Reciclarea deseurilor este transformata in mod de viata la Colegiul „Miron Costin”

marți, 18 octombrie 2011, 20:37
3 MIN
 Reciclarea deseurilor este transformata in mod de viata la Colegiul „Miron Costin”

Elevii si profesorii Colegiului Tehnic "Miron Costin" au transformat reciclarea si interesul pentru conservarea naturii intr-un mod de viata, gratie proiectului "Deseuri zero? Da!", care le-a permis sa invete care sint regulile unei reciclari eficiente si, mai ales, care sint beneficiile acesteia.

In perioada 2009 – 2011, la Colegiul Tehnic "Miron Costin" s-a derulat proiectul multilateral Comenius "Deseuri zero? Da!", in care au fost implicate scoli din cinci tari: Belgia, Cipru, Finlanda, Italia, Romania. Proiectul a beneficiat de finantare din partea Uniunii Europene, prin Agentia Nationala pentru programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANCDEFP). Coordonatorul proiectului a fost Belgia, tara care a efectuat toate demersurile pentru aprobarea proiectului. Echipa de proiect de la "Miron Costin" a beneficiat, pe durata proiectului, de consiliere din partea ANCDEFP si a inspectorului pentru proiecte europene Maria Ghinita.

"Conservarea mediului si problema gestiunii deseurilor sint doua coordonate principale ale lumii contemporane. Ineditul acestui proiect vine de la dorinta elevilor de a deveni adevarati formatori pentru parinti, prieteni si membri ai comunitatii locale. Daca pina in prezent elevii aveau ocazia sa invete care sint regulile unei reciclari eficiente si, mai ales, care sint beneficiile acesteia, prin proiectul «Deseuri zero? Da!», elevii Colegiului Tehnic «Miron Costin» au reusit sa faca din reciclare un mod de viata. De cele mai multe ori, deseurile nu constituie o problema pentru noi, deoarece este mult mai simplu sa ignoram ceea ce nu putem gestiona. Si, totusi, ar fi atit de simplu… Simplul gest de a arunca hirtiile intr-o cutie separata ar salva paduri intregi. Sanatatea planetei depinde de fiecare dintre noi; noi alegem ce reciclam, ceea ce aruncam si, mai ales, unde aruncam. Putem fi educati la scoala, dar si acasa. In final, insa, este alegerea noastra daca poluam sau nu", a spus profesor Lorica Havrici, director al Colegiului Tehnic "Miron Costin".

Elevii de la "Miron Costin" au invatat ca, din lucruri pe care in mod obisnuit le-ar arunca, pot da friu liber imaginatiei si pot confectiona cele mai neobisnuite opere de arta sau … cele mai obisnuite obiecte uzuale: din dopuri se pot face covorase, din sticle din plastic – ghivece de flori sau martisoare in care sa puna o picatura din timpul lor si un dram de suflet.

Programul proiectului a inclus cinci vizite de informare in fiecare dintre statele participante: Italia – octombrie 2009, Cipru – aprilie 2010, Finlanda – august 2010, Romania – octombrie 2010 si Belgia – mai 2011. Liceele implicate in proiect au fost Lyceum-Onze-Lieve-Vrouw-van-Vlaanderen – Kortijk (Belgia), Liceo Lykkeio Kikkou B – Nicosia (Cipru), Alppilan lukio – Helsinki (Finlanda), ISISS "G. Florimonte" – Sessa Aurunca (Italia) si Colegiul Tehnic "Miron Costin" – Roman (Romania).

In cadrul proiectului au fost realizate activitati care au pus in valoare dorinta elevilor de a trai intr-o lume mai curata si, mai ales, dorinta lor de a da o utilitate deseurilor. Fiecare tara e propus cite un logo pentru proiect, iar in urma deciziei unanime luate in Finlanda, cistigatoare a fost desemnata Italia. Cele mai multe dintre activitatile proiectului sint vizibile pe site-ul proiectului: http://comeniusenvironnement.ning.com/.

"Vizita din Romania a fost marcata de organizarea, in data de 24 octombrie 2010, a unui tirg expozitional Eco, unde au fost prezentate creatii artistice obtinute din materiale reciclabile realizate de elevii din scolile participante la proiect, dar si de elevi din 10 scoli din judetul Neamt. Spre bucuria noastra, vizita din Romania a fost considerata cel mai bine organizata, cu atit mai mult cu cit elevii au fost direct implicati in organizarea tirgului Eco, iar multe dintre obiectele realizate de echipele internationale au fost expuse. In derularea proiectului au fost direct implicati 20 de profesori ai Colegiului. Dintre elevi, 23 au participat la mobilitati, dar mult mai multi au fost implicati in cursurile organizate la nivelul unitatii scolare, dar si in activitatile de colectare a deseurilor si in cele de creatie a unor obiecte de arta din deseuri. Ne dorim sa continuam activitatile de reciclare si dupa incheierea proiectului", a spus directorul Colegiului Tehnic "Miron Costin", Lorica Havrici. (Sursa: Ziarul de Roman)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii