Vedete la Bucuresti, ucenici la Buruienesti

vineri, 14 noiembrie 2008, 19:44
4 MIN
 Vedete la Bucuresti, ucenici la Buruienesti

Vineri, la Buruienesti, in zona Tololoi – sau Groapa, cum ii spun satenii -, a avut loc o desfasurare impresionanta. De forte si de solidaritate. Peste 70 de voluntari, angajati ai Petrom, si aproximativ 30 de jurnalisti si vedete s-au mobilizat pentru a lucra in casele sinsitratilor. Actiunea a fost organizata de Petrom, in colaborare cu fundatia Habitat for Humanity, in proiectul de reconstructie a 110 case distruse de inundatii. "Ziarul de Roman" s-a inscris pe lista voluntarilor care au carat macar o galeata cu apa sau un sac de ciment, contribuind, dupa posibilitati, la renovarea caselor. Cei mai multi dintre sateni nu stiau cine lucreaza la renovarea caselor.

Ceata

Trebuie sa recunosc. Pina vineri, habar n-aveam cum se imbraca o salopeta ori cum se poarta o casca de protectie. Cind am ajuns in Buruienesti, era frig si ceata. La ora 10, peste 70 de voluntari Petrom au inceput lucrarile la casele sinsitratilor. Totul se desfasura intr-o ordine perfecta. Pe un gard erau lipite listele cu voluntarii repartizati pe cele 13 case la care erau planificate lucrarile. Voluntari tineri sau cu experienta, femei, toti ajutau dupa puterile lor. In zona Tololoi era vinzoleala mare. Alaturi de voluntari dadeau o mina de ajutor si sinistratii. "Nu am experienta in constructii, dar, macar, pot sa car o galeata cu apa sau sa dau cu smirghel. Oamenii astia au mare nevoie de ajutor. Deja s-a facut frig si ei nu au unde sta. Plus ca sint familii cu multi copii sau batrini care, daca nu sint ajutati acum, nu stiu cine o sa-i mai ajute. De asta ma aflu aici, sa-i ajutam cum putem, pentru ca orice ajutor e binevenit", spune un voluntar Petrom. "In momentul de fata, lucram la 80 de case, din care 20 sint deja finalizate. Speram ca, pina la prima zapada, sa le oferim macar o camera locuibila si o sursa de incalzire sinistratilor", spune Zamfir Todor, manager de comunicare in cadrul fundatiei Habitat for Humanity.

Fintina era ocupata tot timpul, se cara apa pentru mortar, la unele case se lucra in interior, la altele se lucra la izolatie exterioara. Ulita era plina de copii, mirosea a frunze arse si mamaliga. Ma gindeam, oarecum ingrijorat, ce va urma. Am avut rar ocazia sa particip la lucrari de reconstructie. Si, atunci, executam lucrari marunte, deh, daca nu m-a facut mama zidar…

Apar si vedetele

Ceata se ridicase si, dintre nori, aparuse un soare timid. Pe ulita apare un grup de aproximativ 30 de oameni imbracati in geci albe. Ziaristi si vedete, toti bine infofoliti. Printre ei, Adelin Petrisor, Melania Medeleanu, Mona Nicolici, Geanina Corondan si Zoli, componentul trupei Sistem. Reprezentantii Habitat le fac un scurt tur al zonei, apoi seful de santier ne imparte echipamentul. Salopete, manusi si casca de protectie. Urmeaza, apoi, un scurt instructaj de protectie a muncii. "Sa nu faceti glume, cum ar fi «da-mi si mie mistria», iar voi sa i-o aruncati colegului si sa-i spuneti «prinde-o!». Trebuie sa stiti ca umblati cu obiecte taioase si va puteti rani", ne explica seful de santier. "Poate prindem mistria cu jugulara", glumeste Zoli. Urmeaza echiparea.

O batrina o recunoaste imediat pe Geanina Corondan. "Domnita, te stiu de la televizor". Geanina se apropie si face cunostinta cu batrina. O intreaba de una de alta, batrina ii spune ofurile. "Lasa, maica, daca nu e gata casa, te iau la mine", spune Geanina.

"Murdarirea este buna"

Sintem impartiti pe echipe, apoi ne luam casa in primire. Se stabileste cine lucreaza la exterior si cine in interior. Jurnalistii Adrian Ursu si Melania Medeleanu, plus inca vreo doi, lucreaza in interior, Geanina Corondan si restul echipei – afara. Se aduce ciment si ni se explica ce si cum trebuie sa facem. "M-a uimit determinarea Petrom si am decis sa ma implic si eu. Este o realitate cruda, pe care nu o putem trece cu vederea", remarca Geanina.

In alta casa, Zoli si Adelin Petrisor tencuiesc un perete. Si ei au venit aici decisi ca, macar pentru citeva ore, sa dea o mina de ajutor. Intrebat pe cine ar vrea sa vada lucrind ca voluntar, Adelin Petrisor raspunde scurt. "Pe orice om obisnuit".

Dupa citeva ore, lucru a luat sfirsit. Dincolo de statutul de jurnalist, toti si-au luat munca in serios. Chiar daca timpul a fost scurt si ceea ce s-a realizat a parut oarecum marunt, pentru cei care au ramas fara nimic in urma inundatiilor din vara a insemnat mult. Si, dupa cum spunea o batrina in urma jurnalistilor, poate ca cei care au lucrat azi la izolatii sau finisaje exterioare vor face, la iarna, transmisii in direct din interiorul acestor case, cind nenorocirile de la inundatii si munca de dupa vor fi devenit o amintire.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii