Actiunea "Salvati Politehnica!" se apropie

marți, 24 februarie 1998, 00:00
3 MIN
 Actiunea "Salvati Politehnica!" se apropie

Miine, la Primarie, este prevazuta o intilnire capitala pentru viitorul fotbalului iesean, in care oamenii cu potenta financiara au unul din ultimele prilejuri de a salva echipa-fanion a orasului si judetului. Fara pic de exagerare, miine seara vom afla raspunsul intrebarii shakespeariene "a fi sau a nu fi" referitoare la soarta fotbalului de performanta din orasul nostru.
De multe ori am constatat ca presedintele Politehnicii, Virgil Miron, se incurca in amanunte sau discutii ce te duc cu gindul la un discurs politic, nereusind astfel sa prezinte clar situatia, nevoile, precum si solutiile de rezolvare a problemelor clubului. De aceea, o expunere mai mult decit concisa a acestor lucruri poate fi foarte folositoare celor care iubesc fotbalul si doresc sa ajute la revigorarea acestuia.
CF Politehnica, prin separarea sectiei de fotbal de "clubul-mama", este singurul club neparticular din oras, care nu incaseaza nici un leu de la buget. Asigurarea salariilor angajatilor clubului (conducerea tehnico-administrativa, jucatori, Centrul de Copii si Juniori, personal auxiliar) se face de catre SC Iasi XXI, societate care face cam ce face MTS-ul pentru celelalte ramuri sportive, adica foarte putin. Performanta cu adevarat se poate face doar in conditiile asigurarii si celorlalte conditii sine-qua-non: prime de joc, contracte, conditii normale de cazare si masa. Nivelul cheltuielilor Politehnicii necesare pentru rezolvarea acestor lucruri (100 000 – 150 000 $ anual) sint depasite de multe alte echipe de liga a doua si reprezinta banii pe care un club puternic de prima liga ii cheltuie doar cu doi, trei jucatori cu "firma"!
Pentru rezolvarea problemei financiare a fotbalului, iesenii se pot uita prin "gradinile" vecinilor moldoveni, a caror echipe stau bine mersi in prima liga. Cel mai la indemina ar fi ca, in schimbul unor avantaje, cite o societate ieseana sa se ocupe financiar de tot ceea ce inseamna organizarea unui meci. O alta varianta, dintre multe altele, poate fi de contributie lunara permanenta, cu sume chiar modice, a mai multor societati. Faptul ca, in ciuda regresului economic, in Iasi exista totusi destule societati solide din punct de vedere financiar reprezinta un semn ca posibilitati exista.
Ramine doar ca oamenii cu bani si dragoste de fotbal, al carui numar este cu siguranta ridicat, sa fie atrasi si convinsi de faptul ca banii pe care i-ar baga in fotbal nu vor fi irositi. Aici, girul autoritatilor locale poate fi foarte important. Una este atunci cind oamenii potenti ai Iasului sint rugati sa rezolve o problema importanta a comunitatii ca fotbalul de Simirad sau Antonesei si alta este atunci cind acest lucru este facut de anonimul Miron.
Care ar fi avantajele pe care le-ar avea cei care vor investi in fotbal? In primul rind o publicitate puternica, care se poate efectua nu numai pe stadion, ci si prin alte mijloace. Prezenta patronilor sau a managerilor societatilor care vor ajuta fotbalul intr-un puternic Consiliu de Administratie poate fi o alta varianta de sporire a interesului fata de implicarea in fotbal.
Garantia faptului ca banii investiti nu vor fi aruncati in vint poate fi data de promisiunea antrenorului principal Silviu Stanescu de a realiza in 2 ani o echipa competitiva, in conditiile asigurarii celor necesare.
Este un lucru cunoscut ca in fotbal se cheltuie bani, si nu putini. Faptul ca premierul Angliei are un salariu de peste 20 de ori mai mic decit un jucator de fotbal spune multe. Insa, satisfactiile si avantajele de imagine, care se pot cistiga prin "sportul-rege", sint pe masura.
Oamenii care au umplut Piata Unirii la intoarcerea victorioasa a fotbalistilor de la Brasov sau tribunele pline ale stadionului din Copou, cu oameni "presarati" in copacii din jurul stadionului poate fi fundalul de imagine virtuala pe care sa se desfasoare intilnirea mai mult decit importanta de miine. (Ovidiu MINEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii