Dezmat virtual, printre sutanele romascane

luni, 09 februarie 2009, 21:34
3 MIN
 Dezmat virtual, printre sutanele romascane

Poate mai mult decit criza financiara mondiala, care a atins grav si viata acestui marunt oras de provincie, criza morala pare sa fie mai periculoasa decit am crede la prima vedere. Un fapt din viata comunitatii, prezentat in editia de simbata a cotidianului "Ziarul de Roman", si anume mutarea de catre Episcopia Romanului, dupa 19 ani de activitate neintrerupta, a preotului Mihaita Popovici – parohul Bisericii "Precista Mare" – la o alta biserica din Roman, a stirnit discutii aprinse, pro si contra, in rindul preotilor eparhiei si nu numai, insa nu in birourile Catedralei Episcopale, nu in bisericile unde acestia slujesc sau la colt de strada, asa cum ar crede poate unii dintre cititori, ci sub acoperirea anonimatului, pe forumul site-ului ziarului nostru – www.ziarulderoman.ro.

Ca la un semn, care nu are insa a face cu divinitatea, slujitorii Domnului si-au dat intilnire pe internet, aducind mesaje, fiecare dupa cum l-a "tinut" sufletul si, nu in cele din urma, baierele mintii, mesaje care nu au facut altceva decit sa ne arate noua, oamenilor simpli si pacatosi, fata nevazuta a celor carora ne incredintam sufletul. Chiar daca mesajele de sustinere sau de "anulare" a persoanei preotului Mihaita Popovici au fost intr-o proportie sensibil egala, nu am vazut atita solidaritate in rindul sutanelor atunci cind a fost vorba despre soarta unui copil condamnat sa traiasca in saracie, nici in cazul unui tinar care se zbate in suferinta pe un pat de spital sau a unui batrin pentru care o vorba buna, un banut si o farfurie cu mincare ar fi cel mai frumos cadou pe care i l-ar mai putea aduce viata.

Un limbaj suburban, fraze scrise patimas, texte scrisnite si mocnind sentimente care nu au nicio legatura cu "cele sfinte", mesaje trimise de citeva ori doar pentru a epata – acesta a fost spectacolul oferit cititorilor, simbata si duminica, de o parte dintre fetele bisericesti care slujesc sub umbrela Episcopiei Romanului sau in orice alt colt de tara, dar si de cititorii fideli sau de ocazie ai ziarului. Ce a mai putut descoperi cititorul din acest dialog spiritual de "inalta" tinuta? Un dispret crestin pentru banii lui, pe care ii aduce la biserica chiar si pe aceasta nenorocita criza, nascuta – culmea! – tot din patimile desarte sI mercantile ale unor oameni. Fara sa vrea, fara sa-si propuna, cititorul a asistat la o "sedinta" de analiza preoteasca on-line, unde duhovnicii lor s-au acuzat reciproc pentru averile strinse din cutia milei la care el, omul de rind, da atit cit ii permite buzunarul, tacut si anonim, dar constant, in fiecare zi de sarbatoare.

Pentru acest dezmat virtual, conducerea Episcopiei Romanului, cu intelepciunea care se impune si pentru a nu crea un precedent, va lua, probabil, atitudine. Cit despre ce va spune Dumnezeu, e greu de spus! El nu va permite niciodata transformarea patimilor lumesti in subiect indelung mestecat pe un forum de ziar. Rolul preotului este acela de a aduce echilibrul launtric, mai cu seama in aceste vremuri dificile, celor pe care ii pastoreste, nu de a pierde inutil vremea cu rautati meschine.

"Reactiile de pe forum nu m-au surprins absolut deloc, nici cele de incurajare, nici cele de condamnare. Fiecare a avut posibilitatea sa-si exprime liber parerea, dupa cum a crezut si a simtit. Eu nu vreau sa comentez in vreun fel ceea ce s-a scris pe forumul ziarului dumneavoastra. Dimpotriva, vreau ca ecourile acestui moment sa se stinga. Asa cum am mai spus, eu am o misiune de indeplinit, de care vreau sa ma achit cit mai bine", a spus preotul Mihaita Popovici.

Articolul, care a totalizat un numar record de citiri, 7 300, a aratat Indiferent unde ar fi trimis sa faca credinta vie, preotul Mihaita Popovici va vorbi oamenilor cu aceeasi insufletire despre dragostea lui Dumnezeu si va umple, ca intotdeauna, biserica de oameni. Romanii au incredere, in primul si in primul rind, in Biserica. Adica in Dumnezeu si in institutia Lui pe pamint. Biserica Ortodoxa Romana are mare nevoie de astfel de oameni care pot da forma si sens cuvintului sfint rostit in fata enoriasilor. Ne place sa recunoastem sau nu, prea putini slujitori ai Domnului se regasesc in aceasta scurta si reala caracterizare.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii