Lungu: „Nu crestem taxele si impozitele locale in 2013”

joi, 01 noiembrie 2012, 22:24
4 MIN
 Lungu: „Nu crestem taxele si impozitele locale in 2013”

Taxele si impozitele locale vor ramane la nivelul din 2012, in municipiul Suceava cu conditia ca Guvernul sa nu hotarasca majorarea acestora, asa cum avansase ideea cu cateva saptamani in urma un oficial din Ministerul Finantelor. Practic, daca primarul Ion Lungu ori Consiliul Local Suceava nu hotarasc altfel, anul viitor, sucevenii nu vor plati taxe si impozite locale mai mari.

De altfel, primarul Ion Lungu a declarat ca nu isi propune sa faca demersurile ca valoarea taxelor si impozitelor pe care cetatenii le platesc direct la Primarie sa fie modificata pe motiv ca si la nivelul actual al acestora este greu de realizat o colectate cat mai mare. Cu alte cuvinte, primarul Ion Lungu nu intentioneaza sa majoreze nivelul taxelor si impozitelor locale, decat daca intre timp apare o lege care sa oblige primariile sa mareasca impozitele.

Edilul sef al Sucevei a precizat ca dupa ce a fost retras proiectul Ministerului de Finante prin care se prevedeau cresteri a taxelor si impozitelor locale, motivate fiind de puneri in acord cu inflatia in ultimii trei ani, nu sunt motive de modificare a actualelor grile de impozitare.

„Nu intentionam sa crestem taxele si impozitele locale. A aparut, la un moment dat, un proiect pe aceasta tema si au fost discutii pe tema lui, dar nu au mai aparut alte elemente de noutate. Ca atare, astazi nu avem niciun fel de act normativ cu privire la modificarea taxelor si impozitelor locale pentru 2013. Eu, ca primar, nu imi doresc sa majorez taxele si impozitelor locale. Va spun clar si simplu ca este o situatie ca aceea a tarifului la gigacalorie: cetatenii nu prea platesc nici taxele actuale, printre cele mai mici din tara iar daca le majoram, nu le vor putea plati. Ca atare, in masura in care nu apar alte prevederi legale care sa ne oblige sa modificam aceste taxele si impozitele locale pentru anul 2013, eu, ca primar, nu intentionez sa le majorez", a declarat Ion Lungu.

Lungu vrea ca transformarea amenzilor in munca in folosul comunitatii sa se faca prin hotarari ale Consiliului Local

El a spus ca Primaria se va concentra pe o colectare mai buna a taxelor si impozitelor pe proprietate colectate de la persoane fizice si juridice, in conditiile in care, de la an la an, fondurile pentru echilibrarea bugetelor din cotele defalcate din impozitul pe venit si din TVA sunt tot mai mici. Pe de alta parte, cum an de an vin tot mai putini bani de la bugetul de stat, municipalitatea trebuie sa gaseasca o sursa de finantare. Pana la 31 octombrie 2012, comparativ cu perioada similara a anului precedent, sumele incasate din cotele defalcate din TVA si impozitul pe venit sunt la 90,86% iar in raport cu primele zece luni ale anului 2010 sunt in raport de 82,11%. „De la an la an, veniturile de la bugetul de stat catre primarii sunt tot mai mici", a spus primarul.

Primaria Suceava are de incasat 50 de milioane de lei, din care a cincea parte ar fi amenzi neachitate. „Intentionam sa crestem gradul de incasare a creantele catre primarie, de aproape 500 de miliarde de lei vechi, desi unele par imposibil de incasat. Avem peste 100 de miliarde de lei vechi de incasat numai din amenzi si ca numar de amenzi sunt 55.436", a spus Ion Lungu. Anul acesta, numarul total al amenzilor incasate anul acesta este de 6.955 de amenzi iar soldul amenzilor neincasate este de 10,3 milioane de lei.

El este de parere ca modalitatea transformarii amenzii in munca in folosul comunitatii este una buna pentru a mai reduce din amenzile date unor persoane care au posibilitati mici de plata. Totusi, Ion Lungu este de parere ca s-ar impune o simplificare a procedurilor, in sensul ca pentru amenzile aplicate de Primarie, persoanele amendate ar putea presta munca in folosul comunitatii, dar printr-o sau in baza unei hotarari a Consiliului Local, nu cum este la ora actuala, adica in baza unei hotarari judecatoresti. Totusi, este necesara modificarea legislatiei care sa prevada o asemenea posibilitate, considerata de Ion Lungu a fi mai simpla.

Primaria nu are oameni destui sa se ocupe de executarea silita a debitorilor

El a spus ca sunt si cazuri de amenzi de o suta sau doua sute de lei vechi care nu au fost date de Primarie, ci de alte institutii cum ar fi Politia Rutiera si unde este o alta situatie. Pe langa asta, mai sunt de luat in considerare si cazurile numeroase de persoane care nu au posibilitati de plata a amenzilor. „Sunt si cazuri in care nu prea ai ce face. Noi, Primaria, facem poprire pe conturi, dar unii sunt angajati iar altii nu sunt angajati, unii declara iar altii nu declara venituri si nu avem acces nici in bazele de date de la Ministerul de Finante sau la alte institutii cum ar fi fosta Directie a Muncii. In unele cazuri este aproape imposibil de incasat", a declarat Ion Lungu.

Alte 10 milioane de lei sunt restantele care mai sunt de incasat la bugetul local de la agenti economici care sunt in functiune – 478 de agenti economici. El a spus ca vrea ca aceste datorii sa fie recuperate pe cale amiabila, dar nu va renunta nici la variante mai stricte cum ar fi executarile silite, desi a precizat ca este o mare problema legata de lipsa de personal. „Sigur ca facem tot posibilul ca sa incasam bani pe cale amiabila, prin popriri de conturi, prin executare silita, dar aici avem o alta problema si anume aceea ca avem oameni insuficienti", a declarat Ion Lungu. El a adaugat ca inca mai spera in deblocarea posturilor din administratia locala, pentru ca la Biroul de Executari Silite al Primariei sa mai poata fi angajate macar cinci persoane. (Dan PRICOPE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii