Drum infundat

Subtitlu

miercuri, 26 martie 2008, 21:19
3 MIN
 Drum infundat

Un proverb chinezesc spune ca si drumul de o mie de „li" incepe tot cu un singur „li" (unitate de masura a lungimii egala cu aproximativ 500 de metri). Jucindu-ne cu termenii, putem observa ca un alt „li" chinez numeste un concept confucianist ce s-ar putea traduce prin rit, regula, rinduiala sau obicei. Aceste „legi morale" (aveti putintica rabdare, imediat ajungem la chestiune!) sint necesare pentru a integra omul in societate si a-l armoniza cu natura, sustinind astfel ordinea cosmica in defavoarea haosului.
Mai nou, se pare ca fotografii au devenit un factor perturbant al mediului inconjurator, de vreme ce activitatea lor incepe sa fie ingradita prin tot felul de inepte prevederi care inlocuiesc regulile bunului simt comun. Un fotoreporter mi se plinge ca este dat in judecata de un oarecine pentru ca la o manifestatie de protest l-a fotografiat pe acesta in timp ce fuma (sic!) si domnia sa considera ca imaginea surprinsa ii dauneaza la „imaginea publica". In Franta, un proprietar a reusit sa retraga din circulatie o vedere aeriana a unei insule, deoarece, undeva, intr-un colt al cadrului, de zarea si casa pe care cu mindrie o poseda si nu o voia vizibila pentru privitori. Ziua poti fotografia Turnul Eiffel in liniste pentru ca arhitectul a murit deja si opera nu ii mai este protejata de legea dreptului de autor. Noaptea, insa, nu ai voie sa imortalizezi falusul parizian si sa ti-l pui intr-o tiparitura decit cu acordul explicit al celor care au realizat iluminarea Turnului, intrucit aceasta este considerata opera artistica vivanta. Saptamina trecuta, un fotograf a fost oprit de politie in timp ce poza cladirile din centrul istoric al orasului Mooresville (Alabama, S.U.A.), deoarece nu platise anterior o taxa de 500 de dolari, abuziv impusa de catre primarie tuturor pasionatilor de imagini arhitecturale. Si exemplificarea stupiditatii ar putea continua. Orice neica-nimeni, proprietar de crisma, te ia la rost daca vede ca ti-ai indreptat aparatul de fotografiat inspre dugheana lui. Orice moaca trecatoare pe trotuar se crede vedeta si tipa la tine atunci cind i se pare ca i-ai incalcat „intimitatea" stradala cu obiectivele tale fotografice si, de ce nu, chiar artistice.

Daca fotografii incep sa fie haituiti, aceasta inseamna ca, pe de o parte, sint o putere de temut si, pe de alta parte, ca exista cineva care vrea sa le inlature din peisajul public ochiul vigilent si libertatea de exprimare. Halal societate moderna, globalizata si, zice-se, post-totalitara! In eventualitatea in care George Orwell si-ar face astazi drum prin Londra, pentru a-si relansa cumplitele avertismente din romanul „1984", chipul sau ar aparea – zilnic si fara voie! – in sute de video-filme inregistrate de camerele de supraveghere ale magazinelor, intersectiilor sau bancomatelor. Despre toate acestea, noi, cetatenii trecatori, nu avem dreptul sa facem nici o plingere.

Legile morale sint incal(e)cate, si nu doar in autoritara China, unde se numesc „li", ci si aici, in lumea „civilizata". Se pare ca nu mai putem face nici un drum de un „li" fara sa fim supra-vegheati cu o paternalista grija. Statul-caracatita vrea sa inlocuiasca ochii mult prea liberi ai fotografilor cu o unica privire, autorizata, a unui singur ciclop mondial. Ordinea cosmica este inlocuita de Noua Ordine. Drum bun si cale batuta! Probabil, haosul nu va invinge. Dar, cu siguranta, nici noi.

Comentarii