Opinii la final de campanie

miercuri, 09 decembrie 2009, 20:11
3 MIN
 Opinii la final de campanie

N-am votat "pentru" Traian Basescu. Am votat "impotriva" lui Ciutacu, Gidea, Badea, Stancu sau Ursu. Ei m-au scos la urne, inducindu-mi un sentiment de rusine profesionala de care am vrut sa ma scutur. Daca majoritari printre ziaristii "formatori de opinie" ar fi fost partizanii lui Basescu, gen Moraru sau Pora, as fi fost tentat sa-l votez pe Mircea Geoana. Slava Domnului ca n-a fost cazul! Nu-l cred capabil de reforma pe Traian Basescu. Tratamentul la care a fost supus contracandidatul "mezinei" la alegerile interne din TDL ramine o rana deschisa pentru democratie. La fel, manipularea voturilor "portocalii", doar-doar o sa pupe si EBA avionul spre Bruxelles. Un presedinte reformist avea datoria macar sa roseasca, Basescu n-a facut-o. In plus, nu cred in reforma educatiei garantata de Constantin Serban ca sef la Casa Corpului Didactic si, in general, in reforma institutionala, cu Narciza Nedelcu la conducerea Oficiului de Cadastru. Nu cred in reforma clasei politice, sustinuta de piloni cu "mobilitatea" lui Constantin Simirad sau Cristina Dobre. Nici mogulii nu ma sperie. "Meseria" lor este sa manipuleze opinia publica, sa vineze contractele oneroase cu statul si sa-i manevreze pe politicieni in interes personal. "Meseria" presei este sa-i demaste, iar a justitiei sa-i prinda si sa-i condamne. De aceea, Adrian Ursu e mai vinovat decit Sorin Ovidiu Vintu. Pe de alta parte, cred ca Traian Basescu, desi incapabil de reforma, ramine singurul politician constient ca perioada de tranzitie nu s-a incheiat si isi doreste sincer "primenirea". Incerc sa-mi potolesc lehamitea cu care l-am votat cu gindul ca, uneori, si intentia conteaza.

In primul tur am pus stampila pe Crin Antonescu. Nu sint dezamagit de traiectoria la stinga pe care a urmat-o liberalul dupa 22 noiembrie. Am inteles din timp ca singurul sau proiect politic este indepartarea lui Basescu. L-am votat pentru a-i trage o palma, nu un pumn, actualului presedinte si in speranta ca Geoana nu prinde turul doi. Consider ca vizita candidatului PSD la SOV acasa a contat decisiv in economia partidei. Nu ma imbat cu apa rece. Romanii nu au sanctionat obscuritatea escapadei, ci faptul ca Geoana s-a lasat prins. Daca ar fi discutat detaliile eliberarii lui Nicolae Popa prin codul Morse, astazi ar fi fost "cel mai jmecher presedinte". In limba romana "jmecher" e antonimul lui "prostanac".

Cred ca alegerile prezidentiale de duminica au avut cea mai scazuta miza din ultimii 20 de ani. Romania a intrat intr-un organism economic si de securitate din care cu greu mai poate fi "regurgitata". Prezenta importanta la vot mi-o explic prin vremea frumoasa de afara la primul tur si printr-un sentiment de excluziune in turul doi. Dupa 22 noiembrie dezbaterea politica a pus monopol nu doar pe televiziuni, ci si pe birturile din tara, iar cei care nu votasera s-au simtit exclusi. Dintr-un gest considerat retrograd, participarea la vot s-a transformat intr-un pretext de socializare. Am avut, astfel, de-a face cu un vot "cool", lipsit de incrincenarea anilor ’90. Zimbetul relaxat al celor care au stat la coada pentru a-si exprima optiunea politica reprezinta, cred, adevarata victorie a acestui scrutin prezidential.   

Comentarii