Criza economica ne pune „pe jar”

marți, 02 decembrie 2008, 21:06
4 MIN
 Criza economica ne pune „pe jar”

"Sperietoarea" crizei economice mondiale a pus pe jar, deopotriva, patronii de firme, bancile comerciale si statul roman. Cum un plan de contracarare a efectelor crizei nu a fost, inca, pus la punct de statul roman, patronii romascani isi pun, deocamdata, sperantele intr-un sistem de creditare pentru rulaj si investitii. Pina in prezent, criza economica mondiala nu si-a aratat "coltii" in Neamt, insa anul 2009 nu pare a fi unul de siguranta pentru economia locala.

"Judetul ar resimti criza economica daca ArcelorMittal si-ar inchide portile"

Pina acum, la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Neamt nu au fost inregistrate cazuri in care firmele din judet au trimis salariatii in somaj, ca efect al crizei economice mondiale. "Singurii nemteni care au intrat in somaj in aceasta perioada sint cei care lucreaza in domeniul constructiilor. In constructii este normal ca oamenii sa fie trimisi in somaj tehnic pe timpul sezonului rece, iar acest lucru se intimpla in fiecare an. Peste 230 de salariati din constructii sint, acum, in somaj tehnic. Societatile importante din zona Roman, precum Umaro sau ArcelorMittal, nu au anuntat ca vor trece la restructurari. Este obligatoriu ca firmele sa ne anunte inainte cu 45 de zile de realizarea propriu-zisa a restructurarilor, astfel incit sa putem oferi servicii de informare si consiliere pentru persoanele care vor trece in rindul somerilor", a declarat Rodica Popescu, directorul AJOFM Neamt.

In opinia sa, criza economica nu se resimte in judetul Neamt, in principal pentru faptul ca in aceasta zona nu exista reprezentante ale unor companii straine importante. "In judetele unde exista reprezentante ale unor companii straine, criza economica este resimtita din plin. Cind o companie straina se confrunta cu efectele crizei, aceasta alege sa inchida reprezentantele pentru ca firma-mama sa supravietuiasca. In judetul Neamt nu avem astfel de exemple. Neamtul ar resimti criza economica daca ArcelorMittal – care este, la ora actuala, cea mai importanta societate din zona – si-ar inchide portile", a mai spus Rodica Popescu.

Directorul AJOFM Neamt considera ca, pina in martie 2009, somajul din Neamt va creste datorita opririi temporare a activitatii firmelor de constructii si a unor firme de alimentatie publica.

Patronii nu pot estima viitorul firmelor, in 2009

Pentru administratorii de firme, realizarea unor predictii privind soarta afacerilor in anul 2009 este un lucru aproape imposibil. Pe parcursul acestui an, mai multe firme din Roman – in special din domeniul confectiilor – s-au inchis, cu mult inainte de aparitia, in lume, a efectelor crizei economice. In domeniul confectiilor, desi comenzile nu mai sint la fel de constante ca in anii din urma si apar disfunctionalitati in asigurarea volumului comenzilor, firmele nu au ajuns la situatii limita, care sa impuna la inchiderea unor capacitati de productie si la trimiterea in somaj a salariatilor.

"In luna octombrie am avut o acoperire la export de doar 50%, cu mult mai putin decit cea obisnuita. In luna decembrie, insa, vom avea o acoperire peste medie la export. Ramine sa vedem cum va fi afectata piata in anul 2009. Deocamdata, nu putem face nici o estimare pe aceasta tema. Conform analistilor, in domeniul confectiilor, consumul ar urma sa scada la 80%, ceea ce nu ar fi o problema mare pentru firmele de profil. Nu putem spune ca ne aflam intr-o situatie de panica. Daca, totusi, am avea nevoie sa reducem costurile in contextul crizei economice, nu am renunta in nici un caz la salariatii de pe masini, ci doar la personalul auxiliar", a declarat Sorin Chiriac, managerul societatilor Smirodava si Caremil.

In opinia sa, cel mai bun ajutor in cazul crizei economice ar putea veni din partea bancilor comerciale. "As prefera ca statul roman sa stimuleze bancile comerciale, astfel incit acestea sa ofere firmelor credite pentru investitii si rulaj, in conditii avantajoase. Pe de alta parte, este nevoie si de adoptarea unor noi masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca. In Marea Britanie, de exemplu, masurile de stimulare a ocuparii sint mult mai ferme, iar o persoana nu ramine in rindul somerilor indemnizati decit trei luni", a mai spus Sorin Chiriac.

O mie de euro pentru fiecare nou loc de munca

Printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul a stabilit o serie de masuri anti-criza. Astfel, s-a stabilit reducerea CAS cu 2%, pina la 37,5%, iar intreprinderile care angajeaza persoane aflate in somaj de peste trei luni pe un loc de munca nou creat primesc 1 000 de euro pentru fiecare somer angajat. Firmele, persoanele fizice autorizate si populatia care achita la timp darile catre stat vor beneficia de un premiu fiscal de 5%. Dividendele reinvestite si cele investite in noi firme vor fi scutite de impozitare de la 1 ianuarie 2009, iar punctul de pensie creste la 763,7 lei. In plus, capitalul social al CEC va fi majorat cu 900 de milioane de euro, in scopul finantarii IMM-urilor si investitiilor in agricultura.

Tot de la 1 ianuarie 2009, persoanele fizice nu mai platesc impozitul de 16% pe dobinzile pentru depozitele la termen, iar cota taxei pe valoarea adaugata la livrarea locuintelor cu suprafata construita de pina la 120 de metri patrati si cu valoare de maxim 380 000 de lei noi este redusa la 5%, daca locuinta este achizitionata de o familie sau de o persoana necasatorita. Executivul a introdus in Codul Fiscal si prevederi privind acordarea unui credit fiscal pentru activitatile de cercetare, dezvoltare si inovare.

Planul anti-criza a fost considrat, insa, de Fondul Monetar International ca fiind o "oferta electorala", si nu o strategie de combatere a efectelor crizei economice, dat fiind ca nu au fost specificate sursele de finantare care sa sustina acest program, a carui valoare totala urmeaza sa se ridice la 10 miliarde de euro si sa adinceasca deficitul bugetar pina la peste 3%.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii