Dascalii au inventat greva prin munca

luni, 10 noiembrie 2008, 21:19
3 MIN
 Dascalii au inventat greva prin munca

Greva de avertisment din invatamantul botosanean a fost una destul de anemica. Cu gandul la salariul diminuat din cauza celor doua ore de protest, unii dascali au preferat sa nu protesteze, iar altii au optat pentru greva, dar fara intreruperea programului. In unele unitati au cerut respectarea legii privind majorarea salariilor cu 50% cadrele care nu au avut ore in intervalul 12,00 – 14,00, deci nu vor avea nimic de pierdut. 

Colegiul Economic a fost unitatea in care s-a inregistrat o participare masiva la greva, explicatia fiind ca aici lucreaza Liviu Axinte, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI). Din 65 de cadre didactice, 53 au protestat, intrand in clase doar pentru a-i supraveghea pe elevi. Tot aici au protestat si cinci angajati din randul personalului didactic auxiliar. La Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi" au protestat 34 cadre care nu au avut ore in timpul protestului. In schimb, la Grupul Scolar „Dimitrie Negreanu", din cei 38 de profesori grevisti, 33 au facut ore, dar si-au pus la brat o banderola alba.

Majoritatea celor aproximativ 500 de cadre didactice din Dorohoi au protestat ieri purtand banderole albe, insa doar cele de la Scoala 5 au intrerupt cursurile.

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Scolar Judetean, in 31 unitati nu s-a facut ieri greva. Printre acestea se numara Liceul de Arta, Grupul Scolar de Industrie Usoara, Grupul Scolar „Petru Rares", Grupul Scolar Vorona si scolile din Mileanca si Stefanesti. Protestul a fost organizat in 134 de scoli. Au participat la greva 2.313 de sindicalisti, dintre care 1.982 de cadre didactice si 331 de reprezentanti ai personalului didactic auxiliar sau nedidactic. In conditiile in care in invatamantul botosanean sunt peste 7.000 de sindicalisti, se poate spune ca participarea la greva a fost una redusa. 

Azi sindicalistii vor negocia din nou cu Guvernul

Liviu Axinte, liderul LSI, a declarat ca azi va avea o situatie exacta in privinta participarii la greva a sindicalistilor din structurile afiliate. „Greva de avertisment era o etapa, trebuia parcursa pentru a putea organiza greva generala", a mai precizat Liviu Axinte, in timp ce Maria Tiprigan, presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar, a aratat ca nu se astepta la o participare masiva la greva de avertisment deoarece 65% dintre sindicalisti s-au pronuntat pentru greva generala.

In tara s-au declarat in greva peste 200.000 de persoane afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Alma Mater si Federatia Sindicatelor Libere. De asemenea, dascalii au pichetat timp de cateva ore Palatul Parlamentului, unde era dezbatuta ordonanta privind amanarea blocarii majorarii salariilor. De altfel senatorii au respins actul normativ, acesta urmand sa fie trimis si Camerei Deputatilor. Daca magistratii Curtii Constitutionale, sesizati de Avocatul poporului, vor considera ordonanta ilegala, aceasta va fi abrogata fara a mai fi discutata de deputati. PSD a anuntat ca va depune motiune de cenzura daca Ordonanta de Urgenta se amana la Camera Deputatilor. Azi, sindicalistii se vor intalni din nou cu membrii Guvernului ca sa discute despre problemele salariale.

Premierul Tariceanu le-a cerut din nou, ieri, liderilor de sindicat sa inteleaga ca majorarea cu 50% a salariilor va avea efecte negative asupra economiei si a acuzat partidele de stanga ca sustin aceasta crestere doar din motive electorale.

Majorare de 28% refuzata de sindicate

Premierul a anuntat aseara ca Guvernul a pregatit o ordonanta prin care salariile profesorilor vor fi majorate in 2009 cu 28%. Cresterile vor fi facute in doua etape: de la 1 martie si 1 septembrie 2009. Tariceanu a precizat ca sistemul de majorare diferentiata a salariilor va fi aplicat si in alte sectoare bugetare, precum sanatatea si justitia. "Decizia noastra este o invitatie la dialog si fac apel la sindicate sa sustina decizia noastra", a mai afirmat premierul. Sindicatele au respins oferta.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii