate de stomac consumindu-se decoct din bulbi dimineata.

Arpagicul este utilizat insa mai ales in salate, ca aperitiv sau in supe, ciorbe sau borsuri. Ca si condiment arpagicul este apreciat pentru gustul iute-aromat ce confera mincarurilor o aroma specifica. Si nu trebuie uitat ca pentru cei cu piele sensibila sau care sufera de afcetiuni inflamatorii ale ochilor arpagicul ar trebui sa evitat, alaturi de celelalte plante din aceeasi familie: ceapa, usturoiul si prazul.

Asmatuiul un condiment pentru bila lenesa

Asmatuiul sau hatmatuciul, Cerefolium sativum, este o planta asemanatoare patrunjelului. Frunzele au gust amarui aromatic. Acesta apare in luna martie in raristea padurilor, in curti sau oriunede are un pic de umbra. Avind un continut mare de vitamine, fier si uleiuri volatile, asmatuiul este stimulent, depurativ, diuretic, aperitiv, stomahic, laxativ, anticanceros si ajuta la evacuarea bilei.

Este folosit in medicina traditionala in tratarea scorbutului, gutei, reumatismului, litiazei renale. Poate fi folosit in hepatism si icter, afectiuni ale plaminilor, bronsite, astm umed, laringita, endeme si in stari canceroase. In uzul extern are intrebuintari in dermatoze, prurituri, cancere epiteliale, hemoroizi, blefarita, afectiuni oculare.

In cosmetica are rol de catifelare a pielii fetei si intirzie aparitia ridurilor. Cataplasmele cu plante proaspat zdrobite se aplica direct pe fata lasindu-le sa actioneze 10-20 de minute. Sucul proaspat in oftalmii tenace punindu-se cite doua picaturi in fiecare ochi.

Cataplasmele cu infuzie sau decoct de asmatui sint folosite contra hemoroizilor si pe plagile canceroase. Frunzele proaspete se pot pune sub forma de comprese pe sini pentru a opri lactatia. Decoctul se mai poate utiliza si la spalatul suprafetelor iritate a feselor bebelusilor.

In alimentatie asmatuiul poate fi consumat direct in salate sau ciorbe.

Leurda face bine la inima

Leurda este o planta de la care se folosesc frunzele in scop alimentar si terapeutic. Ca aspect, aceasta se aseamana cu frunzele de lacramioare iar ca gust si aroma cu al usturoiului fiind mai bine tolerat de persoanele care au o digestie gingasa. Frunzele se folosesc in alimentatie in supe, ciorbe, in amestec cu spanac sau urzica, in salate sau uscata ca si condiment. Bulbii se recolteaza primavara devreme si se consuma ca atare.

Leurda este recomandata in bolile cardiovasculare, afectiunile cailor urinare fiind si un bun remediu pentru bolile reumatice. Se poate utiliza si in tromboflebita, arteroscleroza, hipertensiune, cistita, infectii viermi intestinali. De asemenea poate combate intoxicatia cu mercur si arsenic.

Comentarii