Apele tulburi se pot linisti la sfirsit de iulie

marți, 28 iulie 2009, 18:07
3 MIN
 Apele tulburi se pot linisti la sfirsit de iulie

Putin ne mai desparte de finalizarea procesului electoral din Republica Moldova. Practic, s-a intrat in linie dreapta, dupa o campanie presarata cu incidente si incercari de obstructionare a manifestarilor democratice de catre regimul politic actual.

Insasi fixarea datei alegerilor intr-o zi lucratoare, la mijlocul saptaminii, a fost un semn ca actuala putere incearca pe toate caile sa impiedice o participare masiva la vot, care nu i-ar fi, in mod sigur, favorabila. E drept ca exista in lume si alte cazuri in care alegerile se desfasoara intr-o zi din cursul saptaminii (sa ne gindim la Statele Unite ale Americii, unde data alegerilor este fixata, prin traditie, in ziua de marti a primei saptamini a lunii noiembrie), dar in cazul pe care il discutam a fost vorba despre o optiune deliberata, care nu tine cont de nici un reper din trecutul acestei tari…

Intre obstructiile pe care puterea de la Chisinau le-a pus in practica la adresa opozitiei (ma refer la impiedicarea desfasurarii in bune conditii a intilnirilor electorale), a avut o profunda rezonanta in opinia publica retinerea de catre politie a primarului capitalei, Dorin Chirtoaca, sub acuzatia ca a depasit timpul afectat unui miting electoral al Partidului Liberal (eveniment petrecut pe 18 iulie in satul Bacioi). De semnalat ca autoritatile si-au incalcat aici propria hotarire, autorizatia eliberata pentru manifestatia respectiva fiind valabila pina la orele 24.00 ale zilei respective… Se cunoaste ca acest abuz nu a fost de natura sa intimideze, Dorin Chirtoaca fiind eliberat, dar chemat a doua zi la Comisariat pentru a oferi explicatii suplimentare…

Un alt eveniment semnificativ a fost cel petrecut in vama Leuseni, acolo unde, exact in aceeasi zi de 18 iulie a.c., liderul studentilor basarabeni din Iasi, Dan Caranfil, a fost oprit sa intre in propria tara, fiind invinuit ca ar detine un laptop pe care era instalat un program informatic fara a avea licenta pentru acesta. Retinut la vama timp de 10 ore, Dan Caranfil a fost "escortat" apoi la Chisinau pentru a-i fi investigat cu minutiozitate tot ceea ce continea laptop-ul personal, un alt abuz flagrant al autoritatilor…

In acest rastimp, Vladimir Voronin incerca sa capteze, chiar in pofida existentei unei raceli evidente la Moscova la adresa Chisinaului, simpatia, sprijinul si interesul Rusiei. S-a vorbit de acordarea unui ajutor economic destul de consistent catre Republica Moldova (500 milioane de dolari), dar trebuie adaugat ca acesta va fi, eventual, acordat numai dupa alegeri si nu in bani cash, ci in materiale de constructie si alte bunuri. Sub pretextul participarii la o cursa de cai (Cupa Presedintelui Federatiei Ruse), Voronin a discutat, in aceeasi zi de 18 iulie, cu omologul sau, Dimitri Medvedev, "probleme urgente". Cam care au fost acestea, putem banui…

Sondajele de opinie realizate in ultima vreme arata o scadere evidenta in preferintele electoratului a partidului de guvernamint si posibila intrare in Parlament a trei dintre partidele de opozitie – Partidul Liberal, Partidul Democrat, Partidul Liberal-Democrat, in vreme ce Alianta Moldova Noastra este creditata cu un scor slab, ce nu i-ar permite sa trimita reprezentanti in forul legislativ al tarii. Practic, ar fi vorba de o rocada – Partidul Democrat, care nu a intrat in Parlament la alegerile din 5 aprilie 2009 si condus acum de Marian Lupu, ex-comunist si perceput de tot mai multi analisti ca posibil succesor al lui Voronin, ar lua locul Aliantei Moldova Noastra. Vom vedea cu totii daca astazi, 29 iulie, aceste configurari politice se vor adeveri prin vot, mai ales ca liderii opozitiei au catalogat imediat aceste sondaje ca fiind "neserioase si incorecte"… Foarte importanta este marja celor nehotariti si a celor care nu intentioneaza sa participe la vot – 22,4 %, respectiv 4,8 %. De reactia acestora in ziua votului va depinde, cred, inclinarea balantei spre una dintre cele doua forte politice de la Chisinau – regimul comunist sau opozitia democratica.

Unul dintre concurentii electorali, Miscarea Actiunea Europeana, declara intr-un comunicat de presa de saptamina trecuta ca "a merge la vot pe 29 iulie a devenit, in actualele conditii, un act de patriotism". Imi permit sa fiu intru totul de acord cu aceasta opinie…

Comentarii