Indemn: Haideti sa mai bifam o actiune. Despre criza si nu prea

joi, 02 aprilie 2009, 19:37
5 MIN
 Indemn: Haideti sa mai bifam o actiune. Despre criza si nu prea

Astfel, in loc sa vina cu sugestii despre cum ar putea fi mentinut nivelul de trai macar la cotele actuale, majoritatea directorilor institutiilor descentralizate au inteles ca trebuie sa-si prezinte raportul de activitate. Altii au facut referire la criza, estimand ca aceasta va dura pana in 2050. Cei cu un pic mai multa glagorie au identificat si cauzele crizei: consumul excesiv de alcool, violurile, incesturile si furturile de cai savarsite de minori. Prea putini, insa, s-au rezumat la tema propusa de organizator si au venit cu idei la obiect care, din nefericire, ar putea fi aplicate doar prin modificarea legislatiei, lucru care nu tine de conducerea municipiului sau a judetului.

Ieri, in sala de sedinte a Primariei Vaslui, a avut loc simpozionul "Masuri, interventii si perspective in contextul socio-economic pentru municipiul Vaslui". Au fost invitati toti cei trei membri din conducerea Consiliului Judetean  (CJ) Vaslui, insa nu a venit decat presedintele Vasile Mihalachi, toti cei trei sefi din conducerea Prefecturii Vaslui, insa nu a venit decat prefectul Ioan Tibulca, precum si mai multi sefi de deconcentrate.

Dupa ce a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie despre conditiile sociale ale cetateanului vasluian, primarul Vasile Paval, autorul acestei initiative demne de lauda, a explicat scopul simpozionului: "Acest simpozion va avea doua parti. Una care se desfasoara acum, iar alta care va avea loc in a doua jumatate a lunii aprilie. Trebuie sa gasim impreuna solutii pentru a traversa aceasta perioada de criza economico-financiara fara sa fim afectati de efectele ei".

Primul care a luat cuvantul a fost Ovidiu Copacinschi, de la Asociatia Patronala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii, care a inteles exact despre ce e vorba in propozitie, chiar daca primarul s-a exprimat ceva mai greoi.

"Propun o serie de solutii care ne-ar putea face sa depasim aceasta perioada de criza. In primul rand, ma gandesc la compensarea datoriilor intre stat si agentii economici. Apoi, propun ca statul sa faca urgent platile pe care le are de facut agentilor economici. Nu este corect ca, atunci cand societatile sunt datoare la stat, acesta sa perceapa majorari si penalizari, iar statul sa plateasca cand vrea el. Apoi, plata TVA-ului la facturi sa se faca imediat, pentru ca nu e corect ca agentii economici sa-l plateasca inainte si pe urma sa-l astepte de la stat. Ar mai fi si micsorarea numarului de impozite fiscale si parafiscale. In momentul de fata, sunt 540 de impozite si paraimpozite. Propun reducerea lor la 40, maximum 50 de impozite. Apoi, bancile ne jecmanesc. Se iau imprumuturi in lei cu dobanda de 25%, in timp ce in alte tari dobanzile sunt de zece ori mai mici. (…) Aceste masuri sunt la indemana guvernantilor. Clasa politica poate fi alaturi de noi si poate ajuta la dezvoltarea noastra, a cetatenilor si, implicit, la traversarea perioadei de criza", a spus Copacinschi.

Aceasta prima interventie a parut, de altfel, cea mai la subiect dintre toate. Restul, a fost…  cancan!  

Criza din carti si somajul

Urmatorul pe lista discursurilor si a prezentarilor a fost Ion Paval, directorul Administratiei Finantelor Publice Vaslui. Acesta venit pregatit, cu niste grafice extrase "dint-o carte", adunate sub numele de proiect "Administratia publica, intre criza si fiscalitate". "De-a lungul anilor, au existat perioade de criza, influentate de anumite fenomene intamplatoare, cum ar fi inundatiile, incendiile sau cutremurele. Dupa cum se vede (pe grafic – n.r.) sunt perioade de ascensiune economica, dupa care urmeaza perioade de decadere si iar de ascensiune. (…) Eu am estimat ca aceasta criza a inceput in anul 2000 si se va termina undeva in jurul anului 2050. (…) Dar nu vorbesc de Romania".

Daniela Campeanu, de la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) ia cuvantul si recita frumos de pe promter un raport de activitate actualizat, din care ar putea reiesi, la o analiza atenta ca totusi e criza. Nu e meritul nimanui, e doar criza.  

Prezentare de site-uri si rapoarte

Daca pana acum a fost cum a fost, ridicolul incepe treptat sa se accentueze. Haralambie Voicu, seful Directiei pentru Munca si Incluziune Sociala Vaslui, invitat si el la simpozionul despre criza, a urmat exemplul Danielei Campeanu: si-a prezentat raportul de activitate. Numai ca directia sa nu are nicio treaba cu criza. Totusi, omul s-a laudat cu munca sa.

In fine, dupa ce a punctat la impresie, a venit randul lui Gheorghe Boca, seful Directiei Judetene de Statistica sa o faca. Bineinteles, tot cu ajutorul promterului. A spus cate ceva despre indicii demografici, despre abandonul scolar, numarul scazut al medicilor, dupa care a prezentat pagina electronica a institutiei pe care o conduce si a Institutului National de Statistica, de unde "puteti afla mai multe detalii despre publicatii de specialitate".

Un nou vorbitor, un alt raport de activitate: Mitrita Nechita, sefa Agentiei de Prestatii Sociale Vaslui. Discursul ei sunat ceva de genul: am dat atatea alocatii, din care atatea pentru copii de pana la doi ani, atatea pentru copii intre 2 si 18 ani, atatea pentru copiii cu handicap. Trebuie sa mai marim ajutorul pentru familiile monoparentale,  sa mai scadem ajutorul celalalt etc. Dar, din nou, nimic despre criza.

O interventie la fel de folositoare ca frectia la piciorul de ulm uscat a avut si Florin Ciurariu, seful Inspectoratului Scolar Judetean, ca sa nu mai vorbim de Luminita Costache, sefa Directiei de Sanatate Publica Vaslui. A urmat Alexandru Laluci, de la Inspectorarul Teritorial de Munca, care a spus cate ceva despre munca la negru.

Ione Stefanica Armeanu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului a spus despre criza ca alocatia copiilor se da la carciuma, acolo unde beau parintii si ca minorii sunt platiti cu zece lei sa fure cai.  

"Sa vedeti ce-o sa scrie presa!"

A venit si randul "greilor" sa vorbeasca. Primul a incercat prefectul Tibulca – a zis cate ceva de capitalism, dar nimic notabil. Cat despre criza, nici macar nu a baiguit. Singurul care a vorbit cat se poate de tragic pe subiect a fost Vasile Mihalachi.

"Multi spun ca vinovati de situatia actuala sunt sefii de la judet sau de la conducerea tarii. In loc sa vada barna din ochii lor, pe oameni ii intereseaza ce fac guvernantii sau ce averi au ei. Haideti sa nu ne mai lamentam ca e criza. Sa vedeti ce-o sa scrie maine presa. O sa zica ca ne-am adunat aici, am vorbit atata si nu am facut nimic. Sa ma fluierati daca nu o scrie asa! Haideti sa facem ceva in loc sa ne lamentam. Sa punem toti umarul si sa muncim, altfel nu vom trece niciodata peste criza. Mereu va fi criza daca in loc sa muncim vor cere de la guvern spor de antena, spor ca ne strang bocancii, spor de teava sau spor de tulumba. Cat mai poate guvernul sa ne dea? Trebuie sa mai muncim si noi, nu mai sa cerem. Trebuie sa activam spiritul civic, sa inteleaga toata lumea ca trebuie sa luam masuri. Asta trebuie sa facem noi, domnilor", a punctat decisiv si incisiv Mihalachi.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii