Din solidaritate si, totusi, pentru bani: Proteste degeaba

marți, 31 martie 2009, 20:38
4 MIN
 Din solidaritate si, totusi, pentru bani: Proteste degeaba

Conferinta de presa a fost sustinuta de medicul de familie Monica Elisei, presedintele filialei vasluiene a Asociatiei Medicilor de Familie (AMF) din Romania. Aceasta a inceput intr-o nota melodramatica, cu prezentarea a doua slide-uri dintr-un chestionar conceput si aplicat de Colegiul Medicilor din Romania. Prima intrebare prezentata era "Cata incredere aveti in medicii de familie?"

"28% din cei intervievati au raspuns «foarte multa», 32% «multa», 24% au spus «potrivit», 6% «putina». Eu nu stiu daca exista vreo institutie sau vreun politician care sa capteze atata incredere", a punctat Monica Ilisei.

Cea de-a doua intrebare din chestionarul in cauza a fost adresata cadrelor medicale: "Cat de mult va doriti sa emigrati?"

"13% au raspuns «foarte mult», 21% au raspuns «mult», 23% «potrivit», «putin» 4%. Procentul celor care vor sa plece este foarte mare. De ce oare vor sa plece? O tara sufera fara medici", a completat lidera AMF Vaslui in aceeasi nota tragica.

Dupa aceasta trista prezentare, Monica Ilisei a fost intrebata de jurnalisti care este venitul mediu al unui medic de familie vasluian: "Lumea nu face diferenta intre bugetul cabinetului si bugetul medicului de familie. Banii pe care ii incasam noi de la Casa de asigurari reprezinta bugetul cabinetului. Din acea suma se platesc cheltuielile de intretinere, angajatii si celelalte dari catre stat. Ceea ce ramane reprezinta venitul net al medicului de familie".

Acesta este de fapt raspunsul la o alta intrebare. Mai incercam o data. Care este venitul mediu al unui medic de familie la nivelul judetului Vaslui?

"La nivelul judetului Vaslui, un medic care are 1.500 de pacienti pe liste ramane cu 1.200 de lei net".

Pare greu de crezut. Parca am avea mai muta incredere in exemplul personal.

"La 3.500 de pacienti, venitul cabinetului meu a fost de 15.000 de lei", spune Monica Elisei.

Bun, asta am inteles. Si care a fost venitul net?

"Drept sa va spun, nu stiu, eu ii las contabilei bani sa plateasca ce trebuie platit si chiar nu am habar ce bani raman", raspunde Monica Elisei.

Dupa ce, revoltata, Monica Elisei a sustinut insistent ca problema generala a medicilor de familie nu trebuie particularizata, ea a tinut doar sa mai spuna ca, in semn de solidaritate fata de colegii lor din celelalte judete, medicii de familie vasluieni nu vor semna forma actuala a noilor contracte-cadru. Nici nu au cum sa o faca pentru ca nici nu au fost aprobate inca normele metodologice. Dar daca e protest, protest sa fie!  

Protestele medicilor starnesc controverse  

Medicii de familie sunt parca mai hotarati ca niciodata sa inceapa protestele pentru a forta Ministerul Sanatatii (MS) sa mentina contractul-cadru din 2008. Daca acum doua luni, cand au anuntat ca isi vor inchide cabinetele timp de trei zile, au renuntat sa puna amenintarile in practica, acum s-au incins spiritele si mai tare. Noi proteste bat la usa si nu este exclus ca, de azi, toti sa intre in "concediu". In randul medicilor de familie barladeni predomina aceeasi stare de spirit, numai ca majoritatea refuza sa-si spuna punctul de vedere pe fata si asteapta ca altii sa ia initiativa.

"Nu ni s-a cerut parea si nu au fost negocieri reale. In asemenea conditii, nu putem fi de acord cu un contract-cadru care ne dezavantajeaza. Este nedrept sa ni se impuna atat de multa munca fara sa fim platiti cum trebuie", ne-a spus un medic de familie barladean.

Opinia medicilor de familie nu e sustinuta de medicii specialisti din Barlad. Pentru cei care lucreaza la capul bolnavului pare ceva firesc ca medicul de familie sa fie primul specialist la care trebuie sa apeleze bolnavul. Asta, din punctul lor de vedere, ar duce la o reducere a costurilor in spitale deoarece oamenii nu ar mai lua cu asalt serviciile de urgenta daca ar gasi medicii de familie la munca. Simplii asigurati considera bine-venite reglementarile de care se tot vorbeste in ultima vreme.

"Mi se pare corect ca, zi si noapte, sa fie un cabinet medical la care sa ma pot duce in cazul in care am nevoie. Cel mai bine prinde pentru copiii mici si pentru batrani. Cei mai multi medici de familie s-au invatat sa stea doua ore la munca si in rest sa fie la cumparaturi. Eu de cate ori am avut nevoie de el (medicul de familie – n.r.) ori era prea aglomerat, ori lipsea. Asistenta are replica standard: e la Casa", ne-a spus Angela Hriscu, din Barlad.

Catalin Angheluta, purtatorul de cuvant al Spitalului Municipal de Urgenta "Elena Beldiman" Barlad, este de parere ca proiectul privind normele de aplicare a contractului-cadru intre medicii de familie si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) este bun. El crede ca este un bun inceput pentru a normaliza lucrurile: "Cum e posibil sa spuna ca ei nu sunt pregatiti pentru medicina de urgenta? Atunci de ce mai sunt medici? Eu stiu ca medicii de la tara de odinioara stiau sa asiste si la o nastere, faceau si mici interventii chirurgicale, faceau si teren prin toate satele. Ce-ar fi ca noi, medicii din spital, sa-i trimitem pe toti bonavii care ajung la noi la alte spitale! Inchidem toti usile si gata. Nu e posibil asa ceva".

Conducerea spitalului barladean a mai ridicat o problema. Adresabilitatea la spital e foarte crescuta chiar si in conditiile in care medicii de familie sunt la munca. In situatia in care vor inchide cabinetele de la 1 aprilie ca forma de protest, nu vor putea sa primeasca toti bolnavii.

Dionisie Lefter, managerul spitalului barladean, este de parere ca trebuie cautata solutia de mijloc: "Ori nu sunt bani suficienti din asigurarile de sanatate, ori se doreste optimizarea medicinei primare. Cred ca ar trebui gasite solutii de mijloc. Deocamdata, ei se afla in situatia de negocieri cu CNAS si e prematur sa vorbim cum vor evolua lucrurile.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii