Matinca. Trecut, prezent sau viitor?

miercuri, 03 februarie 1999, 00:00
7 MIN
 Matinca. Trecut, prezent sau viitor?

Prima zi a saptaminii, final de antrenament la FCM Poli Iasi. Noul antrenor, fostul international Romila II, un model de seriozitate in cariera, isi trimite elevii la vestiare. Dintre ei lipseste Matinca. "A plecat acasa si l-am invoit pina la ora 13.00. Nu sint sigur ca va veni la timp…" La ora 12.59, vedeta echipei iesene apare pe gazon gata echipat de antrenament. Secundul Narcis Ciocirlan ramine si conduce o sedinta tare de pregatire fizica, "tete-a-tete" cu fotbalistul amintit care arata ca tras prin inel. La sfirsit Romila risca un pronostic: "Daca se va pregati asa cum o face de la inceputul anului, Matinca va ajunge repede acolo unde merita de mult sa fie…"
In doi ani cota i-a crescut de la 10 milioane de lei la aproape 200 000 $
Sa dam insa timpul cu un sfert de veac inapoi. Rapidist infocat, Ion Matinca s-a gindit nu numai pe 9 mai ’74, atunci cind s-a nascut Vasile – singurul copil pe care i l-a daruit Maria, sotia lui – ca acesta va ajunge intr-o zi sa ridice Grantul in picioare si el sa spuna mindru tuturor ca acela este fiul lui. Crescind in Pantelimon in spiritul versurilor actuale ale lui BUG Mafia, copilul a scos ochii in fotbal insa in curtea lui Mecanica Fina, Octavian Tapu strunindu-l de la 10 ani pe tot parcursul junioratului. Gena de talent fotbalistic cu care se nascuse a fost remarcata inclusiv de antrenorii care s-au perindat la cirma lotului UEFA ’92. Aici a simtit pentru prima data ca poate ajunge fotbalist mare. "Jucam la Trigoviste cu Cipru si Ion Voica m-a introdus ultimele 10 minute cind oaspetii conduceau cu 2-1. Am dat o pasa de gol si am inscris in mintutul 90 golul victoriei".
La 18 ani Gigi Multescu l-a adus la Braila si Matinca a erupt in fotbalul mare devenind idolul orasului. "Stadionul era plin, lumea era nebuna dupa fotbal. Jucam pe 50 000 acasa si 100 000 afara, bani seriosi pe atunci si orice aveam nevoie era rezolvat de nea Vivi Ulman. Nu ascund faptul ca domnul Susanu avea o slabiciune pentru mine si apareau destule <suplimente>".
Granzii fotbalului romanesc nu au ramas insensibili la cel care de pe post de mijlocas sau atacant "rezolva" multe meciuri ale lui Dacia Unirea. Astfel, presedintele lui Dinamo de atunci, Vasile Ianul a aplicat si in cazul lui Matinca legea sa proprie pe care o impamintenise in fotbalul romanesc, dindu-i 5 000 $. De ajuns in Bucuresti insa actualul iesean a ajuns la FC National. "Domnul Dinu care fusese antrenor la nationala ma vazuse cind jucam la nationala de tineret. Cind a ajuns presedinte la National m-a chemat in probe la Cupa Samsung si, impreuna cu antrenorul de atunci Lita Dumitru s-au decis sa ma cumpere. Braila daduse pe mine 10 milioane de lei si dupa doi ani au luat 100 000 $ plus trei jucatori, Baicea, Balea si Baicu, care au fost cotati si ei aproape de inca 100 000 $."
"Cu presedinti de cluburi ca Miron Cozma ne-am bate cu italienii!"
La National totul a fost bine pentru Matinca pina cind a venit antrenor Florin Halagian. "Fotbalistii au o vorba. Joi vine un antrenor si simbata te da afara. Cam asa am patit eu cu Halagian la National. Chiar si la nationala de tineret unde am fost titular sub toti antrenorii care au trecut pe acolo, cind a venit Armeanul nu am fost nici macar selectionat. Probabil avea pica pe mine ca nu am venit la Dinamo desi nea Vasile Ianul imi daduse banii."
Soarele a aparut repede insa din nori. "Lita Dumitru, un excelent meserias daca ma refer absolut strict la modul in care pregatea echipa, m-a adus la Jiul Petrosani, acolo unde am fost trecut ca mijlcoas coordonator si am avut cea mai prolifica perioada a mea. Era ceva cu totul senzational sa joci pe atunci la Jiul, conditii de nivel de cluburi europene, atmosfera fenomenala in oras. Tin minte ca la meciul cu Foresta in anul cind am promovat au fost 35 000 de spectatori pe stadion iar afara au mai ramas vreo 15 000. Ce sa mai, orasul era pustiu".
Subiectul Miron Cozma este unul pe care Matinca nu vrea sa-l dezvolte poate si pentru faptul ca era privit ca unul dintre "copii" autointitulatului "Luceafar" al huilei. "In alte probleme nu ma bag, in afara de fotbal. Daca toate echipele ar avea presedinti ca Miron Cozma ne-am bate cu italienii! Ne facea toate mofturile si crea o atmosfera senztionala". Referitor la perioada Jiul, Matinca vrea sa faca o precizare: "In Pro Sport Catuti a declarat ca mama a luat salariu de la Regie fara sa calce vreodata prin Vale. Ce sa caute mama la Petrosani de vreme ce ea era angajata de Bucuresti?"
Dupa dezintegrarea Jiului, perioada in care dupa spusele unor prieteni ai lui Matinca acesta a cistigat 75 000 $ (!), a plecat la Vac Samsung prin intermediul lui C. Bigan, insa nu s-a adaptat in Ungaria. "Mi-a mers rau de cind am plecat. Nici macar ciinele rasa hasky (n.r. – un fel de lup siberian) la care tin foarte mult nu l-am putut lua cu mine, Lorka fiind intoarsa de la vama inapoi. Asa ca auzind de oferta lui Ion Moldovan de a veni la Iasi nu am stat pe ginduri."
"Ori vedeta in strainatate, ori termini cu fotbalul la Iasi"
Cum Poli nu este un club cu dare de mina, doi membri ai Consiliului de Administratie, Mihai Alexa si Constantin Benta l-au cumparat din Ungaria, cu 50 000 $, si l-au pus la dispozitia clubului din Copou care vedea in el "cheia" cu care se va desface lacatul promovarii. Nu a fost nici pe departe asa. "Am avut un tur de campionat plin de probleme si ghinioane. Am jucat foarte putin, am ratat datorita unor accidentari doua oferte de la Hapoel Ierusalem si Hapoel Tel Aviv, ce sa mai, nimic nu a mers cum trebuie. Fie si numai pentru oamenii de aici care, de exemplu, au refuzat sa cistige dupa trei zile dupa ce m-au achizitionat, 30 000 $ in urma unei oferte din Israel si tot vreau sa demonstrez in retur ca Iasul nu s-a inselat cu mine. Dupa ce rezolv aceasta datorie de onoare ma voi gindi si la viitor". Avind contract pe timp de sase ani cu iesenii, Matinca da semne ca a inteles ca nu poate realiza ceva fara sa joace mai ales ca de sarbatori a primit doar 1 milion de lei de la ieseni. "Ori ajungi sa joci ceea ce stii si te poti gindi la ofertele din Belgia, Olanda, Israel ori ai sa termini cu fotbalul tot la Iasi" i s-ar fi pus in vedere decarului lui Poli.
Caruselul masinilor
Multa lume se intreaba de ce fotbalistul care era pus pe picior de egalitate cu Adi Ilie cu care, alaturi de Gilca sau Prodan, a fost coechipier la loturi, a regresat in loc sa progreseze, nereusind sa ajunga acolo unde talentul ii dadea tot dreptul. In viziunea jucatorului, explicatia este: "Nu-mi place perversitatea si fotbalul este plin de asa ceva. Eu cind am ceva de spus o spun in fata. De aceea sint catalogat mereu ca jucator problema. Normal, am mai gresit si eu cind credeam ca pot juca numai din talent insa faptul ca putina lume m-a inteles cred ca reprezinta 90 % din faptul ca nu m-am realizat pe masura posibilitatilor. Nu am fost ajutat nici macar de prietenii in ajutorul carora saream la orice ora. Acum ei joaca prin strainatate si eu…"
De altfel, nici din punct de vedere material nu se poate spune ca Matinca sta bine la ora actuala, faptul ca un fan al automobilelor nu are masina spunind multe. "Am avut o multime de masini la viata mea. Prima Dacie am cumparat-o la 18 ani cind nu aveam carnet. Tin minte ca intr-o iarna cind ningea de nu vedeai nimic in fata am plecat de la Bucuresti spre Braila si s-au stricat stergatoarele. A trebuit sa merg tot drumul cu un bat care avea in cap o cirpa pentru a-i crea posibilitatea lui nea Gigi Multescu sa vada pe unde merge. Am avut apoi un Oltcit, o Alfa Romeo luata de la Olaroiu, un Mercedes, un Volvo pe care l-am cumparat de la Lita Dumitru si un Cielo pe care l-am vindut lui Jan Pavel seful galeriei lui Steaua. Cind jucam la Jiul eram foarte mindru de numarul de la masina HD 10 JIU".
Singurul lucru palpabil de pina acum ramine apartamentul de 2 camere din Bucuresti acolo unde Mihaela (22 de ani), cea care ii este prietena de la 14 ani, il creste pe Daniel Roberto, baiatul de 11 luni.
Hobby? Petrecerile!
Desi nu este un "apropiat" al paharelor, Vasile Matinca adora petrecerile. "Cele mai frumoase au fost banchetele de la Jiul care durau peste 12 ore. Sint innebunit dupa muzica orientala si lautareasca. I-am botezat fata lui Jan de la Craiova si ma simt excelent cind la o masa cinta el sau Stefan de la Barbulesti. Lumea spune ca am cheltuit banii fara limita. Pentru mine insa cind ma simt bine banii nu mai conteaza. La cumetria lui Jan am dat 1 000 $ iar la ziua prietenei mele, cu care ma voi casatori la vara, am cheltuit 3 000 $!"
Cea mai haioasa amintire de la o petrecere o are de la Revelionul ’97 pe care l-a facut la Snagov cu Miron Cozma, Toader, Chirita si Cezar Zamfir. "La 12 noaptea am iesit afara si am tras cu pusca. A tras si Cezarica dar datorita reculului, a cazut din picioare. Am ris de el toata noaptea!"
Cum in timpul discutiei, timpul cursese din plin, dialogul se incheie brusc. "In curind nu se va mai auzi de Matinca la timpul trecut ci doar la prezent si viitor. Ti-o promit!"
(Ovidiu MINEA)

Comentarii