De doua stele

Subtitlu

duminică, 06 mai 2012, 21:25
4 MIN
 De doua stele

Mai tineti minte patania lui Cristian Adomnitei pe cind era ditamai proaspatul ministru al Educatiei, Cercetarii si Tineretului in Guvernul Tariceanu (dupa remanierea guvernamentala din 5 aprilie 2007)? Iaca, saptamina asta se-mplinesc 5 ani de la gafa liberalului, care gafa, constat acum cu un zimbet pe buze, i-a fost trecuta chiar si in profilul de pe Wikipedia: „La scurta vreme dupa numire, in mai 2007, aflat intr-o scoala generala din Braila, ministrul i-a intrebat pe elevii din clasa a V-a cite stele are drapelul UE. Desi elevii au raspuns corect – 12 stele, Adomnitei i-a contrazis, afirmind ca sint 15 si, desi i-a fost aratata fotografia unui steag, el nu s-a lasat convins. Ulterior, la conferinta de presa ce a urmat, ministrul a dat vina pe consilierii sai." Iata si declaratia: „Am avut un material, il am si acum pe birou si mi-au scris (consilierii n.n.) ca sint 15. Abia astept sa ajung la Bucuresti, sa am o discutie cu ei. O sa-i intreb cite stele sint pe steagul UE si, daca spun 15, stati sa vedeti!"

Habar n-am cum va fi decurs „rafuiala" cu ai sai consilieri de cel mult doua stele. Cert este ca prin 2009 am fotografiat un steag al UE in gara Saliste, unde indeobste cobor din tren in drum spre Amnas – sau urc in tren in drum spre Iasi. Romania era pe atunci de doi ani tara membra a Uniunii Europene, dar drapelul de la Saliste era gata franjurat de ploi si de vint, care vint a si infasurat in mod ironic steagul in jurul batului de-au mai ramas la vedere doar doua stele din cele 12. De, materialul va fi fost si el de doi lei, pardon, de doar doua stele, caci un an mai tirziu drapelul disparuse de tot, iar prin 2011 nu mai filfiia in vint nici macar tricolorul – disparitia celor doua steaguri ilustrind si ea, daca mai era nevoie, starea deplorabila nu doar a Cailor Ferate Romane!…

Caci povestea drapelului UE pe care nu se vad decit doua stele nu este doar asa, o snoava simpatica, ci mi se pare cit se poate de sugestiva odata ce ne apucam sa aducem sub tichia de margaritar U.E.-istic – chiar si la intimplare – intimplari recente subsumabile toate standardului minimal de 2 stele (din 12…, nu din 5, ca la hoteluri).

Intimplator (oare?), prima patanie are de-a face tot cu un (potential, la ora la care scriu aceste rinduri) ministru al Educatiei in cabinetul Victor Ponta, care astazi va fi sau nu va fi votat si investit (s-o fi putut paria la casa de pariuri?), anume cu doamna Corina Dumitrescu, actualmente rector al privatei Universitati Crestine „Dimitrie Cantemir". Care aleasa doamna parca a fost aleasa asa, la misto, sa aiba circotasii ce circoti, de vreme ce-i atirna-n coada acuze de plagiat, acuze de incompatibilitate (fiind concomitent membra a CSM – Consiliul Superior al Magistraturii – si rector universitar), acuze de impopotonare a c.v.-ului cu o diploma la Stanford pe care n-ar fi primit-o, acuze chiar ca a devenit notar fara examen… Asa da ministeriabila, nu-i asa, doamnelor si domnilor? Pai, stai si te-ntrebi daca nu cumva faptul ca ai cit mai mult rahat pe bat este un criteriu forte de eligibilitate pentru demnitati publice!?

Dar Corina Dumitrescu nu-i singura contestata (pare-se ca insuficient, cita vreme a ramas „in carti"): contestat si retras apoi a fost si Victor Alistar, desemnat initial de Ponta ca ministru delegat pentru Strategii Guvernamentale. Care-i tinicheaua din coada lui Alistar? Ei, un fleac: are interdictie de la ANI (Agentia Nationala de Integritate) de-a ocupa o functie publica pina-n 7 august 2012. Ca fapt divers, tinarul sef al Transparency International Romania pare, prin comparatie, mult mai „curat" decit Corina Dumitrescu, dar a fost retras – si neinlocuit, asteptindu-se sa expire sanctiunea data de ANI: „Am decis, pentru a nu crea nici un fel de animozitate de la inceputul functionarii noastre, ca Victor Alistar sa nu faca parte dintre ministrii pe care ii voi propune Parlamentului. In acelasi timp, insa, avem ideea unui Departament in subordinea primului ministru care sa lucreze pentru o mult mai buna transparenta a actului guvernamental, pentru o mult mai corecta relatie a Guvernului cu societatea civila. Nu voi propune un alt nume pentru acest minister. Ideile lui Victor Alistar ramin in programul de guvernare si astept sa se alature echipei in cel mai scurt timp." Deducem ca Alistar e un far al transparentei si, ce sa mai, un viitor star al transparentizarii actului guvernamental, de vreme ce i se pastreaza postul pentru mai tirziu. In ce ma priveste, ma intreb si eu: da’ ce, domle, chiar atit de firav e bazinul de persoane competente si ministeriabile al PSD-ului, al USL-ului, al Romaniei, in definitiv, de nu se poate fara Alistar?

In fine, sint atitea de doi lei – sau de doar doua stele (din 12) in Romania, incit chiar si chestii teoretic iesite din comun pot fi trecute la rubrica de „fapt divers". Caci n-ai cum sa judeci altfel cita vreme afli, de exemplu (chiar zilele astea), ca un judecator (un magistrat, nu un terchea-berchea oarecare) a lovit cu masina un copil si a fugit de la locul accidentului!

Comentarii