Au inceput lucrarile la proiectul european de modernizare a 14 strazi din Suceava

luni, 19 septembrie 2011, 20:09
3 MIN
 Au inceput lucrarile la proiectul european de modernizare a 14 strazi din Suceava

Ieri au inceput o parte din lucrarile de modernizare a mai multor strazi importante din municipiul Suceava, in baza unui proiect pentru care Primaria a obtinut finantare europeana nerambursabila. Astfel, incepand de luni, dupa mai bine de patru luni de intarziere, in municipiul Suceava au fost demarate investitiile de modernizare a 14 strazi, doua parcuri, a unui pod si a unui pasaj rutier si inlocuirea mai multor statii auto, valoarea totala cu care au fost adjudecate lucrarile fiind de peste 35 de milioane de lei.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, ieri, ca, in urma discutiilor purtate cu constructorii din asocierea de firme sucevene care au castigat licitatia, s-a pus la punct un grafic de lucrari pentru fiecare din societatile Conbucovina, Florconstruct SRL, Cominco SA si Symmetrica SA. Acestia s-au apucat de treaba in mai multe zone ale municipiului resedinta de judet, urmand ca in aceasta toamna, in functie de posibilitatile reale ale fiecaruia, sa se faca mai multe din lucrarile care ar trebui sa fie finalizate pana in toamna viitoare.

Ion Lungu a declarat ca lucrarile vor incepe cu artera principala de circulatie, de la intrarea dinspre Falticeni, dar si in Burdujeni, de la intrarea dinspre Botosani. Astfel, pe principala artera de circulatie a Sucevei, care va fi modernizata de la intrarea dinspre Falticeni pana la iesirea spre Botosani, lucrarile de reparatii si modernizare au inceput din zona Galleria Mall. Pentru inceput, ieri au debutat interventiile pe la borduri si trotuare.

Totodata vor fi reparate trei strazi din Burdujeni-Sat, se vor efectua lucrari la podul de la Burdujeni, iar strada Mitropoliei va fi extinsa de la doua la trei benzi. Pe aceasta din urma, carosabilul va fi largit de la doua la trei benzi de circulatie, Ion Lungu spunand ca doua vor fi pe sensul de urcare spre Suceava dinspre Ipotesti si una pe sensul de coborare din Suceava spre Ipotesti. Ion Lungu a spus sa pentru largirea strazii se vor desfiinta scuarurile care exista intre trotuarele propriu – zise si portiunea carosabila. Intrucat strada Mitropoliei este una din cele mai importante, dat fiind fluxul auto si faptul ca se afla in prelungirea rutelor aflate la intrarea in oras – strazile Parcului, Bradetului si Izvoarele Cetatii – lucrarea de largire mai ales pe sensul de urcare a fost considerata una foarte importanta si utila in vederea descongestionarii traficului.

Primarul spera ca vremea calduroasa, prielnica pentru lucrarile de asfaltare din aceasta toamna, sa fie cat mai indelungata si sa se mai poata interveni la strazi macar inca doua luni de-acum incolo.

Tot de luni urmau sa inceapa si lucrarile pentru modernizare a strazilor Capitan Grigore Andrei, Victor Babes si Plevnei. Acestea sunt situate in Burdujeni-Sat, fiind cele trei care au fost incluse in proiectul de modernizare pe bani europeni. Exceptand strada 22 Decembrie, cea care este un ax rutier in cartierul respectiv si care duce spre iesirea din Suceava catre Dorohoi, strazile celelate erau printre cele mai intens circulate din Burdujeni-Sat, chiar daca nu erau asflatate, ci doar acoperite cu balast. Spre exemplu, strada Capitan Grigore Andrei era un "colector" pentru traficul din strazile Alunului, Eternitatii (cea pe care este situat si cimitirul din Burdujeni), Iasomiei, Spicului si Stefan Razvan. Strada Plevnei este paralela cu strada 22 Decembrie si este, de asemenea, un "colector" pentru mai multe strazi printre care si Victor Babes.

Pe langa aceste strazi, incluse in proiectul european de modernizare au fost si bulevardele 1 Decembrie 1918 si 1 Mai, Calea Unirii si Calea Burdujeni, strazile Ana Ipatescu, Stefan cel Mare si Cuza Voda, precum si trei strazi situate in cartierul Itcani.

Parcurile incluse in proiectul pentru reabilitare sunt cel din fata Garii Itcani si cel din fata sediului din Burdujeni al Primariei Suceava, unde a functionat, pana in anii 90, un cinematograf.

Dupa ce a fost contestata de trei ori in acest an, licitatia pentru refacerea a 14 strazi din municipiul Suceava a fost castigata de un consortiu format din firmele Conbucovina, Florconstruct, Cominco si Symetrica. Asta, in conditiile in care, la primele etape batalia se ducea intre ofertele unei asocieri dintre firma ieseana SCCF si Calcarul Pojorata si a unei asocieri intre firma suceveana SUCT si mai multe firme din judetul Botosani printre care si TASA – acestea fiind cele care au castigat cu cativa ani in urma licitatia organziata de Consiliul Judetean Suceava pentru reabilitarea drumurilor judetene. Dupa ce faza electronica s-a reluat a treia oara, existand posibilitatea modificarii ofertelor initiale de pret, castigatoare a fost desemnata oferta celor patru firme sucevene.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii