Cabinetele medicilor de familie suceveni se indreapta spre faliment

vineri, 13 februarie 2009, 20:56
3 MIN
 Cabinetele medicilor de familie suceveni se indreapta spre faliment

Medicii de familie se plang ca bugetul alocat medicinii primare este mult mai mic comparativ cu cel al anului 2008, ceea ce duce la falimentarea cabinetelor de medicina de familie. "Am constatat cu surprindere ca desi pe anul 2009 nu sunt modificari semnificative ale fondului alocat asistentei medicale, bugetul alocat asistentei medicale primare a scazut cu 40,69% fata de anul 2008. Cu totii am inteles ca nu sunt bani, ca fondurile alocate sunt insuficiente, dar de ce s-a luat un procent atat de mare de la medicina de familie este de neinteles pentru medicii de familie. Nu am inteles, deoarece medicina de familie este importanta, iar procentul alocat din buget ar trebui sa fie de 15 – 20% ca in Uniunea Europeana", spune doctorul Doina Draga Buimistriuc, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie Suceava si reprezentanta Colegiului Medicilor Suceava.

Potrivit doctorului Buimistriuc, cabinetele medicilor de familie sunt la fel de aglomerate ca si unitatile de primire a urgentelor. De la inceputul anului s-a inregistrat o supraaglomerare a cabinetelor de medicina de familie, fiind inregistrate cate 50 – 80 de pacienti pe zi. Medicii spun ca, dat fiind faptul ca numarul pacientilor depaseste limita normala nici "calitatea actului medical nu mai este la nivelul dorit, deoarece trebuie consultati toti pacientii tocmai pentru a evita aglomerarea unitatilor de primire a urgentelor ".

"Dorim sa fim ajutati pentru o buna functionare a cabinetelor de medicina de familie, iar atunci cand la nivelul municipiului vor functiona un laborator, pentru a putea beneficia de analizele minime, si o farmacie in regim de urgenta vom putea rezolva mai multe dintre cazurile de urgenta, context in care Urgentele nu ar mai fi atat de aglomerate. Numai alocand sume care sa permita o functionare normala a cabinetului, putem cere sa avem si o scadere a internarilor in spital, spune doctorul Buimistriuc.

70% dintre medicii de familie au pe liste sub 1500 de pacienti

Bugetul alocat medicinii de familie ar duce la falimentarea a 70% dintre cabinetele de medicina primara din judet.

Venitul lunar pentru un cabinet de medicina de familie cu sub 1500 de pacienti asigurati este cuprins intre 28 si 34 de milioane lei vechi. Din venitul pe cabinet se asigura cheltuielile de intretinere si cheltuielile cu personalul angajat. Potrivit doctorului Buimistriuc, venitul cabinetului fara plata medicului nu ajunge pentru cheltuieli si plata personalului angajat. Spre exemplu, un cabinet cu 1500 de pacienti unde functioneaza un medic specialist de medicina generala obtine ca venit lunar a cabinetului 70 milioane lei vechi. Dupa ce se achita cheltuielile de orice fel, banii cu care ramane medicul sunt 12 milioane lei vechi. Din acesti bani medicul poate sa faca investitii in cabinet.

"Solicitam Casei de Asigurari de Sanatate o negociere nu pentru a obtine bani mai multi, ci acceasi bani ca anul trecut. Totodata, transmitem pacientilor ca dorim pastrarea aceleiasi foi de buget ca anul trecut pentru medicina de familie in scopul  functionarii si dezvoltarii asistentei medicale primare si, de asemenea, cu scopul prevenirii falimentarii cabinetelor medinii primare cu mai putin de 1500 de pacienti asigurati inscrisi. Ne dorim realmente bani pentru functionarea cabinetelor", spune doctorul Buimistriuc.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii