Sistemul de alarma si luxul pe timp de criza

joi, 25 februarie 2010, 20:04
3 MIN
 Sistemul de alarma si luxul pe timp de criza

Inspaimintat de stirile difuzate pe majoritatea posturilor cu privire la spargerile si furturile din locuinte, am vrut sa-mi asigur casa impotriva unui asemenea necaz. M-am informat asupra tuturor variantelor si, in cele din urma, am avut de ales intre un sistem electronic de alarma si un ciine fioros.

Pentru inceput, ciinele mi s-a parut mult mai convenabil, asa ca am decis sa-mi iau unul. Doar ca, ulterior, mi-am facut un calcul amanuntit, din care a rezultat ca, pe termen lung, un sistem de alarma este totusi mult mai convenabil decit un ciine, dat fiind faptul ca un ciine traieste mai mult, iar sistemul de alarma nu are nevoie de hrana. Numai ca patrupedul era deja luat!

Totusi, nu a fost chiar o tragedie! Din intimplare, niste hrana pentru ciini aveam din intimplare pe acasa… Nu pentru mine personal, ci imi fusese virita mai demult pe git de un reprezentant de vinzari. Iar acum mi-am luat, in sfirsit, si ciinele. Altminteri, hrana era pe punctul de e expira si as fi dat banii degeaba pe ea.

Revenind la chestiune, cu totii sintem de acord ca un ciine bun trebuie sa latre zdravan cind vin hotii. Cred ca al meu corespunde perfect acestor conditii, ba e mai bun decit un ciine bun, caci latra ca scos din minti chiar si cind nu vin! Latra si urla toata noaptea si se smuceste din lesa ca apucat. N-am mai inchis un ochi de saptamini!  Ei, si ce daca nu dorm? Stau in pat si ma bucur ca mi-e casa sigura si nimeni nu ma fura!

Spre deosebire de mine, domnul Meier o duce financiar cam nasol. Dar, cu toate astea, isi permite o serie de lucruri costisitoare, si asta numai pentru ca are idei grozave. De pilda, ieri ii vine ideea sa mearga la un concert simfonic care costa o gramada de bani. Asa ca pune mina pe telefon, suna la agentie si se intereseaza daca mai sint bilete pentru mult rivnitul concert.

Da, mai sint, vine raspunsul prompt. Si anume la pretul de 60 de euro pe rindul 12,  in stinga. Asta ar fi cam tot ce-a mai raamas, celelalte locuri s-au ocupat.

"Aha…, multumesc!", incheie domnul Meier convorbirea, dupa care pune receptorul in furca. Acum trebuie sa se gindeasca putin: 60 de euro pentru un bilet! Incredibil! Si nu pot sa stau nici macar in primul rind!

In timp ce se minuneaza de pretul exorbitant al biletului, ii vine brusc o idee: ce ar fi daca miine, in loc sa se duca la concert live, si-ar cumpara doar CD-ul? Caci acesta a aparut de scurta vreme pe piata, doar se face incontinuu reclama pentru el. Inregistrarea concertului este de-o fidelitate rara, iar pretul este chiar acceptabil: costa doar 20 de euro. Si, avind in vedere pretul biletului la concert, se gindeste domnul Meier in continuare, daca si-ar cumpara CD-ul, ar economisi nici mai mult, nici mai putin de 40 de euro.

O astfel de suma nu este de lepadat, reflecteaza el in continuare, si – fulgerator – calculeaza in gand: daca economisesc la achizitionarea unui singur CD 40 de euro, atunci inseamna ca la cumpararea a 10 CD-uri pot economisi exact de zece ori mai mult, adica 400 de euro.

Domnul Meier este atit de entuziasmat de aceasta revelatie, incit se decide spontan sa cumpere cel putin 50 de CD-uri, iar cu banii economisiti sa-si finanteze mult visata calatorie in Caraibe. Evident, la hotel de lux, cu toate rafinamentele incluse. Da, asa sta treaba! Cine-i baiat destept si investeste cu cap, poate sa-si permita cite un moft!

(Traducere din limba germana: Lucian Turcas)

Comentarii